Kovid-19 sürecinde karşılaşılmayan beta enfeksiyonuna alın “dikkatli olun” uyarısı

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tababet Fakültesi Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Akademisyen ve Esenlik Bakanlığı Koronavirüs Bilgelik Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Yara Kara, Kovid-19 salgını sürecinde alınan tedbirlerin etkisiyle karşılaşılmayan beta enfeksiyonunda şita aylarında hadise sayısının ürkü yaratmayacak şekilde artabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Zehir Kara, AA muhabirine, akıbet haftalarda Avrupa ülkelerinde çoğalma olduğu bildirilen beta enfeksiyonuna ilgili açıklamalarda bulundu.

Yağız, hele havaların soğumasıyla kendini gösteren mevsimlik hastalıklardan biri olan ve “altın hastalığı” namına isimlendirilen, çıktı “beta” adına tanıdık enfeksiyonda bulaşın damlacık tarafından gerçekleştiğini rapor etti.

“Hastalık, rappadak gelişen geçit ağrısı, 39’un üzerinde erdemli keder, halsizlikle seyreden bire bir tabloya illet olmaktadır.” diyen Yağız, beta bakterisinin 90’dan çok çeşidi olduğunu söyledi.

Bunların tıpkısı kısmının kendini koruyabilmek üzere husus salgıladığını belirten Esmer, bu salgılanan maddelerden bir kısmının kişide efdal ateşe ve bölgede kızarıklığa neden olduğu bilgisini verdi.

“Ciltte döküntüye hastalık oluyor”

Prof. Dr. Karaca, hastalığın özellikle boğazda yutarken çokça ağırbaşlı tıpkısı ağrıya kat açtığını rapor ederek, şu bilgileri verdi:

“Bu bakterilerin bire bir kısmı boğaza yahut bademciklere tutunduğunda tıpkı madde salabiliyor. Bu salınan maddeler birlikte ciltte döküntüye hastalık oluyor. Bunlar, bakteri marifetiyle dışarı atılan toksin maddeler, vücutta hasar verici tadımlık gösteriyor. Beta dahi hele boğaz enfeksiyonuyla alay malay salınan maddelerin hastalık olduğu ayrımsız çor.

Çocuklar beta bakterisi ile ilk defa karşılaştıklarında, alelhusus gövdede hakim olan, füru ve bacaklara akla yatkın mütenakıs aheste perişan ve kızarıklıkla karşılaşıyor. Al görünen kızarıklıklara bastırıldığında içki solgun tıpkı rengin göründüğü tabela çıkıyor. Dudaklarda yangı ve dilde çokça henüz fazla yangı görünüyor.”

Kara, bulaşın kestirmece 1-1,5 metre mesafeden damlacık aracılığıyla bulaştığına, beta tanısı konulan aynı kişide kibir akıntısı ya üstelik tıkanıklığının olmadığına dikkati çekti.

“Ülkemizde dahi bu dönemde görülmeye başlıyor”

“Kovid-19 salgınının hakim olduğu kestirmece 3 sene boyunca beta bakterileriyle çokça karşılaşılmadı.” diyen Kişmiri, salgın döneminde maske kullanılması, sınırlanmış ortamlarda bulunulması ve hijyene henüz aşkın özen gösterilmesiyle bu bakterilerin bulaşmasının engellendiğini söyledi.

Esmer, şunları kaydetti:

“Salgından sonradan tedbirlerin azalmasıyla özellikle betanın kalın görüldüğü aylarda, hastalık beklenenden aşkın ve hızlı oluyor. Hastalığın görüldüğü mesafe, eş, gücük ay ve mart aylarında beklenenin üzerinde tıpkısı hikâye sayısı gibi. Kestirmece iki hafta önceki Avrupa ülkelerinde başladı, ülkemizde de bu dönemde görülmeye başlıyor. Şu dakika amacıyla ürkü olacak ayrımsız ebat bahis konusu değil. Sezon, Avrupa’de Türkiye’den biraz elan geçmiş başladığı üzere ilk namına o bölgelerde görülüyor. Avrupa’birlikte şu anda hastalık sıklığının artması, bizde birlikte artacağını göstermiyor, panik olmaya ister namevcut.”

“Tedavi tamlık yapılmalıdır”

Beta enfeksiyonunun her zaman güç seyreden bir çor olmadığına işaret eden Esmer, “Çok nadiren, özellikle tropikal iklimin olduğu bölgelerdeki kişilerde, ciltte kanlanmanın bozulmasına sınırlı hasarlı bölge yaraya dönüşebilir. Boğazdaki bakterinin nadirden birlikte olsa akciğere geçmesiyle, akciğerlerde dokunun ölümüne misil açan tablolara bozukluk olabiliyor. İlk gelen bilgilere bakarak, Avrupa’da çocukların ölümü, bununla ait kadar görünüyor.” diye konuştu.

Şu anda bakterinin yanında haddinden fazla sayıda ayrımlı virüsün üstelik dolaşımda olduğunu vurgulayan Esmer, ebeveynlere hastalıkların belirti ve bulgularına alın titiz olmaları uyarısında bulundu.

Kara, aniden yükselen dokunaklı, akarsu içerken dahi ağrıya defa açan geçit ağrısı ve katmerli halsizlik halinde beta olasılığı düşünülerek hekime başvurulması gerektiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

“Bire Bir acul testle benzeri birlikte boğaz kültürüyle imtihan yapılarak, kesin tanı konulmalıdır. Beta bakterisi, çok nadiren his romatizmasına illet olmaktadır. Alınan kültürde beta çıktığında antibiyotik tedavisi haddinden fazla etkilidir ve 24 saat süresince bastırık fehamet. Ilgi edilmesi gereken genişlik oylumlu madde, hekim yoluyla verilen antibiyotiğin evet iğne şeklinde evet de 10 aktarılma süresince hap kendisine kullanılması gereklidir. Verilen düze ve sürede metruk antibiyotik, boğaz ağrısını ortadan kaldırabilir ama kalp romatizması kabilinden çetin tabloların gelişmesine engellemez. Bu nedenle tedavi eksiksiz yapılmalıdır.”

Herhangi Bir geçit ağrısının beta olmadığına ve herhangi bir derbent ağrısında antibiyotik kullanılmayacağına aksan eden Kişmiri, “Şappadak gelişen erdemli yara, derbent ağrısının dışında aksırık, kibir akıntısı gibi olaylar genellikle virüs kaynaklı enfeksiyonlardır ve bunlarda antibiyotik gravite etmez, tersine bağışıklığın düşmesine illet türlü.” diye niteleyerek konuştu.

Share: