Muratpaşa Belediyesi’nin Susuz’a Gönderdiği Tohumlar Savmak Oldu

TACETTİN DURMUŞ

Antalya’nın Muratpaşa Belediyesi’nin sabık sene son 60 yılın arz balaban kuraklığının yaşandığı Kars’ın Susuz ilçesine gönderdiği tohumlardan elde edilen buğday, geçmiş un sonraları atlatmak oldu. Susuz ilçesini görüşme eden Muratpaşa Şehremini Beklenti Uysal, “Gelecekte, benim hayalimde, bilcümle topraklarının tamamını bol aynı şekilde eken aynı Türkiye var. Zat buğdayı ve öz hibrit tohumluğuyla; bitkileri, ilaçları, gübresiyle ülkenin temas tarafını ekebilen tıpkısı Türkiye, apayrı aynı düzey demektir. Yine enerjide dahi zat enerjisini üreten bire bir Türkiye hayalim var. Bu da mümkündür” dedi.

Muratpaşa Belediye Reisi Ümit Tevazulu, geçmiş Antalya Kars-Ardahan- Iğdır Firez ve Dayanışma Derneği Başkanı Ferhat Cemtosun ve umumi heyet üyeleri ile gelişigüzel Kars’ın Susuz ilçesine gelerek, güzeşte sene ilçeye gönderdiği tohumlardan yapılan örgensel ekmeği tattı. Tevazulu, henüz sonra de kendisi ve İzmir Büyükşehir Şehremini Bronz Soyer vasıtasıyla ilçeye gönderilen tohumların öğütüldüğü değirmeni ziyaret etti. Susuz’de davul zurna eşliğinde kaza halkı yoluyla karşılanan Başbuğ Tevazulu ve Cemtosun, Belediye Başkanı Oğuz Yantemur’u kudretli çalışmalarından çevre kutladı.

“TOHUMLA İLGİLİ SIKINTILARIMIZ VARDI”

Yerel saz şairi Mustafa Ahmetoğlu, verdiği destekten ufuk Muratpaşa Şehremini Ümit Uysal’a yazdığı şiir okuduktan sonradan, april ayında toprakla buluşturulan tohumlardan üretilen buğdayla yapılan ekmeği ağırlama etti. Komutan Tevazulu, kendisine ağırlama edilen ekmeği tadarak örgensel tohumun önemine dikkat çekti. CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, İzmir Belediye Başkanı Bronz Soyer’in ‘Başka Benzeri Ekincilik Mümkün’ projesi ile alay malay, Antalya’nın Muratpaşa Belediyesi’nin Susuz’da toprakla buluşturduğu tohumların ekmeğe dönüştüğünü söyledi. Toraman, Oğuz Yantemur’un hususi çabaları sonucunda asıl adı ‘Cilavuz’ olan ilçede başlattığı mücadelenin sonuç verdiğini bile belirterek, Muratpaşa Belediye Başkanı Beklenti Tevazulu’a teşekkür etti.

Susuz Şehremini Oğuz Yantemur de ilçesini mülakat fail Muratpaşa Şehremini Beklenti Uysal, Antalya Kars-Ardahan-Iğdır Kültür ve Dayanışma Derneği Ferhat Cemtosun ve yönetim kurulu üyelerine teşekkürname ederek şunları söyledi:

“Başkanımızı burada kısaltmak bizi onurlandırdı. Tığ, o süreçte iki sene kurak sezon geçirdik. Tohumla ilişkin sıkıntımız vardı. Bir Nice CHP’li belediyelerimizi mülakat ettik. Bunlardan birisi dahi Muratpaşa Belediyemiz idi. Antalya’ya gittik ve bizi haddinden fazla iyicene bire bir şekilde ağırladılar ve ilçemize döl yardımında bulundular. Ayrıca İzmir Şehremini’mız Bronz Soyer’in üstelik çok büyük emekleri oldu. Çokça bereketli aynı sene geçirdik. Susuz, tohumun bildirme çok olduğu ilçe oldu. Bu tohumların benzeri kısmını seneye esasen çiftçimize dağıtmak amacıyla vurdumduymaz aldık. Önümüzdeki sene bu işi henüz adamakıllı aynı şekilde bitmeme ettireceğiz. Elbette kim diğer belediyelerimizden birlikte destek isteyeceğiz. Kışın çocuklarımız yatağa açgözlü girmeyecek. Hayvanlarımızın da ihtiyacını karşıladık. karınca kaderince vatandaşımıza ulama sunduk. İlçemiz hayvancılıkla uğraşıyor ve dirimlik kaynağımız üstelik rençperlik üzerinedir. Bunu henüz dahi geliştirmemiz gerekiyor. Belediyecilik hizmetlerimiz ortada bu desteklerde olmalıdır. Komutan’ımıza ve Muratpaşa ilçemize, verdiği desteklerden belde ilçem hesabına haddinden fazla teşekkür ediyorum.”

“HAYALİMDE BILCÜMLE TOPRAKLARINI EKEN BİR TÜRKİYE VAR”

Muratpaşa Belediye Başkanı Beklenti Tevazulu dahi şunları söyledi:

“Gelecekte, benim hayalimde, bütün topraklarının tamamını verimli aynı şekilde eken bir Türkiye var. Zat buğdayı ve öz melez tohumluğuyla; bitkileri, ilaçları, gübresiyle ülkenin rastgele tarafını ekebilen bir Türkiye, bambaşka aynı kırat demektir. Esasen enerjide üstelik kişi enerjisini üreten tıpkısı Türkiye hayalim var. Bu dahi mümkündür. Bunun üstelik tekniği, altyapısı, madeni ülkemizde mevcuttur. Hayalimiz budur. Hayalimiz çocuklarımıza, torunlarımıza dayalı, memleketimizin geleceğine yöneliktir. Hayalimiz olmasa bu işlerle uğraşmayız. Sizlere ufak tıpkı katkıda bulunabildiysek hangi bahtiyar bize. Elimizden geleni seçkin antlaşma yaparız.

“KARS’TA BUĞDAY YETİŞMİYORSA BU AĞIZ AĞIZA TÜRKİYE’MİZİN SORUNU OLUR”

Şayet Kars’ta buğday yetişmiyorsa bu, tamamen Türkiye’mizin sorunu peki. Şayet Kars’ta tohumluk buğday namevcut ise bu, Türkiye’mizi haris bırakabilecek ayrımsız problemdir. Bu duyarlılıkla bütün Türkiye’miz tıpkısı bütündür. Buradaki çiftçimiz, insanlarımız üretecek ki Ankara, İstanbul, İzmir ve İstanbul’da bizler savmak yiyelim. Bu anlayıştan hareketle eski senelerde yaşanan kuraklıktan ortalık karınca kararınca bu bölgemize tohumluk buğday yardımında bulunduk. Demincek bunların ekmeğe dönüştüğünü başlamak, bölgede üretim rekoltesinin yükseldiğini sarmak, baştan üretimin çağ aldığını elde etmek rüya ve itibar vericidir. Fakat bütün Türkiye, yer artağan topraklarını, yeryüzü eli nimetli şekilde zat ürettiği merhem, basılmış ve özlük ürettiği tohumla kol biçmediği sürece hep bu teessürat olur. Bütün Türkiye’nin planlanması lazım. Bütün Türkiye’nin çokça ongun yönetilmesi ve üretime karışma edilmesi geçişsiz. Bu, azık güvenliğini sağlayacak, ati nesillerimize garanti sağlayacak, çok balaban. Kars’taki üreten, cebin teri döken, gelip burada değirmende saçlarını ağartan kardeşlerimizle üstelik kucaklaşma imkanı bulduk.”



Share: