Yozgat’ta Aynı Öğretmen, Öğrencilerine Harfleri Ayrı Etkinlikler Düzenleyerek Öğretti

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat’taki TOKİ Martir Mehmet Cömert İlkokulu’nda memur dershane öğretmeni Kağan Ertaş, seçme harf amacıyla ayrı tıpkısı aktiflik düzenleyerek öğrencilerinin harfleri elan bayağı öğrenmesini sağladı. ‘J’ harfinin birlikte öğretildiği Kıraat Bayramı etkinliğine, Yozgat İl Uyanık Komutanlığı’nda fariza eden personel bile katıldı. Jandarmanın muhtelif olaylarda kullandığı talimli köpekler, öğrencilerle tanıştırıldı.

TOKİ Şehit Mehmet Kerim İlkokulu’nda ‘J’ harfini öğrenen öğrencilerin dersine güllabi personeli dahi katıldı. Öğrenciler hem ‘J’ harfini öğrendi hem dahi kurnaz karşı hikmet edinip jandarmanın eğitilmiş köpekleriyle tanıştı.

Kıraat Bayramı etkinliğinin da yapıldığı okulda cingöz personeli, jandarmayı tanıtıcı kısa film gösteriminde bulundu ve öğrencilere muhtelif terbiye materyalleri dağıttı. Meri formül ile öğrencilerin bildirme mefret dönemleri olan kıraat-barı süreçlerini kaygıdan uzak, yormadan, yorulmadan eğlenerek öğrendikleri kaydedildi.

“HEP HARFLERİMİZİN DEĞME BİRİNİ BİR ETKİNLİKLE YAPTIK”

TOKİ Martir Mehmet Ahi İlkokulu derslik öğretmeni Hakan Ertaş, konuya ilgilendiren şunları söyledi:

“Sonuç harfimiz olan ‘J’ harfini çocuklara öğrettik. Yozgat Jandarma Komutanlığı’ndan görevli rüfeka, vazifeli arkadaşlar sınıfımızı mülakat ettiler, bizi et kafalı çevirdiler. Şu anne büyüklüğünde kim bilcümle harflerimizin temas birini bire bir etkinlikle yaptık. Sayın valimiz mülakat etti, ziyaretine gittik. Velilerimiz sınıfta yarışmalar düzenlediler. Sınıfımıza motorla geldik, horoz getirdik, farklı değişik etkinliklerle harfleri çocuklara hem görerek hem yaşayarak hem üstelik hissederek öğretmeye çalıştık. Zaman son harfimizdeyiz. Alfabemizi sonlandırdık. Jandarmanın halkın yanında olduğunu, onların arkasında olduğunu Melisa astsubayımız elhak birkaç ilk ifade ettiler, bu de bizi ayrıca mutlu etti.”

“DERSLERİ OYUNLARLA, DRAMALAR İLE ÇOCUKLARA ÖĞRETMEYE ÇALIŞIYORUM”

16 almanak sınıf öğretmeni olduğunu, 6 yıldır ise TOKİ Martir Mehmet Alicenap İlkokulu’nda görev yaptığını belirten Ertaş, “Bire Bir zamanda seyretme eğitmeniyim. O yüzden bilcümle dersleri oyunlarla, dramalar ile çocuklara öğretmeye çalışıyorum. Beni dahi bu yola teşvik fail yeryüzü muhteşem husus, İbn-i Sina’nın, küçükken ayrımsız buğulanmış can yanına gelip ‘Sen çok balaban herif olacaksın, şu oyunu bırak’ dediğinde ‘Her yaşın ayrımsız düşkü vardır. Çocukların uğraşı de oyundur’ kadar bir yazısını okumuştum. Hakeza tıpkısı cevap vermiş ve bunu sınıfımda uyguluyorum. Hem sıkı düzen hem oyun aynı arada gidiyor. Bire Bir zamanda veli katılımını birlikte sağladığım ahit sükse mübrem oluyor diyerek düşünüyorum, benzeri hoca olarak” diyerek konuştu.

“ETKİNLİKLER ÇOCUKLARDA KALICILIĞI SAĞLIYOR”

Harflerin, derslerin henüz kalımlı olarak akılda kalabilmesi için etkinlik ürettiklerini söyleyen Melik Ertaş, ‘Her kod aynı etkinlik’ adlı benzeri projelerinin bulunduğunu, bu proje doğrultusunda etkinlikler yaparak terbiye verdiğini aktardı. Ertaş, “Bu, çocukların aklında daha mihman tıpkı halde oluyor. Bilfarz ‘Ü’ harfini dediğimiz antlaşma bütün kollar ‘horoz’ diye bağlayacaklar. ‘R’ harfini sorduğunuz ant ‘motor’ diyecekler. Etkinlikler çocuklarda kalıcılığı, çok aşkın kalıcılığı sağlıyor. Hassaten şöyle aynı özdek söyleyebilirim; 60 yaşına geldiği zaman bu kollar, torunları harfleri öğrenirken akıllarına ben geleceğim. Zaten bu işe birlikte bunu düşünerek giriştim. İnşallah olumlu sonuçlar alacağız” dedi.

Share: