Vukuf Yerleşmiş üyeleri, Gaziantep’te restore edilecek tarihi yapıları inceledi

Olgun Yerleşmiş üyeleri, Gaziantep’te restore edilecek tarihi yapıları inceledi

6 bin 548 yapıdan takkadak yüzde ikisi kısık hasarlı daha çok

GAZİANTEP – Gaziantep Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla restorasyonu yapılan 6 bin 548 yapının sadece yüzde 2’lik kısmı depremde ciddi hasarlı artık. Marifet Kurulu, Gaziantep’te restore edilecek tarihi yapıları inceledi.

GBB İmar ve Şehircilik Kat Başkanlığı Esirgeme Aplikasyon ve Denetim Idarehane Müdürlüğü önderliğinde esirgeme uzmanı mimarlar, yapım mühendisleri, jeofizikçiler, sismologlar ve arkeologlar, tarihçilerden oluşan olgun kurulu, Gaziantep Kalesi, hamamlar, camiler, hanlar, kasteller, çeşmeler ve sakat mimarlık konutlar ve tarihi mahallelerdeki sivil mimarlık yapılarından oluşan bilcümle geleneksel Gaziantep konutlarını inceledi. Bu çerçevede Büyükşehir’in yaptığı yenileme çalışmalarını üstlendiği yapılardan takkadak yüzde 2’lik tıpkı kısmın hasar gördüğü tayin edildi.

“Tahminî 3 hafta süren ayrımsız çalışmayla deprem envanteri çıkardık”

GBB İmar Daire Başkanlığı Himaye Aplikasyon ve Teftiş Ofis Müdürü Başkumandan Tasavvur Gürsel, 6 Gücük Ay tarihinde talih olarak çok bedbaht bire bir afetle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “KUDEB ekibi kendisine kültürel miraslara çevrik yürüttüğümüz restorasyon çalışmaları üzere kestirmece 3 hafta süren benzeri çalışmada hareket envanteri çıkardık. 6 bin 548 yapıya girdik. Kale karışma hamamlar, camiler, hanlar, kasteller, çeşmeler ve sivil mimari konutları, tarihi mahallelerdeki hep geleneksel Antep konutlarına kâin durumumuzun hangi olduğuna bakmaya çalıştık” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon çalışmaları özellikle kalkmak üzere yapılan sokak sağlıklaştırma çalışmalarıyla depremde kente koskocaman faydalar sağladığına dikkati çeken Gürsel, “Bugün yetersiz gelirli, soylu erki geliri bir iki olan insanların muammer olduğu evlerin bina, zar, konu, içki onarımlarını yaparak, zaman o evlerin performansını yüzdelik 100 artırmış olduğumuzu ve hiçbirinin yıkılmadığına tanıklık ettik. Toplamda 6 bin 548 yapının yüzdelik 2’si ciddi hasarlı çıktı” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Kalesi üzere muteber 3 boyutlu lazer tarama teknolojisi, başka kültürel miraslar yapılarında bile kullanılacak

Konuşmasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yerine üç boyutlu lazer tarayıcıyla Gaziantep Kale’sinin değme noktasının sayısal arşivini de çıkardıklarını ekleyen Gürsel, “Bugün üstelik yarısını kaybettiğimiz kalenin tamamen ilişik aynı güçlük ergin olsaydı, kalenin elimizdeki arşivinden projesini çıkartıp uygun aynısını yapabilecek durumdayız. Bunu sair anıtsal yapılarda dahi hanlarda ve hamamlarda da istiyoruz. Bu görüşü hocalarımız da önerdi. Malumat kuruluyla zaman gelinen noktada yorum toplantısı bile yaptık. Akıllıca adımlarla başta Gaziantep kalesi tevessül etmek üzere Gaziantep’in hep kültürel mirası yapılarımızın hepsini onarmak, ayağa vira etmek istiyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Share: