Sığınmacı algısı Nevşehir’de tartışıldı

Türkiye Gençlik STK’ları Platformu yoluyla düzenlenen Zinde Türkiye Forumu’nun ikincisi Nevşehir Hacı Bektaş Ege Üniversitesi’nde (NEVÜ) yapıldı.

‘Mülteci Algısı’ temasıyla gerçekleştirilen İç Anadolu Bölgesi Tüvana Türkiye Forumu’na, Ankara, Aksaray, Çankırı, Eskişehir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat illerinden kısaca 200 canlı katıldı. Gençlik alanında mesai fail gençlik örgütlerinin alay malay hareket yapma kültürlerini geliştirmesine katkı sağlamayı hedefleyen forumun küşat konuşmasını NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Koçak Aktekin yaptı. Aktekin, “Böylesi heybetli bir konunun Hünkar Hacıbektaş Ege’nin adını haiz üniversitemizde tartışılacak olması bizler üzere büyük önem taşıyor. Hacıbektaş Iye Hazretleri Küçük Asya coğrafyasının kültürel ve inançsal değiş ve dönüşümünde sunu büyük etkisi olan manevi önderlerimizden biri. Bu garip simge esame bugün sizlere tartışacağınız mülteci algısıyla ait bakış açışınızı de etkileyecek haddinden fazla ensesi kalın doneler veriyor. Anadolu Coğrafyası gündüz boyunca farklı coğrafyadan mevrut insanlara eş sahipliği yapmış, ayrımlı coğrafyalardan gelen insanları öz o coğrafyalarının hars, tecrübe ve birikimlerini buraya getirerek burada var olan kültürle harmanlayarak zenginleştirmiştir” dedi.

Aktekin: “Acun tarihi esasta, göçlerin oluşturduğu bir çağ”

Kafile olgusunun sosyologların, siyaset bilimcilerin ve tarihçilerin üstünde çokça durduğu ve haddinden fazla yapıt verdiği aynı laf olduğunu aktaran Aktekin; “Gün süresince isteye tutkun veya mecburi göçler tarafından eş hareketliliği sürekli bitmeme ede gelmiş ve günümüzde birlikte malumunuz bitmeme etmekte. Özellikle elan ferah bir hayat ve henüz ferah bir konuşu ebat elde edebilmek üzere eksantrik ülkelere isteğe sınırlı namına barhana edenler var. Tıpkı bile uğraş ve bağırsak çatışmalar zımnında hayatta kalabilmek amacıyla zorunlu tıpkısı barhana var. Tabi kim bu göçün yol açtığı çeşitli çatışmalar, belirsizlikler, sosyolojik ve siyasal dönüşümler bile var. Türkiye de bunu yer çabuk aktif ve ruz boyunca göç alan bir mutluluk. Dünya tarihi aslında, göçlerin oluşturduğu bire bir gün. Türkler Rum’ya barhana etmeseydi bugünkü Türkiye olmazdı. İslam tarihinde Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye hicret etmesiydi sonraki gelişimler olmazdı. Avrupa’dan Amerika’evet göçler olmasaydı acun tarihi değişik gelişirdi. Dolasıyla dünya tarihinin esasını oluşturan göçtür. Bugünkü çalıştayında insancasına göz açısıyla ülkemize ve bilcümle insanlığa uz sonuçlar ulaştıracak şekilde ve fikri çalışmalara medar olması dileğiyle bu etkinliği düzenleyenlere ve siz katılımcılara teşekkürname ediyor ve başarılar diliyorum” diye konuştu.

Türkiye Toyluk STK’ları Platformu Umumi Heyet Üyesi Dr. Ahmet Özdinç birlikte konuşmasında; “Bu ikinci çalıştay de sığınmacı algısını çalışacağız, hangi üzere hakeza tıpkı bahis seçtik herhalde tahmin etmek edisyon değil. Dünyada bugün 2022 yılı itibariyle yerinden zorla cereyan ettirilmiş yerinden cebren gönderilmiş ya de çıkmak zorunda eksik 90 milyondan çok adam var. Türkiye’nin nüfusundan henüz fazla tıpkısı nefer şu an kişi evlerinde özlük yurtlarında kendi vatanlarında yaşamıyorlar, ayrımlı benzeri yerde gitmek zorundalar” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının peşi sıra çalıştay, sorunların tespiti, ağız dalaşı, hal önerileri oturumlarıyla devam etti. – NEVŞEHİR



Share: