Kırıkkale’de aldıkları eğitimle Çad’a iz sahibi adına dönecekler

Çad’dan Kırıkkale’ye getirilen 12 kadın kursiyer, kuaförlük, aşçılık, pastacılık ve Türki eğitiminin ardından ülkelerine dönecek.

Türk İşbirliği ve Eş Güdüm Ajansı (TİKA) ve Kırıkkale Valiliği işbirliğinde Merhamet İslami Eğitim ve Arkalama Derneğince kente getirilen Çadlı kadınlar, el yetişek merkezi usta öğreticilerinden terbiye almaya başladı.

İki kamer sürecek kuaförlük, aşçılık, pastacılık eğitiminin birlikte Türki dahi öğrenecek kursiyerlerin ülkelerinde döndüklerinde Türkiye’nin fahri elçileri olmaları dahi amaçlanıyor.

Rahim İslami Terbiye ve Müzaheret Derneği Başkanı Mustafa Sadıç, AA muhabirine, derneklerinin Kırıkkale’deki sığınmacılara yardım ika amacıyla kurulduğunu söyledi.

Bugüne kadar binlerce sığınmacı ve gerekseme sahibine besin, ruba, kayıt ve nakdi yardımda bulunduklarını tamlayan Sadıç, “Henüz bilahare Suriye’bile yardımlarımız devam etti ve ayrışık bölgelerde 14 terzilik kursu açıldı. Ardından Kamerun ve Çad’a yöneldik. Buralarda tahminî 110 akarsu kuyusu açtırdık, 20 Kur’an kursu yaptırdık ve binlerce kurban kesildi. Bu bölgelerde nagehan gelişebilen olaylara üstelik çabukça karışan olduk. Gene sünnetler ve akbasma ameliyatları yaptırdık. Güzeşte sene birlikte TİKA eliyle Acun Engelliler Haset dolayısıyla Çadlı 100 özürlü kardeşimize tekerlekli sandalye dağıttık.” diye niteleyerek konuştu.

Kırıkkale’dahi 60 gün kalacaklar

Sadıç, demincek dahi Kırıkkale Valiliği himayesinde TİKA işbirliği ile Çad’dan gelen 12 kadın kursiyere müteveccih mütenevvi kursların düzenlendiği tıpkısı projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Projeye kuaförlük eğitimi olarak yola çıktıklarını fakat İl Milli Terbiye Müdürlüğü ve Ahali Eğitim Merkezi Müdürlüğünün önerileriyle kursiyerlere henüz kapsamlı terbiye vermek istediklerini anlatan Sadıç, şöyle bitmeme etti:

“Kuaförlük kursunun birlikte aşçılık, pastacılık ve Türki çevirici eğitimi kurslarını üstelik projeye dahil ettik. Kursiyerlerimiz Türkiye’birlikte 60 zaman kalacaklar. Çocuklarımızı buradan kollarına 4 nutuk nişanesi takarak göndermeyi hedefliyoruz. Kuaförlük kursu başladı, hafta sonları üstelik aşçılık ve pastacılık kursları bitmeme edecek. Bu kardeşlerimizi gönüllü Türk elçileri kendisine ülkelerine çevirme niyetindeyiz.”

“Gayemiz, mazlum coğrafyadaki ezilen halklara umum uzatabilmek”

Sadıç, geçen yıl Kurban Bayramı’nda Çad’birlikte bulundukları tam hakeza bir irade geldiğini ve kendilerinin da konuyu araştırdıklarını anlatım etti.

TİKA ile görüştüklerini ve Kırıkkale Valiliğine bilgi verdiklerini kaydeden Sadıç, şunları aktardı:

“Onların bile hoşuna gitti, maddi ve manevi mecmu destekleri vereceklerini anlatım ettiler. Biz de Çad’daki ortak dernekle temasa geçtik. Kursiyerleri tamamen onlar belirledi. TİKA’nın maddi destekleriyle kursiyerleri ilimize getirerek eğitimlere başladık. Bilcümle gayemiz, mazlum coğrafyadaki ezilen halklara ve Mutekit kardeşlerimize ahali uzatabilmek.”

Kursiyerlerden Maimouna Kassoum Abdou, “Türkiye’ye kuaförlük ve aşçılık eğitimi almaya geldim. Burayı çok gür bulduk, çokça mutluyuz. İnsanlar üstelik çokça iyi.” dedi.

Buşra Amın Djalal üstelik kursun haddinden fazla mebzul gittiğini söyledi.

Share: