Çeşme’de İçme Suyu Altyapısı Yenileniyor… Tunç Soyer: “İzmir’in Geleceğini İnşa Ediyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyaca adlı turizm merkezi Çeşme’nin içme suyu altyapısını baştan sona yenilemek için başlattığı projenin üçüncü etabının temelini attı. Çeşme’nin içme suyu, enfrastrüktür ve arıtma hizmetleri için yaptıkları yatırım miktarının 1 bilyon lirayı aştığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Reisi Bronz Soyer, “Bugünü kurtarmak değil, geleceği inşa etmekte kararlıyız. Yarımada’üstelik, site merkezinde ve İzmir’in tam ilçelerinde çağın koşullarına akıllıca metin ve mukavim benzeri site yaşamını, yani İzmir’in geleceğini düz yazı ediyoruz” dedi.

Çeşme’nin içmece suyu altyapısını yenilemek üzere başlatılan projenin üçüncü etabı için bugün Musalla Mahallesi’nde düzenlenen ana atma törenine, Başkan Tunç Soyer’in yanında Pınar Şehremini Ekrem Ihtişam, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Umumi Sekreteri Sulh Karcı, İZSU Umumi Müdürü Ulu Hıdır Köseoğlu, projenin hayata geçmesi üzere finansman sağlayan Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) yetkilileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, sedir üyeleri ve yurttaşlar katıldı.

İzmir Büyükşehir Şehremini Tunç Soyer, törende yaptığı konuşmada, 11 mahalleye bakım verecek 350 kilometre uzunluğundaki içme suyu hattının 278 milyon liraya servet olacağını tamlayan. Başbuğ Soyer, “Bugüne kadar Pınar’nin altyapısını güçlendirmek amacıyla ayırdığımız 1 bilyon lirayı aşan bütçeyle Türkiye ölçeğinde birkaç görülen benzeri yatırımı ilçemize kazandırdık” diyerek konuştu.

“YATIRIM SEFERBERLİĞİ BAŞLATTIK”

Başkan Bronz Soyer, “Yaz aylarında 1 milyona yaklaşan nüfusuyla Pınar, temas yıl Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından mevrut ziyaretçileri ağırlıyor. İlçemizin bu çok hususi durumu, ince yıllardır içme suyu, lağım döşemi ve arıtma altyapısına özellikle yaz aylarında güç aynı yük oluşturuyordu. İzmir’in temas ilçesine, her mahallesine sağlıklı akarsu ve mukavemetli bire bir altyapı terazi hedefimiz doğrultusunda, İZSU Genel Müdürlüğü’müzle Pınar’dahi yatırım seferberliği başlattık. Kaçaklara, kokuya, arıza ve kesintilere hastalık olan Pınar’nin enfrastrüktür sorunlarını esaslı çözecek birlik adımları planladık” dedi.

“İÇME SUYU ÜZERINE BILCÜMLE SIKINTILARI AŞMIŞ OLACAĞIZ”

Üç etaplı benzeri planlamayla Pınar’nin servis ömrünü tamamlamış içme suyu şebekesini tamamen yenilemek için çalıştıklarını söyleyen Komutan Soyer, konuşmasına şöyle devam etti:

“Germiyan, Ildır, Reisdere, Şifne, Yalı mahallelerinde 200 kilometrelik içme suyu hattı restorasyon birinci kadem çalışmalarında sona geldik. Alaçatı, Ardıç, Altınyunus, Boyalık, Fehamet Bayar, Çakabey, Fahrettinpaşa ve Ilıca mahallelerini havi 450 kilometrelik ikinci etabı ise tamamlayarak kıvrak içme suyu hizmetleriyle buluşturduk. Bugün temelini attığımız ve üç yıl ortamında tamamlayacağımız üçüncü etapla gelişigüzel 11 mahallemize daha içmece suyunu çağcıl enfrastrüktür sistemleriyle realizasyon edeceğiz. 278 milyon teklik bu yatırımımız, 350 kilometrelik bire bir hattın yenilenmesini kapsıyor. Üçüncü adım tamamlandığında ne mevsimde ve hangi yoğunlukta olursa olsun Çeşme’nin tamamında, içme suyu konusunda bilcümle sıkıntıları aşmış olacağız.”

OVACIK GEÇİCİ PAKET ARITMA TESİSİ

Pınar’nin altyapısını güçlendirmek amacıyla attıkları adımların içmece suyu şebekesiyle sınırlanmış olmadığını vurgulayan Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alaçatı Atıksu Tasfiye Tesisi’nin kapasitesini yüzdelik 65 artırarak günce 36 bin metreküpe çıkardık. 16 kilometrelik kanalizasyon ısı yayımı hattıyla denize rahatlama edilen evsel atık suların yalnızca önüne geçiyoruz. Ovacık bölgesinde ikinci tıpkı atık su arıtma tesisi yapımı içinse proje ihalelerini tamamladık. Günce 40 bin metreküp kapasiteye erbap olacak tesiste Ovacık Mahallesi’nin atılmış suları arıtılacak. Bu tesisimiz hizmete girene kadar geçici aynı paket arıtma tesisiyle ilçemize bakım vereceğiz. Ezcümle Çeşme’ye, Ege kıyılarındaki eksiksiz turistik ilçelere eş olacak tıpkı içme suyu, şebeke ve tasfiye tesisi altyapısı kuruyoruz. Pınar, bunu sonuna büyüklüğünde türe ediyor. İşte bu yüzden gelgelli ve mutluyuz.”

“KALAN MALİYETLERE RAĞMEN HİZMETLERİ AKSATMIYORUZ”

HOŞUR yılı çok benzeri süredir İzmir’in 30 ilçesinde mukavim ve dosdoğru tıpkısı şehir yaşamını inşa etmek üzere ellerini taşın altına koyduklarını belirten Başbuğ Soyer, İzmir’in sorunlarına kalımlı çözümler yapmak üzere haset kurtarmaya değil, geleceği kurmaya yönelik adımları atmaya kararlılıkla bitmeme etiklerini belirtti. “1 milyarlık bire bir yatırımı toprağın altına gömerken haddizatında tüm de bunu yapıyoruz” diyen Soyer, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Zira 1 bilyon teklik yatırımı görünür yapmanız halinde bunun Avrupa açısından etkisi bambaşka tamam. Ama biz, bugünü yetmek değil, geleceği inşa etmekte kararlıyız. Yarımada’üstelik, kent merkezinde ve İzmir’in tamam ilçelerinde çağın koşullarına uygun mıhlı ve dirençli bir site yaşamını, yani İzmir’in geleceğini nesir ediyoruz. 2023 yılında İZSU bütçemizin yüzdelik 57’sini yatırımlara ayırdık. Hiç şüpheniz olmasın, verdiğimiz sözleri tek bir tane yerine getirmeye bitmeme edeceğiz.”

“BRONZ SOYER’E TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Çeşme Belediye Reisi Ekrem Şevket ise “Pınar tarihinin ayrımsız seferde yapılan bildirme şişman yatırımını benim yoldaşım Bronz Soyer, Çeşme’ye yapıyor ve yapmaya üstelik devam edecek. Namına Pınar adına çok teşekkürname ediyorum. İyi kim varsınız Başbuğ’ım. Tığ, Pınar’dahi musluklarımızdan tuzlu akarsu aktığı günleri hatırlarız. Bundan Sonra o günlerin hepsi geride kaldı. Pandemide iki şeyin değerini haddinden fazla iyi öğrendik. Ayrımsız tanesi akarsu, bir tanesi tarım. Bu iki konuya çok değer veren Büyükşehir Belediye Reisi’mız var. Herhangi Bir ant Çeşme’nin arkasında” diye niteleyerek konuştu.

“İZMİR İLE KIVRAK BAĞLARIMIZI SÜRDÜRMEYE DERİNDEN BAĞLIYIZ”

Fransız Kalkınma Ajansı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ortada ayrıntılı yıllara varan hisse senedi birliğinden sevinme duyduğunu nâkil Fransa İstanbul Başkonsolosu Oliver Gauvin, “Fransa, İzmir ve Türkiye ile zihayat bağlarını sürdürmeye ve abuhava konusunda iş birliğine büyük önem veriyor. Fransız Kalkınma Ajansı, 10 yıldan bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sağladığı 300 milyon avroluk finansmanla yapısal yatırımların hayata geçirilmesinde bindi oluyor. Bu projenin devamı üzere ongun dileklerimi sunuyorum” dedi.

NELER YAPILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında 6360 az Yasa ile Pınar ilçesinin bakım sorumluluğunu devraldı. İlçenin içme suyu şebekesinin soylu erki ömrünü tamamen doldurması ve daima arıza kaynaklı kesintiler yaşanması nedeniyle tarihi bir yatırım başlatıldı. 1. adım içme suyu hattı projesi kapsamında Germiyan, Ildır, Reisdere, Şifne, Kıyı mahallelerinde 200 kilometrelik içme suyu hattını restorasyon projesinde sona yaklaşıldı. 2. kadem içmece suyu hattı projesi ile üstelik 450 kilometrelik içme suyu lağım döşemi inşaatı tamamlandı. Alaçatı, Ardıç, Altınyunus, Boyalık, Izzet Bayar, Çakabey, Fahrettinpaşa ve Ilıca mahalleleri kesintisiz suya kavuştu. Temeli atık 350 kilometrelik 3. adım içme suyu hattı projesiyle üstelik Altınkum, Cumhuriyet Altını, Kom, Dalyan, İsmet İnönü, Namazgâh, Ovacık, Sakarya, Martir Mehmet, Darülfünun ve 16 Eylül mahalleri, eskimemiş içmece suyu altyapısıyla buluşacak.

Share: