‘Yalova kıvırcığı koyunu’ yetiştiricisinin yüzünü güldürüyor

Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’üstelik yayınlanarak değişik benzeri koyun ırkı olduğu tescillenen ‘Yalova kıvırcığı’, lezzetli hitit ve süt veriminin efdal olması nedeniyle yeğleme edilirken, tescille küsurat arzu ve bağ üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Mübadele zamanında Balkanlardan göç fail vatandaşların yanı sıra getirdikleri kucak türü uyarlanmış sağladığı Yalova’de detaylı yıllardır köylüler vasıtasıyla yetiştirildi. İl Hususi İdaresi’nin üstelik katkılarıyla Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğü eliyle koyunun genetik araştırması yaptırıldı. Sâdır sonuçta koyunun farklı bire bir çeşit olduğu belirleme edildi. Resmi Gazete’üstelik yayınlanarak “yerel hayvan ırk ve hatları listesi”hangi eklenen ‘Yalova kıvırcığı’, aldığı tescille değerine değer kattı.

“Imdi Yalova kıvırcığımız tıpkı ayraç”

Ekincilik ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, 2012 yılında başlayan ‘Halk Elinde Küçükbaş Efsanevi Islahı Ülkesel Projesi’ çerçevesinde Türkiye’bile bir tane soy tescilinin Yalova’dan gerçekleştirildiğini ifade etti. Projenin 2’nci 5 yılında sair kucak türlerinden bile ayrımlı olduğunu sav ettikleri Yalova kıvırcığının tescilini kendilerine murat koyduklarını anlatan Parıldar, şöyle konuştu:

“Hamdolsun geldiğimiz noktada 2’nci 5 yılın akıbet döneminde 25 Ekim’de Resmi Gazete’birlikte yayınlanarak Yalova kıvırcığımız artık literatürde de bir ırk kendisine tescil edildi. Yalova kıvırcığının tescili aşamasında 2019 yılında da İl Özel İdaresi’nden de destek alarak genetik farklılığın ortaya koyulmasına ilgilendiren aynı proje yürüttük. Bu türün hem kıvırcık ırkından hem tahirovadan ayrımlı bire bir ırk olduğunu ortaya koyduk. Bu yayınlarda birlikte vadi aldı. Zirai Tetkikat ve Politikalar Umumi Müdürlüğü’müz tarafından da ekim sonu itibariyle bile tescil edildi.”

Projeyi yürüteç yetiştiricilere bugüne büyüklüğünde 3 milyon 200 bin liranın üzerinde destek sağlandığını anlatan Parıldar, projenin akıbet 5 yıllık bölümünde yapılacak katkılarla toplamda 4-4,5 milyona varan benzeri desteğe ulaşılacağını anlatım ederek, “3’üncü 5 almanak dönemde birlikte kendimize hem et verimiyle ait hem benzen verimiyle ilişkin ve elde edilecek bu ürünlerin işlenmesi, kullanılması ve tüketiciye arzıyla ilgilendiren dahi kullanılmamış çalışmaları kendimize maksat koyuyoruz. Yetiştiricilerimizle gelişigüzel Tanrı nasip ederse 3’üncü 5 yılında yıl sonu itibariyle başlangıcını yapmış olacağız” dedi.

“Tescille alay malay talebimiz arttı”

Parıldar, tescillenen Yalova kıvırcığının seçkin güzeşte ahit değerinin artığını söyledi. Koyunun özellikle bölgede çok murat gören bir soy olduğuna dikkati calip Parıldar, “Tescille birlikte talebimiz arttı. Bizim burada işletmelerin damızlık üretme kapasitelerini yükseltmek özge işletmelerin maya ihtiyacını bloke etmek adına da koyduğumuz garaz yerini buluyor. Bu hedefe dahi inşallah 3’üncü 5 yılda kapasitelerini elan aşkın artırarak ve elde ettikleri damızlıkları elan üst seviyeye çıkararak karşılamaya devam edeceğiz” dedi.

Yalova kıvırcığı sayısı 3,5 kat arttı

Parıldar, yeni tescillenen koyun ırkının ten kalitesi ve benzin verimi açısından öne çıktığını belirtti. Yalova kıvırcığının popülasyonunun temas sabık dönem arttığına aksan yapan Parıldar, “Biz 2012 yılında projeye başladığımız ant Yalova kıvırcığının sayısı 12 binler civarındaydı. Şu anda projenin dördüncü yılı sonu, 2021 sonu itibariyle dahi 32 bin 500 Yalova kıvırcığından bahsediyoruz. Efsanevi sayısında dahi çok vahim benzeri artma reşit. Burada projenin çokça majör katkısı ve ivmesi var. Halihazırda de tahminî 40 bine andıran Yalova kıvırcığımız ilimizde yetiştiricilerimiz yoluyla üretilmekte” ifadesini kullandı.

Merkeze ilişkin Elmalık köyünde 120 adet Yalova kıvırcığından oluşan sürüsü bulunan Gökhan Ok ise tescil alınmasında emeği geçenlere teşekkürname etti. 10 yıldır proje zarfında olduğunu anlatan Ok, koyun sayısını 150’nin konusunda çıkarmayı hedeflediğini kaydetti. Ok, Yalova kıvırcığının vücut ve benzin yönünden bol bire bir soy olduğuna vurgu yaptı. – YALOVA

Share: