Trabzonlu ressamlar fırçalarıyla kentin duvarlarını renklendiriyor

Trabzonlu Yıldıray Yıldırım, Zuhal Kurt Sadıklar ve Bağlılaşım Bir Numara Özdemir, değişik noktalarda duvarlara yaptıkları resimlerle kenti güzelleştiriyor.

Kestirmece 25 almanak bacanak olan Yıldırım, Sadıklar ve Özdemir, 2019’bile Firez Görüşme Elçileri Derneğini kurdu.

Kovid-19 salgını sürecinde dernek faaliyetlerine ağırbaşlılık veren 3 eş, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Yomra Belediyesi işbirliğiyle Kahramanmaraş Caddesi, Akyazı Çocuk Gidiş Geliş Eğitim Merkezi ile faaliyet trafolarına birbirinden farklı resimler yaptı.

Resme ilgilerini Trabzon’un tarihiyle çitmek talip sanatçıların hazırladığı “Zamanında Trabzon Projesi”, Firez ve Turizm Bakanlığından destek aldı.

Sanatçılar, Trabzon Valiliğinin bakım verdiği tarihi binanın dış cephesi, koridorları, makam odası ve bekleme salonundaki bölümlere şehrin geçmiş yıllara ilgili fotoğraflarını resmetti.

Ressamlar serencam namına Ortahisar Belediyesi himayesinde Ekopark’ta belirlenen bölümlere akarsu bazlı dış alnaç boyasıyla Mustafa Eksiksizlik Atatürk, Türk bayrağı, Trabzonspor logosu ile efsanevi motiflerini resmetti.

Birlik Birinci Özdemir, AA muhabirine, üniversiteden çıkışlı olduktan bilahare atölye açtığını belirterek, Sadıklar ve Sebep ile 25 yıla dayanan dostluklarının olduğunu söyledi.

Kovid-19 sürecinde dahi irtibatlarını koparmadıklarını tabir eden Özdemir, “Alay Malay tıpkısı şeyler fayrap etmek istedik. Firez Danışma Elçileri Derneğini kurduk. Komutan olarak fariza yapmaya başladım. Yıldıray, Trabzon’un tarihini özlemek isteyince tığ de bindi verdik. Vaktiyle Trabzon Projesi’ni toplum örgütü bünyesinde hazırladık.” dedi.

Özdemir, hazırladıkları projelerle kamu kurumlarına resimler yaptıklarını, hem ensiz içre hem bile ev dışındaki fuarlara ve sergilere katıldıklarını kaydederek, şöyle konuştu:

“Kovid-19 sürecinde de özel izinle çalışmalarımızı sürdürdük. Kestirmece üç yıldır üç hempa bu işe kafa koyduk. Fakat hepimiz ıra olarak birbirimizden farklıyız, anlaşamadığımız, tartıştığımız zamanlar oluyor amma yüzde 80 kuma ayrımsız noktada buluşuyoruz. Ayrı kaldığımız noktaların olması bizim üzere fazlalık oluyor, üç kayırıcı, üç düşün, üç ayrı el, üç ayrı fırça biricik tuvalde birleşiyor. Bunu de evvel yerine Il binasındaki resimlerde gerçekleştirdik.”

“Yağmurda, karda, kışta hiçbir şekilde bozulmuyorlar”

Yıldıray Yıldırım ise askerdeyken kılık yapmaya zaaf saldığını, 20 yıldır değişik konferans dallarıyla ilgilendiğini belirterek, Trabzon’un tarihini eserlerinde yansıtmaya çalıştığını söyledi.

Resim yapmadan önceki duvarın uygunluğunu araştırdıklarını anlatan Saika, “Yaptığımız eserlerin elan sürekli ve uzun ömürlü olması amacıyla hep imkanları sağlayarak çalışıyoruz. Kurumlarımızı kıygın etmemek amacıyla su yalıtımlı eser kullanıyoruz. Suyun vürut noktalarını kapatıyoruz, fotoğraflıyoruz ve ustalarla özel icraat yapıyoruz.” dedi.

Yıldırım, malzemelerin mahiyet oranını çok yüksek kullandıklarına değinerek, “Yağmurda, karda, kışta tek şekilde bozulmuyorlar. Yaptığımız eserlerden dünya vatandaşlardan anlayışsız dönüşler alıyoruz. Resimlerin uğrunda fotoğraf çektirip toplumsal medyada paylaşmaları şehrin tanıtımına da ulama sağlıyor.” diye niteleyerek konuştu.

Zuhal Kurt Sadıklar, üniversiteden çıkışlı olduktan sonradan özel firmalarda çalıştığını, Kovid-19 döneminde yeniden gösterici yapmaya başladığını kaydetti.

Arkadaşlarıyla ayrıntılı yıllar bire bir arada olduklarını dile getiren Sadıklar, “Serencam adına Ekopark’ta benzeri emek gerçekleştiriyoruz. Tasarımlarımızı doğasıyla akla yatkın hayvanlarla bütünleştireceğiz, milli duygumuz olan bayrağımızı, Trabzonspor’un logosunu ve hamsi figürümüzü dahi resmettik.” dedi.

Share: