Yozgat’ta nohutta 75 bin ton rekolte bekleniyor

Geçen sene 65 bin titrem civarında nohut üretiminin gerçekleştirildiği Yozgat’ta bu yıl sulp desteklemesi ve yağışların yeterli oranda düşmesiyle 75 bin ton rekolte bekleniyor.

Ülke genelinde ekilebilir arazi itibarıyla beşinci, nohut üretiminde ise ikinci tam yer alan Yozgat’ta bu sene yüksek verim bekleniyor. Ekilebilir tarım arazisi itibarıyla Türkiye’bile beşinci olan Yozgat’ta bu yıl çiftçilere Ekincilik ve Orman Bakanlığı ile İl Hususi İdaresi marifetiyle 60 bin kilo nohut desteği verildi. Güzeşte yıl nohuttan dekar başına 100 kilo mahsul düzlük çiftçi, bu yıl 150 kilograma büyüklüğünde ürün elde etmeyi hedefliyor.

“Bu sene üretim adına çoğalan tıpkısı sezon geçirdik”

Bu sene nohut üretiminde artağan tıpkısı mevsim geçirdiklerini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, “Yozgat ekincilik ve hayvancılık şehri. Biz üstelik bakanlığımızın talimatlarıyla İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü adına zirai üretimin daha çok gelişmesi ve ilerlemesiyle ilişkin proje ve çalışmalarda bulunmaktayız. Hububatta yemeklik dane baklagillerde ön plandayız. Nohut hasadımızda bitmeme ediyor, bu sene istihsal adına artımlı benzeri sezon geçirdik. Nohutta 75 bin ton rekolte beklentimiz var. Lüzum bakanlığımız gerekse valiliğimiz ve iklim hususi idaremiz tarafından çiftçilerimize yüzde 75 destekli 60 bin kilo nohut tohumu dağıttık. Nohutta Türkiye’dahi ikinci sıradayız. Bu yıl sezonun bol geçmesi üreticimizi da bizi bile sevindirdi” dedi.

“Bu yıl verim güzeşte seneye göre mebzul”

Merkeze vabeste Büyükmahal köyünde çiftçilikle uğraşan Ethem İpekel, nohutta sabık yıla kıyasla bu yıl daha yüksek mahsul beklediklerini söyleyerek, “Geçen yıl nohuttan dekar başına 80 ila 100 kilogram verim aldım. Bu sene bile 100 ila 150 kilogram ortada mahsul almayı umuyorum. Bu sene mahsul geçen seneye bakarak gür, bunu yağışa bağlıyoruz. Bu yıl ürün faziletkâr olacak” şeklinde konuştu.

Çiftçi Mehmet Salman ise “Nohutta bu yıl 470 dönüm kayran ektim. Normalde dönümüne ben 200 kilo verim bekliyorum. Güzeşte yıl dahi benim verimim iyiydi, 170 kilograma büyüklüğünde almıştım. Fakat bu sene verim henüz efdal, yağmurlar verimi müspet etkiledi. Bu yıl faziletkâr mahsul almayı hedefliyoruz, nohut hasadımıza üstelik başladık” ifadelerine meydan verdi. – YOZGAT



Share: