Ankara’da 13 bin 526 depremzedeye esenlik hizmeti verildi

“Asrın felaketi” kendisine nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaralanarak Ankara’ya getirilen 13 bin 526 depremzedeye afiyet hizmeti verildi. Depremzedelerden 11 bin 762’si taburcu edilirken, 1199’unun çeşitli servislerde, 470’inin yoğun bakımda ve 95’nin evgin servis bünyesinde tedavisi sürüyor.

Depremin önce gününden itibaren yer sarsıntısı bölgelerinden gelecek yaralılar için mecmu hastanelerde lazım tedbirler alınırken, ameliyathane, gösterişli bakımlar ve servislerde hazırlıklar tamamlandı. Antrparantez Ankara İl Afiyet Müdürlüğünce yer sarsıntısı bölgelerine 1949 personel ve 50’si ambulans, 10’u UMKE, 9’u sair kalkmak amacıyla 69 şalter görevlendirildi.

Ankara Valiliği ve AFAD ile koordineli adına Ankara İl Esenlik Müdürlüğü bünyesinde hazırlanan 25 tır tılsım ve tıbbi materyal ile lojistik destek ürünleri dahi zelzele bölgelerine gönderildi.

1120 depremzede cerrahi müdahale edildi

Başkentteki afiyet kurumlarında mecmu 13 bin 526 depremzedeye sağlık hizmeti verildi. 11 bin 762 depremzedenin tedavisi tamamlanarak taburcu edilirken, 1199’unun muhtelif servislerde, 470’inin aheste bakımda ve 95’nin ivedi servis bünyesinde tedavileri sürüyor.

Ankara Etlik Kent Hastanesi’nde 3 bin 64, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde ise 1225 depremzedeye keyif hizmeti verildi. Bu iki şehir hastanesinin dokunaklı bakımlarında 335, servislerinde ise 789 yaralının tedavileri devam ediyor.

Uçak ambulans ile Ankara’ya getirilen yaralıların yüzde 82’si Ankara Etlik ve Ankara Bilkent Kent hastanelerinde tedavi altına makbuz. Bu süreçte, 798’i kent hastanelerinde tutmak için mecmu 1120 depremzede işler edildi.

Ankara Esenlik İletişim Merkezi’ne günce ortalama 10 bin çağrı geldi

Depremzedelere yönelik keyif hizmetinin birlikte makul ve acul vukuf akışı üzere da türlü çalışmalar hayata geçirildi. Bu kapsamda, depremin ikinci günü “0 312 552 28 80” numaralı Ankara Sağlık İletişim Merkezi kuruldu. Minval sayesinde, sarsıntı bölgelerinden Ankara’ya irsal edilen yanık depremzedelerin yakınlarının bilgi alabilmeleri sağlandı. 150 personelin fariza aldığı iletişim merkezine günlük ortalama 10 bin davet geldi.

Çubuk ve Mamak’ta 500 ve üstünde depremzedenin mihman edildiği yerlerde, ayakta kişileştirme ve tedavinin yapıldığı birinci kademe afiyet hizmeti verilen merkezler oluşturuldu. Merkezlerde, araştırı, teşhis ve tedavi, gebelerin takibi, çağa ve çocuklara müteveccih aşı uygulamaları, enjeksiyon, pansuman kabil tıbbi müdahaleleri kapsayan birinci paye evgin tıbbi hizmet ile psikososyal destek verilmeye başlandı.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğüne (KYK) tutkun yurtların yanı sıra muhtelif misafirhaneler ile otellere yerleştirilen depremzedelere yönelik “Kıvrak Sağlık Hizmeti” başlatıldı. Bu kapsamda 500’den bir iki kişinin bulunduğu misafirhane ve otellerdeki depremzedelere hizmet atfetmek amacıyla her ilçede oluşturulan aktif esenlik ekibinde birer doktor ve bacı görev aldı. Depremzedeleri yerleştirildikleri yerlerde ülfet eden sağlık görevlileri, bu kişilere ilaç yazarken, lüzum halinde sağlık kuruluşuna sevkini yaptı.

Share: