Ankara’dan Malatya’ya Giden Ayrımsız Ekip Ruh Bilimci, Esenlik Personeline Psikososyal Bindi Veriyor: “Burada Yardım Verenler da Benzeri Depremzede.

DİLAN KUTLU

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü marifetiyle görevlendirilen gönüllü benzeri kadro psikolog, yer sarsıntısı bölgesindeki hastanelerde görev eden esenlik personeline psikososyal destek vermek üzere Malatya’ya gitti. 4 gündür bölgede olduklarını söyleyen ruh bilimci Ulu Orhan, “Yaptığımız görüşmelerde mecmu afiyet çalışanlarının depremden oldukça etkilendiklerini gözlemledik. Çokları bunun farkında üstelik değildi, ‘Ben iyiyim’ diye tepkiler veriyordu. Çağ yazıhane olan odalar, geceleri de insanların hayat alanına dönüşüyor. Müzaheret verenlerinde yardıma ihtiyacı olduğu bire bir gerçektir. Burada arkalama verenler birlikte tıpkı depremzede. Onların bu durumunun ayn ardı edilmemesi gerekiyor” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin arkası sıra 11 aktarılma geçti. Hareket bölgesinde taharri-istirdat ekiplerinin birlikte keyif çalışanları de yaralıları tensik etmek amacıyla kırıcı tıpkı himmet içerisinde. Ankara Milli Eğitim Bilimi Müdürlüğü eliyle görevlendirilen fahri tıpkı ekip ruhiyatçı, Ankara’dan yer sarsıntısı bölgesi Malatya’daki hastanede çalışanlara psikososyal destek yüklemek amacıyla bu ile gitti.

ANKA Bilgi Ajansı’n konuşan fahri ruh bilimci Mualla Orhan, “Tığ, Ankara Milli Yetişek Müdürlüğü aracılığıyla gönderildik. Gönüllülerden oluşan 29 arkadaşız burada. Bu ekip süresince 3 yaşama da Malatya Büyüklük Terbiye ve Araştırı Hastanesi’nde görev yapıyoruz. Buradaki görev amacımız birlikte hastanede etkin esenlik personeline psikolojik destek atfetmek. Bu amaçla de burada psikososyal ayrımsız bindi birimi oluşturduk. Zira yardım verenlerin bile yardıma ihtiyacı olduğu tıpkı gerçektir. Bu konuda benzeri talep geldi. Burada yardım verenler da bir depremzede. Onların bu durumunun ayn ardı edilmemesi gerekiyor. 4 gündür bu çalışmaları sürdürüyoruz. 3 devir daha bu çalışmaları sürdüreceğiz, bilahare gene Ankara’ya döneceğiz” dedi.

“ZAMAN OFİS OLAN ODALAR, GECELERİ BIRLIKTE İNSANLARIN HAYAT ALANINA DÖNÜŞÜYOR”

Orhan, yaptıkları görüşmelerde cümle keyif çalışanlarının depremden etkilendiğini gözlemlediklerini belirterek, “Birçoğu bunun farkında da değildi, ‘Ben iyiyim’ diye niteleyerek tepkiler veriyordu. Fakat musahabe esnasında onlar üstelik gür olmadıklarını, zorlandıklarını ayırt ettiler. Bunların zarfında duygu buut değişiklikleri gözlendi. Fark ettiler ki kendileri de bu süreçte haddinden fazla yorulmuş. Alelhusus ivedi serviste çalışan sağlık çalışanları ‘7 gündür buradayız. Burada yaşıyoruz’ diyerek kendilerini tabir ediyorlardı. Birçoğunun de gidecek aynı yeri dahi yoktu. Bazıları odalarda yaşıyor. Zaman büro olan odalar, geceleri da insanların hayat alanına dönüşüyordu. Bazılarının eşleri, çocukları burada. Kimileri da eşlerini, çocuklarını emniyetli bölgelerdeki akrabalarına göndermişler.

Yoğun olarak sarsıntı sonrası ruhsal gerilim tepkileri olan alışılmamış, inkar, utanmak, melal, belirsizlik ve tehlikesiz düzlük tepkilerini gözledik ve bu kırıcı şekilde görünüyor. Sayrılarevi koridorlarına çıktığımız devir, vatandaşlar üstelik buraya sığınmışlar. Hastanenin hızla rastgele bölgesi hayat alanına dönüşmüş. Bekleme salonları birer yatağa dönüşmüş durumda. Bura en güvenli binalardan birisi, burada aşındırmak veriliyor. İnsanların çarşı ihtiyacı karşılanıyor. Personel de akşamları buradaki odalarda kalıyorlar. Buradaki ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar. Kendilerine sakıncasız ati oluşturmaya çalışıyorlar, aheste yerine bile bu sorunla geliyorlar. Zaman Zaman bile elan önceleri yaşadıkları sorunların tetiklendiğini gözlemledik. Bu ihtiyaçla bizlere başvurdular.”

Share: