Rize’de “GastroRize” günleri başladı

Rize’nin yerel lezzetlerinin tanıtılacağı “2. Millî Rize Gastronomi Günleri (GastroRize)” başladı.

Rize Belediyesi eş sahipliğinde site merkezindeki aynı otelde düzenlenen etkinliğe, Ilbay Kemal Çeber, DOĞRU Parti Rize Mebus Osman Çok Bak, Şehremini Rahmi Stabil, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Berrak Alim, Rize Tecim Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ve başka ilgililer katıldı.

Belediye Başkanı Rahmi Mukavemetli, Rize’nin yemek kültürünün altın değerinde kaynak olduğunu söyledi.

Kente mevrut gastronomi uzmanlarının katkılarıyla birçok alanda kullanılmamış hedeflere yöneleceklerine inandığını vurgulayan Dokuz Canlı, “GastroRize ile hedeflenen, kitap tanıtımının ötesinde köylerde, kırsal ve şehirde yaşayanların üretime şüphesiz yararlı olabilecekleri. Bu üretim eskimemiş mamuller olduğu kabil, yıpranmamış ustaların ortaya çıkmasına, Türkiye’nin değişik illerine gelişim yürütme etmelerine kurgu olacaktır. Bu anlamda GastroRize’nin mutfağında bile bir nice şeyi geliştirmemiz gerekiyor.” dedi.

It Canlı, Rize’nin doğası ve kültürüyle turizmde yüce ayrımsız yasakçı olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Cenabıhak tahtı bahşetmiş, tığ bahtımızı almaya çalışıyoruz. Bu alanda 14 ürünü coğrafi işaretli adına tescil ettirdik. Tam 10’a yakın bekleyen iz var. Bütün mor yiyecekler adeta bu şehirde bütün. Bu iklimsel özelliklerin, coğrafi değerlerin dünyaya tanıtılması gerekiyor. GastroRize bu adımlardan birisi.”

Rize’nin çayıyla ön plana çıktığına meni eden Stabil, “Dünyada genişlik çokça öz tüketen ülkeyiz. Işlek nüfusa bakarak orantılandığımızda genişlik çokça tüketen büyüklük konumundayız. Çayın yanında diğer ürünlerin tanıtılmasına bu çalışmalar uzanım katacaktır.” diye niteleyerek konuştu.

Gastronomi dünyasından isimleri buluşturan festivalde, evcil lezzetlerin ve gastronomi programlarının birlikte kentin biyoçeşitliliği, öz ve tarımı, yerli pazarlar, yöre mimarisi ve anadan görme lokantaların tanıtımına ait faaliyetler gerçekleştirilecek.

Doğal ve tarihi zenginliklerinin birlikte lokal lezzetleriyle tanıdık kentin dünyaya tanıtılmasını hedefleyen GastroRize, 28 Ağustos’ta sona erecek.



Share: