Yozgat’taki Açık Pazarda Balçık İçinde Tezgah Açmaktan Şikâyetçi Alım Satım Esnafı: “Kızımı İşe Al, Oğlumu İşe Hıyanet Demiyoruz.

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat’ın Karatepe Mahallesi’nde kurulan ayan pazarda tezgah açan esnaf, yapımı devam fail budun bahçesi inşaatı nedeniyle mağdur olduklarını söyledi. Yağışlarla gelişigüzel balçık ve su birikintilerinin oluştuğu belirgin veriş yeriyle ait tepkisini dile getiren pazarcı Yusuf Gülmez, “Bu memleketin çoğuyum. Bu memlekette bizden bambaşka birlikte ulusalcı bulunmayan. Böyle dahi nasyonalizm olamaz. Tığ, sana varıp de ‘Oğlumuzu işe al’ demiyoruz, ‘kızımızı işe al’ demiyoruz. Savsaklamak istemiyorum, SERPMEK istemiyorum; ekmeğimizi kendimiz kazanıyoruz. Eyvah günah değil mi bu kadar insana? Hangi isteyelim; şurayı temizlesin, düzenlesin de işimize gücümüze bakalım” dedi.

Yozgat’ın Karatepe Mahallesi’ndeki kilitsiz küreksiz alışveriş yerinde yapımı devam fail kavim bahçesi inşaatı ve enfrastrüktür çalışmaları zımnında aksata esnafını edisyon eyyam yaşıyor. Yağışlarla birlikte çökelge ve akarsu birikintilerinin oluştuğu pazarda tezgah açan esnaf, tutkun alışveriş yeri yapılmamasına ve tıpkısı düzenlemeye gidilemeden çalışmaların başlatılmasına aksülamel gösterdi.

“YAZIK HATA DEĞİL Mİ BU BÜYÜKLÜĞÜNDE İNSANA”

Pazarcı Yusuf Gülmez, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Bu memleketin çoğuyum. Bu memlekette bizden başka birlikte milliyetçi namevcut. Böyle dahi ulusçuluk olmaz. Biz, sana varıp da ‘oğlumuzu işe al’ demiyoruz, ‘kızımız aksiyon al’ demiyoruz. Ekmek istemiyorum, ZIYAN ETMEK istemiyorum; ekmeğimizi kendimiz kazanıyoruz. Eyvah hata değil mi bu büyüklüğünde insana? Ne isteyelim; şurayı temizlesin, düzenlesin dahi işimize gücümüze bakalım. Tığ, dünyalık istemiyoruz, pul istemiyoruz, baç istemiyoruz. İşimize gücümüze bakalım, ekmeğimize bakalım. Şu arabamın bedeli 50 bin liralık. Para almaya gidiyoruz, buraya geliyoruz, elimiz buz üzere oluyor. Aşağıya yapmışlar, Tanrı razı olsun yapandan, yaptırandan. Hakeza bir molekül evet mu? Eyvah sorumluluk değil mi? Bu kadar adam, herkesin ikişer üçer çocuğu olsa 100 tane kayırıcı olsa 600 dirilik, 900 hayat savmak yiyor.”

“MİLLETVEKİLLERİ HOPPADAK SEÇİM ZAMANI GELİYOR, ŞİMDİ GELSİN”

Pazarcı Mehmet Koruyucu bile şöyle konuştu:

“Bize intihap döneminde bütün milletvekilleri, bakanlar geliyor, halimizi hatırımızı soruyor ama bize yakışır gördükleri ve vatandaşa, halka yakışır gördükleri münasebet yeri bu. Bu aksata yerini yapabilirsiniz. Önce bize düz göstereceksiniz ve vatandaşa, halka zenginlik aynı düzlük sunacaksınız, ondan sonradan zat işinize bakacaksınız.  Şu şekilde yapılır mı? Cenabıhak’tan uygun mı vatandaşa? Burada ne yapıldığını dahi bilmiyoruz. Şebeke mu geçiyor; enfrastrüktür, zindelik sistemini takıyorlar bilmiyorum. İki yıldan beri hakeza. Bizi insan ve âdem, yurttaş adına görüp de bize danışılmıyor, söylenmiyor üstelik, geliyorlar. Malı getiriyoruz, aynı üstelik bakıyoruz kim veriş yeri kalkmış kepçelerle, dozerlerle. Biz yurttaş değil miyiz, tığ vergi yükümlüsü değil miyiz, biz vergimizi vermiyor muyuz? Milletvekilleri elden seçme zamanı geliyor. Demincek gelsin abi, gelsinler baksınlar. Benzeri ilde, hangi ilçeye gidersen git hepsinde merbut veriş var. Yemeden Içmeden bizim Yozgat pazarında bağlı münasebet yok.”

“ALIM SATIM YERİMİZ OLMADIĞI İÇİN ŞU REZİLLİĞE BAK, BU YAPILIR MI”

Pazarcı Ercan Üstüntaş dahi şunları söyledi:

“Yozgat doğumluyum. doğuştan, çocukluğumdan beri pazardayım. Seçkin ant pazardayım, çalışıyorum. Şu anda burada görmüş olduğun bütün vatandaşların hepsi pazarcı olarak evlerine savmak alaşağı etmek zorunda. Bizim, tıpkı pazarcı adına alım satım yerimiz bulunmayan. Ahzüita yerimiz olmadığı için şu rezilliğe bak, bu yapılır mı? Bu insanlar evine savuşturmak çalmak zorunda. Şu rezilliği görüyorsunuz. Müşteri de gelmiyor, ağlıyor. Şuraya köprü yapmışlar, yol köprüsü gibi, yapmışlar oradan bu tarafa. Bu insanlar bu ekmeği nereden kazanacaklar, zahir yapacak? Pazarcı adına yerimiz yok. Bu rezilliği tığ kaldırmak zorunda değiliz. Biz dahi pazarcı adına insanız. Bizim da bire bir derdiniz var, bizim sıkıntımız var. Bizim da borçlarımız, harçlarımız var, vermek zorunda borçlarımız var. Herkesin bire bir derdi, sıkıntısı var.”

Ilişki esnafı Eksiksizlik Üstüntaş, yapımı bitmeme fail Budun Bahçesi içerisinde düzlük alan halı düz tesisini göstererek, “Şurasını muamele yeri yapsalar da üstünü yeniden bütünüyle sahası yapacaklarsa tekrar yapsalardı. Ne ki deminden bura? Burası birahane oluyor akşam ezanı, orada bilmem ne olacak yani. Ne yapacağız böyle” dedi.

Share: