Trabzon’da Yetişen Aronya Meyvesini İlaç Sanayine Kazandırma Çalışmaları Başladı

ESRA NUR PERVAN

Trabzon’da yetiştirilen, ahali ortada ‘süper semere’ adına aşina aronya meyvesinin ilaç sanayine kazandırılması üzere Karadeniz Ustalık Üniversitesi İlaç ve Farmasötik Uygulayım Bilimi Aplikasyon ve Araştırı Merkezi’nde mücahede başlatıldı.

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde üretimi yaygınlaştırılan ve halk ortada ‘süper kâr’ kendisine mezkûr aronya; vitamin, mineral ve tel bakımından varlıklı, antioksidan içeriği yer erdemli firez meyvelerinden biri olarak biliniyor.

Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı metabolizmanın direncini artırdığı belirtilen aronya meyvesinin ilaç sanayiye kazandırılması amacıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi İlaç ve Farmasötik Uygulayım Bilimi Aplikasyon ve Araştırma Merkezi, Akçaabat Belediyesi ile Akçaabat Ziraat Odası arasında aronya meyvesini araştırma iş birliği protokolü imzalandı.

İmzalanan protokolle aronya meyvesinin nebati tıbbı iz, sağlamlaştırma besin ve afiyet alanlarında kullanımını yaygınlaştırılması hedefleniyor. Aronya Meyvesi üzerinde çıkar yol hareketli bap veya özgün havari konu potansiyeli olabilecek bileşiklerin farmakolojik aktivite araştırmaları, farmasötik formülasyon haline getirilmesi ve toksisite araştırmaları, KTÜ İlaç ve Farmasötik Uygulayım Bilimi Aplikasyon ve Araştırma Merkezi’nde (İLAFAR) bulunan veri insanları tarafından yapılacak.

BİR HÜCREYİ NASIL ETKİLİYOR ONA BAKACAĞIZ”

Aronya meyvesinin içeriğinin ensesi kalın olduğuna özen çeken KTÜ Ispençiyari Fakültesi Farmakoloji Akademisyen ve İLAFAR Merkezi Müdürü Prof. Dr. Feride Medih Sezen şunları söyledi:

“Aronya umum ortada süper meyve adına bildiğimiz amiyane süresince türlü vitaminler ve mahsulat açısından zengin, akıbet etap domuzuna bir sonuç. İçerisinde çeşitli kimyasal, fitokimyasal maddeler, oylumlu saf bileşikler var. Bizim bu merkezde amacımız içeriğinin detaylı adına incelenmesi kim aronyanın literatürde içeriğiyle ilişik bilgilerimiz var. Akçaabat Ekincilik Odası ve belediyesiyle bölgede yetiştirilen aronyanın içeriğinin çözümleme edilmesi ve bu içerikten hareketle bunların değişik tılsım, hareketli bap evet dahi reçete formülasyonunda kullanılabilecek yardımcı madde özellikleri açısından görmek. Dediğim kabil çokça varlıklı, rengi haddinden fazla domuzuna benzeri iz. Nedeniyle tığ öncelikle muhteva analizi yapacağız, daha sonraları laboratuvarımızda hücresel düzeyde aynı hücreyi bittabi etkiliyor ona bakacağız, deneyim hayvanlarında kâh testler yapacağız ve bu şekilde çare enerjik bap evet üstelik koruyucu özellik olma potansiyelini değerlendireceğiz.

ARONYA POTANSİYELİ HADDINDEN FAZLA FAZILETLI BİR YEMIŞ”

Aronya evet bile doğada kâin bitkilerin deva olma potansiyelini araştırırken önce çıkış belgesi noktamız el ortada genelde akseptans edilen aynı kullanımı var mı, bundan debi ediyoruz ama bunun ilmî laboratuvar çalışmalarıyla kanıtlanması lazım ki ayrımsız çıkar yol sürecine gitsin. Toplumda bazen alışmışlık gereği hakeza kullanılıyor. Amma temas antlaşma bile ortamında illa o çıkar yol olabilecek aynı bap oluyor anlamına gelmiyor. Aronya bu açıdan potansiyeli çok faziletli aynı meyve kendisine duruyor. Bizde mufassal araştırmalarını yapacağız. Amacımız alelhusus üstelik bölgemizde yetiştirilen, Akçaabat’ta yetiştirilen aronyaya çalmak. Çünkü bitkilerin yetiştirildikleri yerlere göre içeriklerinde kimi tadilat olabiliyor. Bunların analiz edilip daha sonradan değişik organizmadaki laboratuvar düzeyinde etkilerine bakacağız.”

Share: