Prof. Dr. Yılmayan: “Güç boyutta kuraklıkla karşı karşıyayız, ilkbahar yağışlarına muhtacız”

Prof. Dr. Yılmaz: “Bunaltıcı boyutta kuraklıkla karşı karşıyayız, ilkbahar yağışlarına muhtacız”

YOZGAT Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Güngör Yılmaz, akıbet yılların yeryüzü kurak kış mevsiminin yaşandığı İç Küçük Asya Bölgesi’nde baharat mevsiminde muhtemel yağışın gelmemesi sonucu gösterişli boyutta kuraklıkla yüz yüze kalınacağını söyledi.

Serencam yılların yeryüzü kurak kış mevsiminin yaşandığı İç Rum Bölgesi’nde meteorolojik susuzluk, baraj ve göletlerde etkisini gösterdi. Yozgat, Çorum, Amasya ve Tokat’ta 66 bin 165 hektar alanı sulayan Çekerek Barajı’nda yağışsızlık dolayısıyla yüzde 90 tenakus ile doluluk oranı yüzdelik 10,6’evet düştü. Yozgat’ın içme suyu ihtiyacının karşılandığı Cemil Çiçek Barajı’nda ise su düzeyi yüzde 25’e kadar geriledi. Merkeze sadık Esenli köyünde bulunan ve 270 milyon metreküp su destekleme ve 20 bin 424 hektar araziyi sulama kapasitesine erbap Gelingüllü Barajı’nda ise su seviyesi 17 milyon metreküpe indi. Ayrıca Yozgat’ta almanak yağmur ortalamasına göre 2020 yılında 612 kilo, 2021 yılında 626 kilogram, 2022 yılında ise yağış oranı 529 kilo yerine ölçüldü. İç Küçük Asya Bölgesi’nde Mart, Nisan ve Mayıs aylarında matlup derecede kar ve baran yağmazsa yoğun boyutta yağışsızlık yaşanması bekleniyor.

“Susuzluk birçok olumsuzluğu yanı sıra getirecek”

Kuraklığın Türkiye’nin seçme bölgesinde tıpkı derecede hissedilmeyeceğini açıklayan Yozgat Bozok Üniversitesi Tarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, “Susuzluk, sosyoekonomik yönden baktığımızda iz çeşitliliğinin azalmasına, üretim miktarının azalmasına, pazarlarda ürünlerin fiyatının erdemli olmasına, daha pahalıya iz tüketilmesine sebebiyet verecek. Yani besin güvenliği ve güvencesinin yeterince karşılanamaması kabilinden ayrımsız olumsuzlukla karşılaşacağız. Barajlarda su seviyesinin azalması ya de olması gereken seviyenin altına düşmesi tarım alanlarını zılgıt edecektir. Kuraklık tarımsal sulama için zaruri suyun yetersizliğini, içmece sularının azalmasını, biyolojik çeşitliliğin azalmasını tehdit edecektir. Farklı yandan de neşelilik enerjisi yönünden üstelik bize sorun yaşatacaktır. Zımnında beklenilen yağış olmadığı takdirde eksiklikler yaşanabileceğini rapor edebilirim” dedi.

Share: