Nefroloji Uzmanı Reze: “Böbrek Hastalığı Erken Evrede Araz Vermeyen Sinsi Bir Hastalık”

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat Site Hastanesi’nde fariza fail nefroloji uzmanı İlay Berke Reze, dünyada gelişigüzel 10 kişiden birisinde süreğen böbrek hastalığının görüldüğünü belirterek, “Böbrek hastalığı er evrede belirti vermeyen sinsi seyreden tıpkı hastalık. Böbrek fonksiyonu yüzde 90 konusunda kadar kaybolduğu ant da hiçbir belirti gözlenmeyebilir” uyarısında bulundu.

Yozgat Kent Hastanesi hekimi nefroloji uzmanı İlay Berke Menteşe, vakayiname böbrek hastalığıyla ilişik uyarılarda bulundu. Reze, şunları söyledi:

“HASTALIK ÖZELLİKLE ETKILI EVRELERDE ÇOK SİNSİ SEYREDEBİLİR”

“Kronik böbrek hastalığı dünyada temas 10 kişiden birinde görülmektedir. Herhangi Bir yaşta ve değme ırkta görülebilmektedir. Bu hastalık özellikle erken evrelerde haddinden fazla sinsi seyredebilir, seçme belirti vermeyebilir. Böbrek fonksiyonu yüzdelik 90 üstüne kadar kaybolduğu antlaşma bile hiçbir araz gözlenmeyebilir. Faziletkâr tansiyon ve şeker hastalığı hastaları kronik böbrek hastalığının en şanlı nedenleridir. Bu durumlar haricinde ailesinde böbrek hastalığı öyküsü mevcut, sigara içen, 50 yaşın üzerinde olan yahut obezitesi olan begayet vahim kişilerde bu risk artmıştır. Böbrek hastalığı idrarda protein kaçağı tayini yahut kanda kreatinin düzeyi tetkiki gibi görgüsüz bazı testlerle saptanabilir. İlerleyen böbrek hastalığı varlığında idrarda köpüklenme, ayak bileklerinde ödem, iştahsızlık, halsizlik, odaklanmada pehlivanlık gibi âraz ortaya çıkabilir.

“BÖBREK HASTALIĞI GELİŞİM RİSKİ AZALTILABİLİR”

Böbrek hastalıkları hangi efsus kim ağızsız kıyacı kendisine adlandırılır ve yaşam kalitesini iri oranda etkilemektedir. Fakat uygulanacak kâh cılız yöntemler ile böbrek hastalığı iş riski azaltılabilir. Bu amaçla uygulanması gereken 8 değerli kural bulunmaktadır. Bunlar; ideal kiloda doğmak, deli dolu tıpkısı dirim daim olmak, tuz alımının kısıtlamak, amade ve kenarlı gıdalardan uzak durarak zinde tıpkısı perhiz ile nemalanmak, içki şekerini taharri ve takip ettirmek, koku basıncını kontrol ve strateji yol açmak, sigara içmemek. Gereksiz yere bol miktarda evet dahi ahenktar olarak analjezik reçete kullanımından çekimsenmek. Hipertansiyon, diyabet evet dahi obezite kabil bir hastalığın evet dahi daha fazlasının varlığında böbrek fonksiyonunu kontrol ettirmektir. Daha metin böbrekler ve daha ince dirim amacıyla bu kızıl kuralların akıldan çıkarılmaması ve hayatımızda seçkin antlaşma uygulanması gerekmektedir.”

Share: