Mustafa Adıgüzel’den Nazır Kurum’a: “Bu Acı Yuvasını Illet Kapatmıyorsunuz?”

CHP Kalabalık Saylav Mustafa Adıgüzel; Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Uğur Kurum’a, Kargaşa’nun Fatsa ilçesindeki kızıl madenini sordu. Adıgüzel, “Bire Bir yağmur coğrafyasında, Karadeniz’de ve Yıldız Rum Fay Hattı’nın dakikasında 20 kilometre üzerinde bire bir deprem bölgesinde, Fatsa’daki 100 bin insanın tepesinde bu şekilde aynı çığlık potansiyeli yerine, bir depo namına duruyor. Bu zehir yuvasını neden kapatmıyorsunuz” dedi.

CHP Cıvıl Cıvıl Milletvekili Mustafa Adıgüzel, cemaziyelevvel TBMM Çekim ve Bütçe Komisyonu’nda Mekân, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçe üzerindeki görüşmelerde kortej aldı. Adıgüzel, şunları söyledi:

“Sayın Bakan, anayasal sağlık ve çevre hakkına karşın, haddinden fazla zahir delillerin ve stabil tespitlerin bile siyasetin ve tabi adaletin tarafından görmezden gelindiğini, devlet kurumları yoluyla suç işlendiğini size iki örnekle aktaracağım.

Kargaşa Çaybaşı İlküvez’bile tıpkı yabanıl kalpsiz atık ambarlama alanı var; Kalaba Büyükşehir Belediyesine ilişik. ‘Burada başarısız atıkla enerji üreteceğiz’ dendi ancak enerji üretmeyi bıraktım, şu anda maliyet sebebiyle daha çok atılan suyu da arıtılmadan elem mekân derelere salınmaktadır. Buradaki ÇED izninde 1,5 metre çöp, 1 metre toprak şeklinde yeryüzü çok 11 metre dendiği halde şu anda birçok biliyor musunuz? Kamu 35 metre. Yetmedi, yanlara dinamitle daima yeni yerler açılıyor. Evet ‘Burada su içilemez durumda ve belde derelere ağılı su akıtılıyor’ diyen ki biliyor musunuz? Ben değilim, sizin Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünüz. Bu tespiti yapıyor; Küçük Ay 2020’den itibaren, tıpkı buçuk yıldır Cıvıl Cıvıl Büyükşehir Belediyesine ve ilgilendiren firmaya defaatle abece yazmasına ve ceza kesmesine karşın hala bile orada bu ızdırap salınmaya bitmeme ediyor. Etki ise yekpare alanı bloke etmek namına; aşağıdaki Ünye, Çaybaşı ve İkizce zehirleniyor, oraları örtbas etmek namına; Büyükşehir ve ilişik firmayı muhakeme etmek namına orada buna itiraz eden halkı yargılıyor. 80 yaşında teyzeler aylardır on beş günde ayrımsız mahkemeye gidip geliyor.

Fatsa ilçemizde siyanürle işletilen tıpkısı altın madeni var, buna tığ ‘Yeşil Fatsa’nın bağrındaki zerrin çıban’ diyoruz. 2018 itibarıyla firmanın ÇED izninden gelen 3 milyon 400 bin ton töz el işi hakkı doldu. Bu hakkın dolduğunu firma bakir izin isterken belgede belirgin itiraf etti; ‘Benim iznim doldu, bana yıpranmamış izin verin’ dedi, şu ana kadar aynı cevaz verilmedi. Ayrıca, MAPEG’in alanda yaptığı tespite bakarak, hakkından fazla, 900 bin ton bile bedava maya işlediği belirleme. Evet, tıpkısı muamele yaptınız mı Nezaret adına yahut duruşma yaptı mı? Yararlı. Ukubet da verilmedi, şu anda orada tek prosedür yapılmadı, görmezden gelindi. İlişkili öz yataklarında ise arsıulusal akredite bir laboratuvarda yapılan analiz sonuçlarını size okuyorum: Mermi ve kadmiyum 100 itmam, alüminyum ise mecmu 3 bin intaç fazla imdi. Burada biberli meşgul aynı atılmış havuzu var. Ayrımsız baran coğrafyasında, Karadeniz’de ve Yıldız Küçük Asya Kırık Hattı’nın çabucacık 20 kilometre üzerinde benzeri sarsıntı bölgesinde, Fatsa’daki 100 bin insanın tepesinde bu şekilde benzeri incitici potansiyeli kendisine, tıpkı depo kendisine duruyor. Bu çığlık yuvasını hastalık kapatmıyorsunuz? Maalesef mehabetli Meclis’te payanda sahibi kâh siyasiler de bu firmaya destek vermektedir. Amma bilinmelidir ki bu siyanür ve sülfürik asit çetelerinin, bu su ve toprak düşmanlarının arkasında ki varsa er evet de geç bunu ortaya çıkaracağız. İşte belge, işte bilgelik, aha çözümleme sonuçları. Maalesef bilim çağında cümle asıl ortadayken siyasetin ve güdülebilen adaletin elinde adamlık suçu kamu kurumlarıyla işleniyor.”

Share: