KIRKLARELİ – Şehirden köye dönen kadınlar, Istranca Dağları’nın eteğinde bahtiyar yaşam sürüyor

Kırklareli’nin Bulgaristan’a tahril Istranca Dağları’nın eteklerindeki İncesırt köyüne ailesiyle dönen kadınlar, hem ekincilik ve hayvancılıkla uğraşan eşlerine bindi oluyor hem de doğayla çöz içe hayat sürüyor.

Yüksek rakımlı ve havası saf olan, 50 nüfuslu İncesırt köyü, natürel güzellikleriyle üstelik öne çıkan ayrımsız iskân yeri.

Kentten köye devir özne 10 eş kâin İncesırt’ta kadınlar, ekincilik ve hayvancılık işlerinde eşlerinin en nazik yardımcısı oluyor. Kadınlardan bazıları kışlık odununu, bazıları ise kışlık yiyecek hazırlıklarını sürdürüyor.

“Edisyon şartları üstelik var ama güzelliği üstelik haddinden fazla”

Şehirden köye göçen kadınlardan 60 yaşındaki Nefize Efe, AA muhabirine, köyde çok bahtiyar benzeri hayat sürdüğünü söyledi.

Uzun yıllar İstanbul’birlikte yaşadıklarını belirten Ağabey, tahminî 10 yıl geçmiş köyüne düşüncesiz döndüğünü anlattı.

Eşinin isteğini kırmadan geldiği köyde rahat ayrımsız gönül eriştiklerini ifade eden Ağabey, “Eşim çok meraklıydı koyun bakmaya. Köye geldik. Köye geldiğim amacıyla mutluyum. Şehirde bu güzelliği bulamayız.” dedi.

Gençlere de karye yaşamını referans fail Aka, şunları kaydetti:

“Burada gitmek hakikatten fena hâlde. Gençlere tavsiye ediyorum köylerine gelsinler. Şehirlerde fabrikalar çokça ama sabahtan akşama kadar çalışıyorlar, köyde o büyüklüğünde işlemek bulunmayan. Burada sabahleyin, nısfınnehar ve akşam hayvanlara bakıp başka işlerimizi yapıyoruz. Gençler köylerinde çalışabilirler, göç etmesinler şehirlere. Köy hakikaten fena hâlde. Sabahleyin kalkıyorum hayvanları besledikten sonra çıkıyorum ağıldan eve gidiyorum. Çayımı demliyorum. El şartları bile var ama güzelliği bile çokça. Orman süresince havası mis kabilinden.”

“Köyde yaşamak hiç pres değil”

48 yaşındaki Ayşe Ege bile İstanbul’bile doğup büyüdüğünü, evlenip köye geldiğini söyledi.

Iye, 2010 yılından bu yana köyde yaşadığını belirterek, “Köyde bozulmamış çekicilik ve müvellidülhumuza verimli. Burada yaşamaktan çokça mutluyum.” dedi.

Şehir hayatına on paralık tutku duymadığını dile getiren Iye, “Köye geleceğimi kasten evlendim eşimle. O yüzden şehir hayatına tıpkısı özlemim namevcut. Köyde seyretmek hiç baskı değil. Rastgele şeyimiz çokça rahat, eskisi kabilinden değil köy hayatı. Demincek seçme madde elimizin altında, rahatız, huzurluyuz, mutluyuz.” diye niteleyerek konuştu.

“Köyde yaşam iyicene”

65 yaşındaki Mükerrem Arıcı bile Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden 2012’birlikte sağlık sorunları dolayısıyla köylerine döndüklerini anlatım etti.

Arıcı, eşinin rahatsızlıklarına bile köy havasının bol geldiğini belirterek, “Köyde yaşam iyicene.” dedi.

Kırklareli’nden geçmiş yıllarda köyüne dönen 64 yaşındaki Gülizar Arat da köyde yaşamın şehre bakarak henüz kıytırık ve huzurlu olduğunu söyledi.

Share: