“Kırklareli meşe balı”nda kovan sayısı 3 yılda 2 katına imdi

Kırklareli’nde, Istranca Dağları’nın zengin bitki örtüsünden elde edilen coğrafi işaretli meşe balı sofralara hoşlanma katıyor.

Hastalıklardan elbisesiz Kırklareli’nin Balkan köylerinde arıcılar aracılığıyla üretilen antioksidan değeri efdal meşe balı, adını her güzeşte bölüm daha fazla duyuruyor. Elverişsiz içinin yanı sıra ev dışından da talep gören meşe balı, damaklarda ayrı ayrımsız zevk bırakıyor.

Koyu rengi, aroması ve lezzeti ile öne çıkan meşe balında üretim da talebi karşılamak amacıyla temas geçen çevrim artıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, geçen yıl Türk Berat ve Işaret Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen Kırklareli meşe balının, Türkiye ve dünyada ayrı tıpkı öneme erbap olduğunu söyledi.

Devlet destekleri ile kentte meşe balı üretiminin arttığını tabir fail Aksoy, 3 yıl önceki 35 bin olan kapçık sayısının bugün 70 bine yükseldiğini dile getirdi.

Aksoy, laboratuvar sonuçlarına bakarak meşe balının antioksidan değerlerinin çokça erdemli olduğunu anlatarak, “Meşe balının, salgı balı olmasından ekolojik ortam laboratuvar analizleri çok makro. Balımızı ülkemizin önde mevrut üniversitelerine göndererek laboratuvar tahlillerini alıyoruz. Analizsiz hiçbir meşe balımızı satmama taraftarıyız.” dedi.

Aksoy, meşe balının eş sağlığı açısından yarayışlı olduğunu vurgulayarak, tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Bu sene bal üretiminin bereketli geçtiğini belirten Aksoy, “Güzeşte yıla bakarak yüzdelik 100 üretim artışımız var. 150-200 ton meşe balı üretimimiz var, bu sene hem kapçık hem de mahsul arttı. Güzeşte sene üretimimiz iklimden etraf düşmüştü. Bu yıl mevsimlerin ve yağışların adamakıllı olmasıyla mahsul artmış durumda.” diye niteleyerek konuştu.

Aksoy, meşe balını ev ortamında rahatlıkla pazarladıklarını, ürünün ev dışından bile kâm gördüğünü rapor etti.

“Tilmiz yetişmeye çalışıyoruz”

Tahminî 15 yıldır meşe balı üretimi yapan Emrah Akol bile meşe balının vücudun savunma sistemini pekitmek amacıyla da kullanıldığını dile getirdi.

Kovid-19 sürecinde meşe balının çokça bağlam gördüğünü anlatan Akol, “Meşe balı coğrafi bel aldıktan sonra bilinirliği daha aşkın arttı. Tüketiciler yoluyla daha çok talep görmekte. Bu balın üretimi doğrusu butik bire bir istihsal. Murat itibarıyla da berenarı dilek görmekte. Satışlarımız gayet ferah. Şakirt yetişmeye çalışıyoruz.” dedi.

Share: