Denemesi yapılan “Danelik Mısır” çiftçilerin kullanılmamış gelir kapısı olacak

Erzurum’dahi, Atatürk Üniversitesinde çiftçilere almaşık tıpkısı dirimlik kaynağı sağlanması amacıyla ilk kez ekilen danelik mısırın hasadı yapıldı.

Atatürk Üniversitesi Nebati Üretim Aplikasyon ve Araştırı Merkezi vasıtasıyla, yaz aylarının gelişmemiş ve bazen ürünlerin yetişmesinde tam zamanın kısıtlanmış olduğu kentte, çiftçilere almaşık dirimsel kaynağı sunabilmek amacıyla icraat devam ediyor.

Bu kapsamda harekete geçen merkez, kentte daha önce denenen fakat kalburüstü olunamayan danelik akdarı üretimine yöneldi.

Kentte 150 dönüm arazi üstünde hasadı yapılan danelik mısırda, ehliyetli olan taneler seneye zürriyet kendisine kullanılacak, geriye artan taneler ise fabrikaya gönderilecek.

Uygulamada tam ürün alınması halinde danelik mısırın, mıntıka çiftçisine yeni tıpkı üretim alanı olması hedefleniyor.

“Yüksek gelir sağlayacak ürünleri denemeye çalışıyoruz”

Biçim Müdür Prof. Dr. Gaybubet Aksoy, gazetecilere, Erzurum’birlikte ekincilik süresinin kısa olduğunu söyledi.

Bölgedeki çiftçilere almaşık dirimlik kaynakları sunabilmek amacıyla ürün çeşitlendirmesine gittiklerini bildiren Aksoy, “Bu bölgede 90 günce bitey süresi içerisinde yetişebilen alternatif ve faziletli dirimsel sağlayacak ürünleri denemeye çalışıyoruz. Bu yıl da bu denemelerimizin ayrımsız tanesini danelik darı adına yapıyoruz.” dedi.

Aksoy, forma haricinde Hasankale ve Horasan ilçelerinde danelik mısırın uygulandığını ancak başarılı olunamadığını belirtti.

“Orada çiftçilerimizin kullandığı çeşitlerin kavisli olduklarını görünce biz FAO400 dediğimiz 105 dönme içerisinde yetişen dane mısır çeşidinin uygulamasına başladık ve hasadını şu anda yapmaktayız.” diyen Aksoy, şöyle devam etti:

“Kararlama dekara 800 kilo ile benzeri ton civarın darı almayı planlıyoruz. Darı, kayırıcı gıdası, efsanevi yemi ve endüstride beğenilen önemli aynı bitki. Akdarı, ülkemize buğday ve arpadan sonra arz fazla ilk teşrin düz bulan bitkilerden ayrımsız tanesi. 2021 TÜİK verilerine baktığımız ant Türkiye’de 6 milyon 750 bin ton mısır üretimi yapıldığını görüyoruz ancak 9 milyon ton civarında benzeri kullanma var. Yıllar içerisinde baktığımızda mısırda sürekli kemiksiz verdiğimiz beyninde. Bu anlamda mısırdaki bu açığı bir nebzede olsun durdurmak anlamında ve toprak çiftçimize katkı nail olmak üzere Erzurum merkezde ilk kez hakeza bir aplikasyon yapıldı. Bu aplikasyon kudretli olursa benzeri sene elan deneyim yapacağız, sonuçları çiftçimizle paylaşacağız. Buradan elde ettiğimiz kuş yemi mısırları çiftçilerimize akla yatkın fiyatla dağıtmayı planlıyoruz.”

“Mısırda ağırbaşlı anlamda aut ticaret açığı var

Bu pratikte hususi sektörle teşrikimesai yaptıklarını aktaran Aksoy, Türkiye’bile akıbet 5-6 yılda darı üretiminde güç tıpkı çoğalma olmadığını kaydetti.

Aksoy, Adana, Konya, Eskişehir, Bursa ve Karaman’da mısırın birinci adına yetiştirildiğini bildirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Şanlıurfa ve Mardin ise mısırı ikinci kitap namına yetiştirmekte ancak akıbet yıllarda mısırın rakibi olan, mısırla ayrımsız zamanda yetiştirilen pamuğa verilen desteklerden çevre Güneydoğu Rum çiftçisi yeteri büyüklüğünde mısırın üretimine ehemmiyet vermemekte. Bu bile dokunaklı anlamda dış tecim açığını meydana getirmekte. Şayet bu uygulama bu bölgede liyakatli olursa bu sayede hem kesim çiftçisine alternatif bire bir sağlık kaynağı sunmuş olacağız hem bile aut tecim açığını tıpkısı nebze üstelik olsa kapatmasına katkı sağlayacağını düşündüğümüz im olarak toprak çiftçisine kazandırırız.”

Share: