Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Rehavet, enerjik yayında soruları yanıtladı Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Ağırbaşlılık, Ukrayna’dan tahıl sevkiyatını sağlayan tahıl koridoru anlaşmasının süresinin 16 evet bile 19 Kasım’da biteceğini belirterek, “3, 6 ay ya da 1 yıl uzatılması yönünde Sayın Cumhurbaşkanı’mız, Sayın Putin’e lüzumlu telkinlerde bulundu. Tığ müspet tıpkısı gelgel edindik. Amma Ruslar kemiksiz bir yanıt elan vermedi.” dedi.

A Malumat etken yayınında soruları yanıtlayan Yüklülük, Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağı patlamasıyla ait sorular üstüne, ailelerin madencilerin emanetleri olduğunu ve emanete ehil geçmek amacıyla müstelzim her şeyin yapılacağını söyledi.

Hukuki ve idari soruşturmaların çarçabuk başlatıldığını, konunun ayrıntılı şekilde araştırıldığını anlatan Gravite, Sayıştayın birlikte madenin son 3 denetleme raporunu incelediğini bildirdi.

Muhalefetten mevrut eleştirilere değinen Ağırlık, “Bu tepkileri verirken nelerin yapıldığı ve yapılabilir olacağına dayalı fotoğrafı akıllıcasına kavzamak lazım. Yani geçmiş günden hakeza ‘kaza değil, cinayettir’ kadar hakeza az buçuk siyasal kışkırtma ve istismar kokan açıklamaları tıpkı kenara koyup meselenin özüne odaklanmamız gerekiyor.” diye niteleyerek konuştu.

Kazaların ve ölümlerin olmadığı bire bir eroin işletmeciliğinin mefkûre olduğunu, bunun üzere çalışmaya bitmeme edeceklerini dile getiren Güçlük, “İyi çalışmalar, mebzul pratikler neyse bunları da alarak çıktı bu çeşit hadiselerin yaşanmaması üzere vacip adımlar atılacak.” dedi.

Soruşturma ve araştırmanın sonuçlarının görülmesi gerektiğini tamlayan Baskı, “Halkımız bu konuda müsterih olsun. Bu laf sunu mufassal detayına kadar incelenecek, tıpkı ihmal varsa kesinlikle ortaya çıkartılacak ve daha çok bu zümre hadiselerin yaşanmaması, duygusal kayıplarının olmaması amacıyla birlikte teknolojik, yönetimsel, maharet anlamda hangi gerekiyorsa bunlar banko yapılacak.” şeklinde konuştu.

“Bu stratejik bir hatadır”

Yunan yetkililerden mevrut açıklamalar, adaların silahlandırılması kabil konular anımsatılarak, Türkiye ve Yunanistan arasında sonuç verecek kapsamlı tıpkısı diyaloğun ne kadar kabil olduğu sorusuna eşit Yüklülük, Türkiye’nin esasen bu yana diyalogdan, gani ilişkilerden yana olduğunu söyledi. İbrahim Ağırbaşlılık, şöyle devam etti:

“Yunanistan’ın kişi başına, kişi zatında bire bir vahim nesir etme imkan ve ihtimali bulunmayan, bunu fakat AB’ye ya dahi ÇAKER’deki lobiye binaen yapabilir. Amma tığ şurası söyledik, bakın tığ NATO’bile müttefikiz, benzeri coğrafyayı paylaşıyoruz. Karşımızda analog sınamalar ve vadi okumalar var. Terörizmden barhana meselesine, Ukrayna savaşından farklı konulara kadar buralarda birbirimizle çarpışma etmemize ister yok. Yunanistan zat gücü kadar tıpkısı ciddi konumlandırma yapsın, Türkiye’yle bittabi benzeri ahzüita içerisine girmesi gerektiğini buna bakarak tanımlasın. Başkasından ödünç aldığı ağır sıklet temerküzü ile tıpkı apayrı ülkeyle ilişkiye girilmez. Bu stratejik tıpkısı hatadır.”

Gayri Askeri Statüdeki Adalar’ın (GASA) silahlandırılmasının uluslararası anlaşmalara ters olduğunu vurgulayan Kalın, bunu yıllardır degaje söylediklerini hatırlattı. Tartı, “Bunun dışındaki gelişigüzel soy hareketin sonucu peki. Palikarya tarafına birlikte bunu vazıh söylüyoruz. Bu adımları attığınız devir bunlar bedava kalmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bunu mağribî muhataplarına üstelik ilettiğini, mazi ÇAKER Millî Asayiş Danışmanı Jake Sullivan ile görüşmesinde, “Sizin verdiğiniz askeri teçhizatı GASA statüsündeki adalara irsal ediyorlar. Bunun farkında mısınız? Palikarya tarafını uyarın, kendinizi kullandırmayın.” diyerek çıplak söylediğini belirten Baskı, onların de aşama atacaklarını, gerilimden yana olmadıklarını anlatım ettiğini aktardı.

“Sayın Putin ile bu konuları konuşabilecek tıpkı bambaşka lider kalmadı”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Bastırık, hububat anlaşmasının uzayıp uzamayacağına müteveccih soru konusunda, Türkiye’nin anlaşmanın süresinin uzatılmasından yana olduğunu belirtti. Bastırık, “Zannediyorum 16 evet üstelik 19 Son Teşrin’bile süresi bitiyor. 3, 6 ay evet dahi 1 yıl uzatılması yönünde Sayın Reisicumhur’mız, Sayın Putin’e muktezi telkinlerde bulundu. Biz müspet tıpkı albeni edindik. Ama Ruslar kesin aynı yanıt elan vermedi.” dedi.

“Ümitvar mısınız?” sorusuna fiyat Bastırık, “Ben ümitvarım. Sayın Reisicumhur’mızın Sayın Putin’e bu konudaki teklifi, ricası bence eşit bulacak. Doğrusu şu anda herkesin bile söylediği kabilinden yani bu yönde üstelik son alabilecek biricik lider Cumhur Reisi’mız. Zira Sayın Putin’le bu konuları konuşabilecek aynı apayrı Avrupalı, Amerikalı lider kalmadı.” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milel Umumi Kâtip Yardımcısı Martin Griffiths’in bile bu konuda Rusya ile danışma yürüttüğünü söyleyen Güçlük, “Anlaşılan bugün, ferda konuşacağız, Moskova’dan edindiği intibayı kendisinden alırız amma tığ bile Acımasız mevkidaşlarımıza aynı telkinlerde bulunmaya bitmeme ediyoruz. Bize göre 6 kamer evet dahi 1 yıl uzatılması ideal peki.” diye konuştu.

Zalim tahılının bile balaban önem taşıdığını anlatan Kalın, “Sayın Putin 150 milyon ton gibi tıpkı misil boğumlanma etti. Bunun aynı kısmını kendilerine ayırıyorlar, muhtemelen 3’te birini, ama kalanını arsıulusal piyasaya verecekler, bu çokça bati aynı cirim.” dedi.

“Yetişkin ayrımsız teklif Türkiye için”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türkiye’da nazik tıpkı gaz merkezi kurulmasıyla ilişik açıklamalarına ait sorulara değer bile Tartı, bunun Türkiye için koca ayrımsız öneri olduğunu, konunun türel, beceri bire bir sürü boyutu bulunduğunu kaydetti.

Tartı, Türkiye’nin akıbet yıllarda, Bakü-Tiflis Ceyhan Esas İhraç Boru Yolu (BTC) ile Trans Küçük Asya Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve kişi zarfında kurduğu doğal gaz boru hatlarıyla esasta çok bunaltıcı ayrımsız tevzi merkezi olduğunu söyledi.

Avrupa’nın Rus gazı dışında alternatif bakacaksa gidebileceği iki kayran bulunduğunu, bunlardan birisinin TANAP’ın kapasitesinin artırılması olduğunu anlatan Ağırlık, “Bu ne demektir? Azerbaycan gazına Türkmenistan gazının eklenmesi, ihtimal gittikçe İran gazının eklenmesi. Ben bunun de imkansız olmadığı kanaatindeyim. Bu eklenip sığa artırılırsa TANAP, Avrupa erke güvenliğinde haddinden fazla kocaman tıpkısı alternatif haline dirimlik.” ifadesini kullandı.

Yük, Türkiye’dahi doğal gaz tevzi merkezine ilgilendiren hazırlıkların başladığını belirterek, “Bu, Türkiye amacıyla ılımlı, mufassal vadede iktidarlı benzeri stratejik avantaj olacaktır. Türkiye’yi yavuz benzeri erke tevzi Hub’ı, ülkesi haline getirecektir. Dahası şayet inşallah gitgide Karadeniz’de, Akdeniz’bile tığ kendi gaz rezervlerimizi bulursak bu enfrastrüktür, Türkiye’yi erke liginde eksantrik tıpkısı düzeye taşıyacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

Türk Akımı’na sabotaj girişimi

Putin’in, “Türk Akımı doğal gaz boru hattına müteveccih sabotajın engellendiği” yönündeki açıklamasının hatırlatılması üstüne Sıkıntı, “Sayın Putin’in bize söylediği, Türk Akımı’nın Rusya’daki çıkış belgesi noktalarından birinde gerçekleşmiş. Yani Karadeniz’dahi değil, bize yakın ayrımsız tarafta değil, Rusya tarafında çıkış noktalarından tıpkı tanesinde 4 evet birlikte 5 kişiyi gözaltına aldıklarını, tutukladıklarını söyledi. Ukraynalı. Yani o onlar değişmez diyorlar. Bu Ukrayna’nın bire bir sabote girişimi ve tığ bunu engelledik diyorlar.” ifadelerini kullandı.

Rehavet, asayiş tedbirlerinin artırıldığını, Moskof tarafının üstelik bu yönde adımlar attıklarını söylediklerini aktardı.

BOTAŞ’ın Rusya’evet yapacağı gaz ödemelerinin 2024’e erteleneceği yorumlarının sorulmasına denk Tartı, bu konuda bile görüşmeler yapıldığını söyledi.

Türkiye’nin enerji noktasında benzeri sıkıntısının bulunmadığını kaydeden Güçlük, ülkenin rastgele nev enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla lüzumlu eksiksiz tedbirlerin alındığını, hazırlık ve ödeme noktasında rehavet olmadığını kaydetti.

Ukrayna Izzet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, “Putin ile istişare zemini kalmadı.” sözlerinin hatırlatılmasına değer da İbrahim Etki, “Cumhurbaşkanı’mızın bu daveti bibi zevalsiz. İlhak kararından geçmiş Sayın Zelenskiy görüşmeye hazırdı amma Sayın Putin isteksizdi. Demincek rabıt kararından bilahare Putin, ‘ben görüşmeye hazırım’ diyor. Doğruca kendisine Ukrayna tarafı bile ‘Zalim askeri buralardan çekilmeden, rabıt kararı bilakis çevrilmeden bizim görüşecek ayrımsız şeyimiz bulunmayan’ diyor.” ifadelerini kullandı.

Bütün bu zorluklara rağmen diplomasi kapısının açıkça tutulması gerektiğinin altını çizen Sıkıntı, fakat bugünden yarına tıpkısı müzakere zemininin bulunmadığını, buna karşın Türkiye’nin çabalarına devam edeceğini söyledi.

“Bugünden yarına planlanmış bir görüşme trafiği namevcut”

“Sayın Reisicumhur, Suriye Reisicumhur ile kendi ifadesiyle vakti saati geldiğinde görüşürüz demişti. Bu sıra, saat ne kadar andıran evet de uzakta?” sorusu üzerine Ağırlık, “Şu anda bugünden yarına planlanmış böyle tıpkısı ziyaret trafiği yok politik düzeyde. İstihbarat görüşüyor, ilişik arkadaşlarımız görüşüyorlar, konuşuyorlar. Sebep? Zira Suriye üstüne siyasi sürecin ilerletilmesinden yanayız.” dedi.

Cenevre sürecinin yeniden canlandırılmasının önem taşıdığını, mültecilerin emniyetli, azametli şekilde hoşgörüsüz dönmeleri amacıyla gerekli dayanç oluşmadan bambaşka alanlarda ilerlemenin tür olmadığını anlatan Bastırık, banko bambaşka siyasal adımların atılması gerektiğini aktardı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Bastırık, “Kâin safiha, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye’nin kuzeyindeki terör gruplarına yönelik mümkün bire bir operasyonunu hangi büyüklüğünde etkileyebilir?” sorusuna üstelik şu yanıtı verdi:

“Etkilemez. Burada belirleyici olan bizim güvenlik kaygılarımız ve önceliklerimizdir. Cumhur Reisi’mızın koyduğu öge çok belirgin. Daha Çok acun literatürüne girdi. Artık dünyanın haddinden fazla değişik dillerine dahi tercüme edilir oldu. O pir Türki ifadeyle aynı gece ansızın gelebiliriz. Bunu zannediyorum dizge anlıyor. Yani hangi manaya geldiğini Suriye’den Türkiye’ye çevrilmiş asayiş tehditleri bitmeme ettiği müddetçe bu öğreti orada olmaya devam edecektir.”

Ermenistan ile ilişkilere ilgilendiren soru konusunda, İbrahim Sıklet, “Önümüzdeki günlerde hususi temsilcilerimizin, Dışişleri bakanlarımızın yapacağı görüşmelerin sonucunda tıpkısı topluluk bakir adımların atılabileceği ihtimali üstünde duruyoruz.” dedi.

“Yıl bitmeden konkre karara dönüşmesi muhtemel”

İbrahim Sıkıntı, KÖLE ile F-16 modernizasyonu konusuna ilgili soruya, “Daha ongun ayrımsız noktaya geldik. Demincek 8 Son Teşrin’bile Amerika’de intihabat var. O seçimlerden önceki bu kanun tasarısının kongreye da olgunlaşma ettirilmesi ve yönetime gelmesi beklenmiyordu. Dolayısıyla belli Kasım sonuna doğru bu proses hızlanır.” yanıtını verdi.

MEMLUK’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Aracılığıyla Mücadele Yasası’ndan (CAATSA) kaynaklı yaptırımların ve Türkiye’nin F-35 programından çıkartılmış olmasının haksızlığını ve hukuksuzluğu üstelik kayda geçirmeye bitmeme edeceklerini tamlayan Sıklet, “F-16 oldu, F-35’leri unuttuk diye niteleyerek tıpkı tutum içerisinde değiliz.” diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Ağırbaşlılık, F-16’lar üstüne müspet tıpkısı süreç işlediğini belirterek, “Zannediyorum bu yıl bitmeden bunun tıpkı somut karara dönüşmesi kuvvetle muhtemeldir.” ifadesini kullandı.

Share: