Başakşehir’de ‘Türk Resminin Panoraması Sergisi’ düzenlendi

Başakşehir Belediyesi, Cumhuriyet Altını’in 100’üncü yılı çerçevesinde, “İlklerden Güncele” başlığıyla düzenlediği “Türk Resminin Panoraması Sergisi”ni sanatseverlerin beğenisine sundu. Türk resminin kestirmece 2 asırlık yolculuğunu bahis alan ve 220 eserin bulunduğu sergide, bir nice alım arşivinde ve özel koleksiyonlarda kayran düz vesaik da ilk defa sergilenirken sergi açılışına Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Yüklülük katıldı.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılı çerçevesinde gerçekleştirilen “Türk Resminin Panoraması Sergisi” ile 1850’li yıllardan bugüne Türk resminin antlaşma içindeki yolculuğu, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 28 Ocak’ta Kent Sanat’ın eş sahipliği yaptığı sergide, Türk suret tarihinin ivme kazandığı dönemler kavramlar, vesaik ve otantik eserlerle gözler önüne serildi. Serginin açılışına Reisicumhur Sözcüsü İbrahim Rehavet’ın beraberinde birçok çağrılı katıldı. Sanatseverler; er ressamlardan bugünün sanatçılarına, 19’uncu yüzyılda ev dışında açılan sergilerinden İstanbul Bienali’ne, Müze Hümayun’dan İstanbul Modern’e büyüklüğünde Türk resminin iş süreçlerini ayrımsız arada görebildi. Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı sergide ayrıca Cumhurbaşkanlığı Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivi, İstanbul Üniversitesi Eşsiz Asar Kütüphanesi, Nasip Albümleri ve Temiz Galata kadar bir nice gurur arşivinde ve özel koleksiyonlarda saha düzlük belgeleri ilk defa görme imkanına üstelik kavuşuldu. Haddinden Fazla sayıda sanatçıya ait eserin meydan aldığı sergi, 13 Mart’a büyüklüğünde mülakat edilebilecek.

“Burayı gezerken 150 almanak tarihimizin seyrini de rüyet imkanı olacak”

Açılışta mütekellim Cumhur Reisi Sözcüsü İbrahim Bastırık, “Bütün alay malay, sizin varlığınızla burada domuzuna tıpkı faaliyete hepimiz şahitlik ediyoruz. Emeği sabık herkesi öncelikle tebrik kartı ediyorum. Şehremaneti başkanımızı, küratörümüzü, hocalarımızı alelade çok eşsiz, serencam 150 almanak tarihimizi, görsel benzeri sanat dalımız yani resim üzerinden intikal etmek anlamaya çalışmak hem geçmişimizi hem bugünümüzü anlamlandırmak açısından de nadir bire bir cıvıltı. Burayı gezerken 150 yıllık tarihimizin seyrini bile görme imkanı olacak. arada sırada Osmanlı’nın serencam dönemiyle ilişkin, özellikle 19’uncu yüzyılla ilişkin çıktı fikrin, düşüncenin, sanatın, arayışın sona erdiği ağız ağıza ayrımsız inhitat dönemi diye niteleyerek tanım edildiğini biliyoruz. Buradaki işporta üstelik bu iddianın ne kadar uydurma olduğunu, Osmanlı toplumunun 19’uncu yüzyılda dahi bütün siyasal ve hesaplı askeri zorluklarına karşın tıpkısı arayışın, tıpkı yürüyüşün, benzeri yolculuğun içerisinde olduğunu bire bir sefer daha gösteriyor” dedi.

“Makro olan şehrin içindekini bahtiyar kılmaktır”

Başakşehir Şehremini Yasin Kartoğlu ise “Başakşehir, daha çok kültür ve sanatın şehri olacak. Bugün çok heyecanlıyım. Fatih’in da ifade ettiği gibi makro olan şehri bayındırlaştırmak amma henüz önemlisi içindekileri mutlu kılmaktır. Biz şehrimizi çağcıl, uslu site adına kurguladık. Ihtimal da Başakşehir, İstanbul’un arz modern şehri oldu. Ama zarfında ayrımsız ruh yoksa o devir bunların hiçbir anlamı namevcut. imdi kültürü, sanatı, sporuyla ve birçok alanda çalışacağız. Bu işporta alanımızı üstelik Başakşehir’e belediye binamızla sağlamış olduk. Bu bile bizim için ayrı bir kasırga” ifadelerini kullandı. – İSTANBUL

Share: