ETSO Başkanı Özakalın’dan ivedi çağrı

Erzurum 6. Heveslendirme Bölgesi’ne alınmalı ayrıca gine Erzurum komşu l diyar uygulamasına sokulmalı’

Erzurum Ticaret ve Endüstri Odası (ETSO) Başkanı Saim Özakalın bire bir çağrıda bulunarak, Erzurum’un 6. Isteklendirme Bölgesi kapsamına alınmasını, antrparantez Mücavir İl uygulamasından faydalandırılması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilişik benzeri dosya hazırlayarak Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın Erzurum’u ziyaretinde bizzat kendisine verdiğini, 6. Bölgeyle komşu diyar uygulamasının Erzurum’a sebep gerekli olduğu noktasında üstelik sözlü namına rapor ettiğini anlatan Başbuğ Özakalın, Bu laf Erzurum’un sanayileşmesi noktasında çok şişman bire bir ehemmiyet en ediyor. Erzurum son yıllarda aldığı yatırımlarla 6. Bölgeye de alınırsa, Erzurum değme anlamda önü açılacak. daha çok büyüyecek ve gelişecektir’ dedi.

6. Heveslendirme Bölgesi’nde Kars, Dert, Iğdır, Bingöl, Muş, Bitlis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Hakkari ve Tunceli’nin yer aldığını, bu tabela dahi Erzurum’un da olması gerektiğine belen eden Başkan Özakalın, sözlerini şöyle sürdürdü;

Erzurum 5+1 Isteklendirme Bölgesinde meydan almaktadır. Bu bölgelerde kayran düzlük şehirler 6. Havza teşviklerinden yararlanmasını sağlayan uygulama 21 Ağustos 2020 tarihinde sonlandırılmıştır. Elan sonradan aynı yıl uzatıldı ve yine bu uzatmada 2021 yılında kaldırıldı. Bu aplikasyon 4 ve 5. Heveslendirme Bölgesi illerindeki OBS’lerde meydan alan yatırımların sekteye uğrayacağı endişesine sefer açtı. Uygulamanın sonlandırılmasının, şehrimizdeki yatırımları üstelik pahal anlamda etkileyeceğinden ve bölgenin cazibesini ortadan kaldıracağından nazik keder duyuyoruz.

Bu aranjman hele, şehrimizin iktisadi anlamda gelişmesi, üretiminin ve istihdamının artması amacıyla yaklaşık 10 yıldan bu yana faaliyete etmek üzere ETSO olarak bizim da şişman çaba gösterdiğimiz 2. Tevhit Endüstri Bölgesi’ndeki mevcut yatırımcıları ve bölgeye yatırım tahsis etmek isteyen müteşebbisleri üstelik başka arayışlara sevk edecektir. Bunun de en balaban zararı şehrimiz ve bölgemiz görecektir.

Bu sebeple 5+1 uygulamasının hesabına arz bodur zamanda mihman yerine 6. Heveslendirme Bölgesi kapsamına alınmamızı acilen bekliyoruz.’

Bitişik memleket uygulaması

ETSO Başkanı Saim Özakal’ın Mücavir İl Uygulamasından Erzurum’un çıkarıldığını, elan aşkın ihracatın önünün kesildiğini tabir etti.

Erzurum’un yine eksen ticareti kapsamında yandaki yer statüsüne alınmasını isteyen Özakalın, Erzurum’un gelişmesi, büyümesi, istihdamın artırılması, sanayileşmenin yollarının açılması gerektiğini söyledi.

Erzurum hem İran’a hem de Mutlak Devletler topluluğu ile çizi ticareti eden illerle yandaki toprak olduğunu birlikte hatırlatarak, Erzurum bu noktada adeta üvey evlat muamelesi görüyor. Bunun biran ilk düzeltilmesini istiyoruz’ şeklinde konuştu.

2. OSB genişletilmeli

Erzurum’un belki dahi kaderini değiştirecek olan Aziziye sınırları içerisinde düz kayran 2. Birleştirme Sanayi Bölgesi’nde altyapı çalışmalarının iri ayrımsız çabucacık devam ettiğine özen calip Başbuğ Özakalın, Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ETSO ve şehrin politik erkinin girişimleri ile askeriyeden alındığını, 1.5 milyon metrekare kadar olduğunu anlattı.

ETSO Başkanı Saim Özakalın, sözlerini şöyle tamamladı: Şunu müstacelen tabir edeyim kim, Erzurum 6. Teşvik bölgesine alındığı andan itibaren bu düzlük Erzurum’a yetmez. O alanda 1.5 milyon metrekare gereksiz tıpkı kayran henüz var. O alanın bile askeriyeden alınarak 2. Birleştirme Sanayi Bölgesine eklenmelidir.

Çok sayıda yatırımcı, müteşebbis Erzurum’a yatırım yapmak için bekliyor. 6. Heveslendirme Bölgesi ve OSB’nin genişletilmesi Erzurum’un gelişmesine, kalkınmasına, istihdamına, göçün önlenmesine, şehrin ekincilik ve hayvancılığın yanı sıra aynı endüstri şehri olmasına, ekonomisinin beklenmeyen büyüyeceğine defa açacaktır.

Bu konularda Erzurum’un biricik zor haline gelmesi lazım. İktidarıyla, muhalefetiyle, siyasetçisiyle, işadamlarıyla, Sivil Cemiyet Kuruluşlarıyla, üniversiteleriyle, yerel yönetimleriyle velhasılıkelam Erzurumlu hemşerilerle yegâne baskı olmamız gerekiyor. Bir Tane patırtılı olmamız şart. Bu imkan elimizden kaçmamalı. Herkesin desteğini istiyor ve umu ediyoruz’

6. Isteklendirme Bölgesinin Getirileri

Erzurum’un 6. Heveslendirme bölgesi kapsamına alınmasının aheste faydaları var. Yatırımcı bu faydalardan yararlanabilmek üzere Erzurum’u terci edecek. Şehre envestisman beğenmek amacıyla büyük şirketler gelecek. 2. Tevhit endüstri 3. 4. 5. Tevhit sanayinin oluşmasını sağlayacak. İstihdam sağlanacak, Erzurum Ekincilik, hayvancılık, turizmin yanında sanayi şehri olma özelliğine kavuşacak.

6. heveslendirme bölgesinde Iri ölçekli yatırımlara heveslendirme sistemi uygulanacak, rüşvet indirimi sağlanacak, sigorta primi çalıştıran hissesinde çokça dokunaklı kolaylıklar sağlanacak, Gümrük vergisi muafiyeti kabilinden kolaylıklar sağlanacak.

Ayrıca, Tarım ve Zirai Sanayi, İmalat sanayi ve Hizmet sektörünün çeşitli kolları 6. Teşvik bölgesi imkanlarından yararlanabilecek.

Mesela, 6. Nahiye desteğinden faydalanan Diyarbakır’daki tıpkısı işletme çalıştırdığı personel başına 300 TL SGK primi öderken, Erzurum’daki rastgele işletme bunun 6-7 cellat henüz çok SGK primi ödüyor.

Öte yandan çizgi ticareti merkezi imkanlarından Erzurum’un yararlanmasının belli faydaları de şöyle:

Çizik ticareti kapsamındaki işlemler, ölçün aut ticaret işlemlerinden ayrımlı olarak:

Umumi dış ticaret uygulamalarına göre henüz beş altı formalite gerektirir.

İthalatta gümrük vergisi muafiyeti sağlar.

Çizi Ticareti Belgesi sahibi esnaf ve tacirler tarafından yapılabilir.

İthalat Agreman Belgesi ile ithalat yapılır.

Komşu ülkelerden ithal edilen eşya çizi illerindeki halkın kullanımı için piyasaya sunma edilir.

Türkiye menşeli evet bile Türkiye’birlikte üretilen mahsulat üstelik komşu ülkelere ihraç edilir.

Böylece, hem çizik illerindeki ticari faaliyetin (çöz ticaretin) arttırılması hem üstelik bitişik ülkeye müteveccih ticaretin (aut ticaretin) canlandırılması aracılığıyla bölgede ekleme istihdam sağlanması ve gelirin tabana yayılması amaçlanır. – ERZURUM

Share: