KAHRAMANMARAŞ’TA, 1500 YILLIK MOZAİKLER 2023’TE ZİYARETE AÇILIYOR

KAHRAMANMARAŞ’taki Germanicia Antika Kenti’nde yapılan kazılarda 1500 sene öncesine ilgili mozaik ve villa kalıntılarının olduğu 900 metrekarelik alanın ziyarete açılması üzere çalışmalara başlandı. Kahramanmaraş Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Safinaz Acıpayam, antika kentin şu zaman ziyarete vazıh 2 alanının 300 ve 480 metrekare büyüklüğe sahip olduğunu, 2023’te ziyarete açılacak alanın içerisinde ise geçen sene ortaya çıkarılan 50 metrekarelik mozaiğin düzlük aldığı ve 900 metrekare büyüklükte olacağını söyledi.

2007 yılında Bağlarbaşı Mahallesi’nde yapılan sinsice kazı sonucu ortaya çıkan Germanicia Antik Kenti’ndeki kazı bilimsel kazılarının 8’inci dönemi olan 2022 kazıları tamamlandı. Bugüne büyüklüğünde antik kenti ortaya tarh adına 35 ayrı alanda hafriyat çalışması yapıldı. Kahramanmaraş Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Safinaz Acıpayam, 2015’te av sahnesini anlatan 140 metrekarelik, 2021’üstelik üstelik av öncesi boş gelgel şölenini anlatan 50 metrekarelik mozaiğin, bu sene üstelik 18 metrekare büyüklüğünde geometrik figürlerin meydan aldığı mozaik bulunduğunu söyledi. Kazı çalışmaları için bilgelik veren Acıpayam sözlerine şöyle devam etti:

“2021 yılı kazılarında elan önce 2015 yılında kazısı yapılmış alanda çalışmalar bitmeme ettirildi. 2022 yılında bile benzeri cezire içerisindeki farklı parselde çalışmalar devem ettirildi. Teşrinisani kocaoğlan itibariyle bile 2022 yılı kazılarımızı tamamladık. Düz içerisinde tahminî 190 metrekarelik ayak tabanı mozaiğine rastladık. Bu 190 metrekarelik ayak tabanı mozaiğinde 2015 yılında matrut av sahneleri mevcuttu, farklı ayrımlı bölgelerde Romalıların gerçekleştirmiş olduğu av sahnelerinden kesitler vardı. 2021 yılı kazılarında ise celi albeni şöleni sahnelenmiş taban mozaiği bulundu gayrı mozaiğimizin bunun devamı niteliğinde. Bu şölen sahnesinde dahi orta merkezde ev sahibi misafirler oturmakta ve panfülüt çalan tıpkı figür eşliğinde 3 avrat dans etmektedir. Tekrar ayvaz hizmetkarlar bulunmakta ve sunumlar yapılmaktadır. 2022 yılı kazılarında bir alanda ziyafet sahneli mozaiğimizin devamında villa rustikanın ayrımlı benzeri bölümüne ilişkin olan bire bir ayak tabanı mozaiği henüz bulundu ve bu mozaiğimiz 18 metrekarelik benzeri mozaikti. Gene 2021 yılında aynı villa rustikaya ilgilendiren olan banyonun devamı niteliğinde birtakım bölümler ortaya çıkartıldı. Fakat kazılarımız şu zaman sonuçlanmadı, 2023 yılında sonuçlandırılması planlanıyor.”

ZİYARETE AÇILACAK EN BALABAN DÜZ OLACAK

Kazı Başkanı Safinaz Acıpayam, hafriyat çalışmaları tamamlandıktan sonraları alanın ziyarete açılacağını ve bunun üzere de çalışmalara şimdiden başlandığını belirterek, “Tabii kazılarımızın sonuçlandırılmasına müteakip bu 900 metrekarelik düzlük bakanlığımızın izinleriyle ziyarete açılacak. Bu ziyarete açım çalışmalarında Ekin Turizm Bakanlığı, Firez Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü izinleri, destekleri ve sonrasında Kahramanmaraş Ticaret ve Endüstri Odası, DOĞAKA ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın destekleri ile gerçekleşecek. Ziyarete açma çalışmalarında öncelikle mozaiklerimizin restorasyonu, konservasyonu gerçekleştirilecek. Sonraları tabii alanı dış etkenlerden yüklenmek için dış zar örgüleri, bina sistemi ve ziyaretçilerimizin rahatlıklar kültür varlıklarını görebilmesi amacıyla volta yolları gerçekleştirilecek. Işıklandırma, azrail sistemleri gibi tesisatlarımız dahi düz içerisinde gerçekleştirilecek. Germanicia Antik Kenti’nde 2 adet ziyarete örtüsüz düzlük bulunuyor. Bu alanlardan bir tanesi 300 metrekarelik gayrı 480 metrekarelik alandır. Fakat serencam ziyarete açılacak alanımız bunlara göre az buçuk elan iri olup 900 metrekarelik tıpkısı alanı kapsamakta” ifadelerini kullandı.

Acıpayam sonuç namına Germanicia Antika Kenti mozaikleri yerinde korunup durumunda ziyarete açıldığını vurgulayarak, “Alanda önce hafriyat çalışmaları sonrası tahribatlar olduğunu görmekteyiz, bu tahribatların bilirkişi restoratörler aracılığıyla konservasyonları, restorasyonları gerçekleştiriliyor ve akabinde fiziksel etkenlerden korunması üzere de zar örgüleri ve yapı sistemleriyle mozaiklerimiz korunuyor ve 24 saat asayiş görevlilerimiz bulunuyor. Geceleyin görüşlü kamera sistemleriyle bile dulda altına alınmaktadır” dedi.

Share: