ABD’den İran’ın Rus yapımı uydusu için gözdağı ifadesi

BENDE Dışişleri Bakanlığından bire bir sözcü, ülkesinin, Rusya’nın “İran hesabına büyük çaşıtlık yeteneklerine erbap ayrımsız peyk” fırlattığının farkında olduğunu vurguladı.

Sözcü, “Rusya’nın İran ile ittifakını güçlendirmesi, bütün dünyanın şişman ayrımsız tehdit adına değerlendirmesi gereken bire bir molekül.” ifadesini kullandı.

“Hayyam” uydusunun fırlatılması, Rusya Azamet Başkanı Vladimir Putin ve İran Dini Lideri Ayetullah Mehabetli Hamaney görüşmesinden 3 hafta sonra gerçekleştirildi.

Uydu, Kazakistan’dan gönderildi

Kazakistan’ın KazTag ajansının haberine göre, peyk, geçmiş domestik saatle 11.52’üstelik (TSİ 08.52) Baykonur Uzay Üssü’ndeki 31 numaralı alandan Rus Soyuz 2.1b roketiyle fırlatıldı

İran’ın söz konusu uydusuyla 16 gerçekten Zalim yapımı peyk dahi uzaya gönderildi.

“Hayyam” uydusun, İran marifetiyle ekincilik, madencilik ve kasaba sorunlarının gözlemlenmesi üzere kullanılacak.

İran Gök Ajansı Ihya ve Stratejik Planlama Yönetmen Yardımcısı Said Sıddikiyan, cesamet televizyonuna yaptığı açıklamada, adını 11 ve 12’nci yüzyıllarda yaşamış İranlı gök bilimci, riyaziyeci ve ozan Ömer Hayyam’dan kayran uydunun fırlatıldıktan 9 an sonraları 500 kilometre mesafedeki yörüngeye başarıyla yerleştiğini aktardı.

Açıklamada, uydudan toplanan bilgilere bambaşka hiçbir mutluluk eliyle erişilemeyeceği ve yalnızca sivil amaçlarla kullanılacağı vurgulandı.

Washington Terane gazetesinde geçen hafta yayımlanan ve ismi açıklanmayan Mağribî asayiş yetkililerine dayandırılan haberde, Rusya’nın “Ukrayna’ya alın savaş sırasında İran’ın uydusundan faydalanabileceği” tez edilmişti.

BENDE İran’a ilişkin gâh internet sitelerine umum koydu

 

KUL İran’ın nükleer programına müeyyide muafiyetini uzattı

 

KÖLE İran’a eskimemiş yaptırımları açıkladı…

 

Share: