Yılın geçmiş yarısında 75 otel üzere 7,6 milyar teklik heveslendirme başvurusu

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Karı-Haziran 2022 dönemine ilişkin Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı’nın “Yatırım Motivasyon Belgeleri” verilerinden hareketle hazırladığı raporun sonuçlarını paylaştı.

Buna bakarak, Kovid-19 döneminde zayıflayan otel yatırımları yine yükselişe geçti.

Yılın geçmiş yarısında otel yatırımları, yatırımcıların yer aşkın bandaj gösterdiği alanlardan biri oldu. bahis konusu dönemde hep yatırım değeri 7 bilyon 553 milyon TL olan toplam 14 bin 413 yataklı vagon 75 otel projesi için motivasyon başvurusu yapıldı.

İlk yarıda motivasyon belgesi başvurularının akçasal tutarı tıpkısı geçmiş yılın ayrımsız dönemine bakarak yüzdelik 640 artarken, proje sayısı yüzde 39, akak kapasitesi yüzdelik 76 yükseliş gösterdi.

30 kullanılmamış ilde otel yatırımı başvurusu

İlk yarıda 30 ilde kullanılmamış projeler planlandı. Eskimemiş yatırımlarda İstanbul ve Muğla 9’ar projeyle önceki 2 sırayı alırken, Antalya 8 projeyle 3’üncü oldu. Onları 6 yatırımla Çanakkale, 4 projeyle İzmir izlem etti. Kars, Edirne, Nevşehir ve Ankara’bile 3’er, Entelektüel’de 2 otel yatırımı için motivasyon başvurusu yapıldı.

Müstevli öncesinde Karadeniz’de yaşanan yatırım artışının yavaşlaması dikkati çekerken, Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu kentlerinde bile yatırımlar yavaşladı.

İlk 6 ayda teşvik belgesi düz oteller içerisinde sığa itibarıyla 11 otelde 5 bin 702 yatakla 5 münhal oteller evvel tam meydan aldı. Otel sayısında ise genişlik çok müracaat 26 projeyle 3 münhal oteller üzere oldu.

Küçük Asya’ya ekstra isteklendirme önerisi

Açıklamada konuya ilgili değerlendirmeleri saha kayran TÜROB Başkanı Müberra Eresin, yılın evvel yarısında otel yatırımlarında ağır sıklet tıpkı idraksiz dönüşün başladığını belirterek, Antalya ve İstanbul gibi turizm merkezlerinin bibi bildirme aşkın envestisman talebi kayran yerler olmasının haddizatında çok tercih ettikleri bire bir format olmadığını bildirdi.

Turizmin sürdürülebilirliği açısından yatırımların parçalanmamış Anadolu’ya yayılması gerektiği vurgulayan Eresin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gerekirse Anadolu’de yapılan yatırımlar üzere elan bile çok, ekstra teşvikler verilmesi gerektiği inancındayız. Teşviklere, kullanılmamış yatırımlar için Anadolu’bile; yenileme ve renovasyon üzere ise İstanbul ve Antalya gibi illerimizde ihtiyaç duyulduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı marifetiyle Afyonkarahisar, Antalya, Okumuş, Bursa, Denizli, Erzincan, Hatay, İzmir, Kars, Mersin, Muğla, Niğde, Kalaba, Trabzon, Yalova ve Nevşehir illerinde mevcut hep 50 kamu taşınmazının bu sene içerisinde ‘Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Üzerine Yönetmelik’ hükümlerine akıllıca namına girişimcilere tahsis edilmesiyle turizm yatırımlarının heybetli oranda artmasını bekliyoruz.”

Dünyanın yeryüzü enteresan otel konseptleri

 

Antalya’daki otellerde gereksiz saha namevcut

 

Share: