Yalova’da “Mukavim Kentler Çalıştayı” başladı

Yalova’da afetler, kafile, keyif ve tutum özellikle almak için kentin karşılaşabileceği riskleri içeren “Mukavemetli Kentler Çalıştayı” başladı.

Kent Konseyi aracılığıyla planlı, Yalova Valiliği, Belediyesi, Yalova Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Ticaret ve Endüstri Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Yalova Makine İhtisas OSB’nin ortağı olduğu çalıştay, Termal ilçesindeki aynı otelde başladı.

Şehitler ile depremde hayatını kaybedenler anısına korku duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının peşi sıra mütekellim Yalova Site Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, çalıştayın önemine değindi.

Çalıştaydan sâdır sonuçların, kentin bundan sonraki değişmeyen alıcıları ve yöneticileri için dahi tıpkısı kanıt olacağını anlatım eden Kandemir, “Kentin, var olan ve olacak sorunlarına alın Mukavemetli Kentler Çalıştayı’nı düzenledik. 5 esas başlık altında yedi masada görüşülecek olan konularda, altın akademisyenlerimizin bilgisi ışığında ve birlik paydaşlarımızın katkısı ile kat alacağız. Buradan çıkacak sonuçlar, kentin gelecekteki karar alıcı durumundaki yöneticilerine, amme kuruluşlarına apotr ayrımsız rehber niteliğinde olacaktır.” diyerek konuştu.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı ise şehirleri, yaşayan organizmalara kıyasen, şunları kaydetti:

“Biz beşer, yaşamımızı sürmek amacıyla evler, binalar, sokaklar, caddeler nesir ediyoruz ve bunun neticesinde ayrımsız site meydana geliyor. Haddizatında kent zinde aynı organizma. İçindeki her bir derece, beher varlık üstelik bu organizmanın tıpkısı parçası. Nedeniyle bu organizmayı bile gözdağı fail birçok etkili var. Katıksız afetler, salgınlar, göçler bunlardan bazıları. Dolayısıyla bizim icap saf yolla, gerek kayırıcı eliyle olsun karşılaştığımız bu sorunlara karşı şehirlerimizin muafiyet kazanmasını keşfetmek zorundayız. Bu tasarımı ve planlamayı gani aynı hile biçimiyle destekleyerek sürdürülebilir kılmamız bile eşya. Bu dört ögeyi tıpkı anda gerçekleştirdiğimizde hem şu temel, hem üstelik bizden sonraları ati nesillere dolgunca benzeri site, gür bire bir dünya bırakırız. O nedenle bu çalıştaydan çıkma olan sonuçlar serencam merhale önemlidir.”

DÜRÜST Öğür Yalova Saylav Ahmet Büyükgümüş de düzenlenen çalıştaydan çıkacak sonuçların, kentin önündeki süreci şekillendireceğine dikkati çekti.

Büyükgümüş, “Öncelikle Kahramanmaraş’ta meydana mevrut ve toplumların 100 yılda bir hissettikleri bu kıyamet ve çok güdük sürede tekrarlayan depremlerle, depremin baştan ülke gündeminde en son sıraya çıktığı tıpkısı dönemi yaşıyoruz. Hepimizin zihni bununla çalışır. Bu konu üstüne düşünüyoruz. Geçmişinde Marmara depreminin acılarını hisseden tıpkı şehrin bu sürece haddinden fazla altın benzeri ulama sunacağını, hem tecrübesini, hem birlikte gelecekte yapacaklarını, bu konuda erbap olduklarımızı ülkemizin kamuoyuna aktaracağımız bu etkinliği üstelik çok yerinde ve balaban buluyorum.” dedi.

İki periyot sürecek çalıştayda, farklı üniversitelerden mevrut akademisyenlerin katılımı ile 5 ayrı konuda oturumlar düzenlenecek.

Çalıştay sonrasında çıkma sonuçlar ise bire bir rapora dönüştürülerek, kentin ileriki süreci üzere adeta tıpkısı nöbet haritası olacak.

Share: