Yalova’da balıkçılığın merkezi Kapaklı köyünün tekneleri döviz birlikte kazandırıyor

Yalova’nın Armutlu ilçesine mecbur kısaca 400 haneden oluşan Kapaklı köyünde halkın nazik bölümü geçimini balıkçılıktan sağlıyor.

Güney Marmara’nın bildirme yüce barınaklarından birine sahip köyde balıkçılar, 24’ü gırgır, 27’si siftinlik havza görünmek üzere 51 tekneyle ekonomiye katkıda bulunuyor.

İldeki 8 balıkçı kooperatifinin vabeste olduğu Yalova Bahir Ürünleri Avcıları Birliğinin üstelik merkezi olan Kapaklı köyündeki gırgır tekneleri av sezonu başladığında Karadeniz’e, Ege Denizi’ne açılıyor. Adi tekneler ise Marmara Denizi’nde avlanıyor.

Yalova’da geçen yıl avlanan 13 bin 909 titrem balıktan 276 milyon liralık sağlık elde edildi. Bu avcılığın yüzdelik 90’ını Kapaklı ve Fıstıklı köylerindeki balıkçılar yoluyla yapıldı.

Bahir Ürünleri Avcıları Birliği Başkanı Recai Kaba, AA muhabirine, Kapaklı balıkçılarının sabık sene 650 bin köpük (strafor kutu) hamsi avladığını, her bir köpükte 17 kilogram balık olduğunu söyledi.

Teknelerin toplanmış çalışan sayısının kısaca 600 olduğunu belirten Anif, “380-400 hanelik köyümüzün 350 hanesi balıkçılıktan geçiniyor. Balıkçılık derken Moritanya’da bile teknelerimiz var. Moritanya’da şu zaman enerjik etkin bu köyün 2 teknesi var ve ülkemize döviz getiren bu köyden kullanılmış, bu köyün evlatları var.” dedi.

Anif, köyde 150 yıldır balıkçılık yapıldığını bildiklerini dile getirerek, Kapaklı sakinlerinin hayatını denizden kazandığını rapor etti.

Devlet kurumlarının desteğiyle köyde 2019’da balıkçı barınağı düz yazı edildiğini, altyapı sorunlarının çoğunun çözüldüğünü bildiren Anif, “Yılın 8 ayında karides markajcı teknelerimiz var, yaz aylarında ise sardalya avlıyoruz. Yani yılın 12 ayı daima avcılık özne aynı köyün içindeyiz. Biz Yalova ilinde tıpkısı balıkhane yolmak istiyoruz. Bu, olmazsa olmazımız. Limanlarımız, altyapımız on dümen ancak limanların tıpkısı üstü olan balıkhane yok.” diye konuştu.

Share: