Veysel Eroğlu’ndan İBB’ye Haliç eleştirisi

Veysel Eroğlu’ndan İBB’ye Körfez eleştirisi

Orman ve Akarsu İşleri bozuk Bakanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu:

“Koy’te avlu yoktu, 5 milyon metreküp mil vardı, tek deli dolu yoktu, keriz nişan akarsu temas tarafa yayılırdı”

“Kağıthane deresi, Küçükköy, Alibeyköy dereleri, Üç şerha dere var bunları de düzelti ettik”

“Yapılan çalışmalar neticesinde Haliç’te balık terviç yarışmaları düzenlenir hale gelmişti ancak İBB yerleşmiş üretim ve tünellerde gerekli bakım ve kontrolleri yapmadığı üzere Körfez baştan kirlenmeye başladı”

“Reklamı filan bıraksınlar”

BARTIN – Orman ve Akarsu İşleri eski Bakanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bartın’daki ziyaretinde İBB’yi Koy üstüne eleştirdi. Eroğlu, belediyeyi konfirmasyon ettiklerinde Körfez’te 49 balık türünün yaşadığını fakat bugün İBB’nin hizmet çalışmaları ve kontrol çalışmalarını yapmadığı üzere Koy’in baştan kirlenmeye başladığını belirterek, “Reklamı filan bıraksınlar. Aynı çeşmeye burulmuş muvakkat hikayelerini bıraksınlar. Şu anda gerçekten bakım çalışmaları vs. arama çalışmaları yapılmadığı üzere bire bir kirlenme söz konusu” dedi.

2011-2018 yılları beyninde Orman ve Akarsu İşleri Bakanlığı görevini örümcek Afyonkarahisar Mebus Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bartın’da ziyaretlerde bulundu. Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan’ı makamında ülfet fail Eroğlu daha sonradan Bartın Belediyesi ve YANLIŞSIZ Tümen İl Başkanlığına ziyaretlerde bulundu.

YANLIŞSIZ Parti İl Başkanlığı ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda mevcut Eroğlu soru üstüne Haliç’in durumunu değerlendirdi. Eroğlu açıklamasında İBB’yi teyit ettiklerinde Koy’te 49 balık türünün yaşadığını ancak bugün İBB’nin kurulan yapılış ve tünellerdeki bakım arama çalışmalarını yapmadığı amacıyla Koy’in baştan kirlenmeye başladığını söyledi.

Coşkunluk, albeni kirliliği ve çöp dağları kadar sorunlardan bodur sürede kurtararak İstanbul’u yaşanabilir aynı şehre dönüştürdüklerini tabir eden Eroğlu, “Hararet, yararsız dağları, hava kirliliği not safhadaydı. Gazeteler promosyon olarak doğal gaz maskesi dağıtırdı. Gübür dağları vardı, çöpler toplanmazdı. Yabancı ülkelerin İstanbul’daki konsolosluklarına albeni kirlenmesi, sıcaklık, Haliç’in kirlenmesi, çöplerden kıran kasaba tazminatı ödenirdi. İstanbul hakeza aynı şehirdi, yaşanmaz tıpkısı şehirdi. Hakikaten 1,5 yılda İstanbul’de su kesintisini kaldırdık. Üste 8 ayda kaldırdık zira bizim kendimize bakarak eğilim ve heyecanla, vukuf ve deneme ile yüzyıllık bire bir problemi, kesintiyi kaldırdık.” dedi.

Körfez’in temizlenmesi noktasında yapılan yatırım ve çalışmalardan birlikte meze eden Eroğlu, “Koy’te hanay yoktu yani, 5 milyon metreküp balçık vardı. Tamamen kokusundan 2 kilometre öteki taraftan aracın camlarını kapatırdık yani orada duramazdık. Tek faal yoktu. Aynı bir tane çalışkan yoktu. Geriz kokusu gelişigüzel tarafa yayılırdı. Önce Koy’e girecek olan hep atık suları bütün Körfez’e akıyordu yani lağım suları. Biz Sütlüce mezbahası. Hangi büyüklüğünde lağım suyu varsa şebeke, Haliç’e akardı. Kuzeyden ve güneyden önce Kuzey Koy Projesi ile başladık. Eke, dünyanın sunma mufassal tüneller, kolektörleri ile gelişigüzel Balta Limanına büyüklüğünde atılan suları toplayıp orada arıttık. Güneyde Yenikapı’ya topladık Haliç’in güneyindeki bütün atılmış suları. Büyükşehir Belediyemiz ise allahsız atıkları çözdü. ve neticede İstanbul küçük eke oldu. Körfez’e atık akarsu, çöp vs. gelmeyince, derelerde… Kağıthane deresi, Küçükköy, Alibeyköy dereleri. Üç pasaj dere var bunları birlikte düzeltme ettik. Geriye ne kaldı? 5 milyon metreküp çamurun buradan alınması. Alınması için ne yaptık biliyor musun? 5 milyon metreküp çamur birçok şerha kamyonla taşınır düşünün. 500 bin kamyonla asmak. Nereye taşıyacaksın? Tanrı lütfetti tekmil orada Alibeyköy’üstelik bire bir taş ocağı bulduk. Oraya dünyadaki ilk defa tıpkı teknoloji ile hangi yaptık biliyor musunuz? Suyla bu arada çamuru emdik, pompayla pestil. Taş ocağında mil çöktü. Arınmış suyu üsten süzerek Koy’e verdik bozulmamış tıpkısı şekilde. Böylece suyla bu arada çamuru ağızsız titreşimsiz tek kimsenin haberi olmadan, sendrom problemi olmadan taşıdık 5 milyon metreküp çamuru. Tabi bunlar, çamurlar taşınınca, derelerden saf su gelince Körfez kendisini toparladı” dedi.

Yapılan çalışmalar neticesinde Koy’te balık sübvansiyon yarışmalarının düzenlenir ayla geldiğini fakat İBB’nin yerleşmiş bünye ve tünellerde lazım bakım ve kontrolleri yapmadığını ve Koy’in yeniden kirlenmeye başladığını belirten Eroğlu, “Bir yıl içre orada balık terviç yarışması yapar hale geldik, tek etkili yokken. Şu anda biz ayrılırken, yani DÜRÜST Tümen belediyeyi teyit ederken 49 asıl balık vardı. Amma biz tesisleri yaptık bunları kullanmak gerekiyor. Yani siz kanalların bakımını yapmazsanız, çöpleri toplamazsanız, gene kirletirsen ayrımsız çamur yeniden birikmeye başlar. Burada tavsiyemiz şu reklamı falan bıraksınlar. veya tıpkı çeşmeye kıvrılmış yakışmamış hikayelerini bıraksınlar. Bizim getirdiğimiz suyu, bizim restore ettiğimiz tarihi çeşmeye musluk uyumsuz merasimlerini bıraksınlar birlikte bizim hazır, ağız ağıza hep şebekeyi ağız ağıza yeniledik hep şebekeyi. Bütün şebeke sistemi, kolektörler, tüneller, tasfiye tesisleri bunları yaptık. Yemeden Içmeden bunlara düşen bu dev yatırımları…Tıpkı bile vecibe ödedik, borçsuz doğrulama ettik. 1,5 milyar vecibe ödedik. ve zorlu sağlık bıraktık akarsu geliri. Dolayısıyla bunlara yalnız sakıt işletmeye dikkat etmesi geçişsiz. Bakarsan deste, bakmazsan kırıcı evet. Bunun, meselenin özeti bu. Şu anda doğrusu hizmet çalışmaları vs. taharri çalışmaları yapılmadığı için ayrımsız kirlenme bahis konusu. Antrparantez tığ birde bozulmamış su gelsin diye Cumhurbaşkanımızın talimatı ile oradan İstanbul Boğazından ayrımsız tünelle Kağıthane deresine akarsu aktarılmıştı temiz su. Onu da zindelik enerjisi oluyor diye niteleyerek çalıştırmıyorlar. Zımnında Körfez’in durumu budur yani” diye niteleyerek konuştu.

Share: