Uzmanından “önlenebilir hastalıklardan korunmada aşı balaban” uyarısı

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Kurt, bebek ve çocuklarda aşılamanın önlenebilir hastalıklardan korunmada kebir olduğunu bildirdi.

Aldanmaz, yaptığı yazılı açıklamada, aşıların amacını, hastalığa hastalık olan bakterileri, virüsleri veya toksinleri vücuda tanıtmak, bağışıklık sistemini bunlara cebin uyarmak, çor oluşmasına tutmak olarak sıraladı.

Aşı olunduğunda vücudun mikropla karşılaşması yerinde muafiyet sistemi devreye girdiğini, antikor denilen vücudu koruyan maddeler üretildiğini anlatan Kurt, antikorların mikropları ortadan kaldırarak çor oluşmasını önlediğini kaydetti.

Kurt, aşılamayla çocukların önlenebilir hastalıklardaki ölümlerden yahut sakatlıklardan korunmasının olanaklı olduğuna işaret ederek, yenidoğan döneminden itibaren çocuklara Afiyet Bakanlığının telkih takvimine göre Aile Hekimliği birimlerinde “Hepatit B”, “BCG”, “Konjuge Pnömokok”, “DaBT-İPA-Hib”, “Oral Polio”, “Suçiçeği”, “KKK”, “Hepatit A” aşılarının zamanına akıllıca ücretsiz yapıldığını belirtti.

Aşılama sonrası keder, saksı ağrısı, kas ağrısı ve iştahsızlık kabilinden gelişmemiş kesiksiz yan etkiler görülebileceğini, uzun devir aşıya bağlı istenmeyen yan etkilerin beklenmediğini vurgulayan Aldanmaz, “Apansızın fazla aşılama bire bir anda yapılabilir. Fakat bir aşının iki dozu arasındaki süreye ilgi edilmeli, erken yapılmamalıdır. Antrparantez iki canlı virus aşısı yaptırılacaksa evet bire bir günde yapılmalı ya üstelik arada en birkaç 4 hafta süre olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Son dönemde aşı reddi ile sıkça karşılaştıklarını aktaran Kurt, “Bu ebat sosyete sağlığı açısından haddinden fazla kilolu aynı gözdağı. Lütfen çocuklarımızın ve toplumumuzun sağlığı amacıyla aşılarımızı eskiden yapalım ve çocuklarımıza yaptıralım.” açıklamasında bulundu.

Share: