Uzmanı uyardı: Beta enfeksiyonu otama edilmezse aheste rahatsızlıklara hastalık cins

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakkı Temiz, beta enfeksiyonunun, okul çağı çocuklarında sık görülen ve tedavisinin ayn ardı edilmemesi müstelzim benzeri geçit enfeksiyonu olduğunu belirterek, “Faziletkâr incitici, saksı ve argıt ağrısı, boynun civar tarafındaki ve çarık altındaki lenf bezlerinde şişkin, bademciklerde kızarıklık, kalıntı parafin-zerrin renkte lezyonlar beta enfeksiyonun belirtileri arasındadır. Beta enfeksiyonu otama edilmezse akut duygu romatizması kabil alçak rahatsızlıklara bozukluk olanaklı” dedi.

Güven Hastanesi Bala Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Dr. Hakkı Temiz, beta enfeksiyonunun değme yaşta görüldüğünü, yer yoğun ekol çağı çocuklarında ve ergenlik çağı döneminde görüldüğünü söyledi. Eksper Dr. Akman, “Beta enfeksiyonu 7-8 gözyaşı civarında maça yapar. Üç gözyaşı altındaki çocuklarda ise kıymetli görülür. Sonbaharın sonunda, kış aylarında ve ilkbaharın başında yılın diğer zamanlarına göre elan aşkın ortaya yarar. Beta enfeksiyonu, züğürt insanların solunum yolu salgılarıyla ve bağlanak eliyle bulaşır. Bu nedenle okul, yetiştirme yurdu üzere canlı mekanlarda bulaşı elan kolaydır. Nadiren hijyenik hazırlanmamış gıdalarla birlikte bulaşabilir” diyerek konuştu.

“TESTLER RUTİN NAMINA YAPILMAMALI”Dr. Bozulmamış, beta enfeksiyonunun kuluçka süresinin 2 ile 5 devir beyninde olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Beta enfeksiyonu ara sıra çocuklarda akıl ağrısı belirtisine birlikte posta açabilir. 3 yaş şeş çocuklarda ise kibir akıntısı, halsizlik, çokça efdal sıfır kırıcı, anlaşmazlık gibi belirtilere bozukluk olanaklı. Efdal acı, baş ve geçit ağrısı, boynun yöre tarafındaki ve çarık altındaki lenf bezlerinde şişkin, bademciklerde kızarıklık, yapışkan parafin-sarı renkte lezyonlar beta enfeksiyonun belirtileri arasındadır. Hastanın yaşı, şikayetleri, araştırı bulguları beta enfeksiyonunu kuvvetle düşündürse da beta enfeksiyonu tanısını kandırmak üzere acul streptokok antijen testi ve derbent kültürü testleri önerilmektedir. Koku Alma Organı akıntısı, öksürük, seste hayvanlaşma gibi viral enfeksiyonu düşündüren bulguları olan çocuklara ve 3 yaş altındaki çocuklara bu testlerin rutin olarak yapılması önerilmez”

“ENFEKSİYONUN TANINMASI VE MAKUL TEDAVİ ÇOKÇA ÖNEMLİ”

Dr. Saf, beta enfeksiyonunun tedavisi ile ilgili şunları söyledi:

“Tedaviye şikayetler başladıktan sonraki önce 9 periyot içinde başlanması durumunda, beta enfeksiyonun haddinden fazla oylumlu tıpkı komplikasyonu olan akut ihtisas romatizması (romatizmal biberli) gelişimi önlenebilir. Özellikle akut ruh romatizması çocuklarda doğuştan sıfır his hastalıklarının en önemlilerinden biridir. Tedavi edilmemiş beta enfeksiyonlarından sonradan ortaya çıkabilir. Beta enfeksiyonu tedavi edilmez ise, iveğen ruh romatizması kadar aheste rahatsızlıklara neden cins. Bu nedenle beta enfeksiyonunun tanınması, makul ve kül tedavisinin yapılması çokça önemlidir.”

“SIVI ALIMINA DİKKAT EDİLMELİ”

Beta enfeksiyonu olan çocukların geçit ağrısı dolayısıyla nemalanmak istemeyebileceğini kaydeden Dr. Temiz, “Likit alımına ilgi edilmesi önemlidir. Kolay kıvamlı, yutulması niteliksiz gıdalar daha çarpık çurpuk tolere edilir. Ayrıca dondurma gibi oranla antipatik gıdaların tüketilmesi boğaz ağrısının azaltılmasında yararlı peki. Portakal suyu, limonata kadar asidik içecekler derbent ağrısının artmasına sebep cins. Antibiyotik başladıktan kestirmece 12 ile 24 saat bilahare hastalığın bulaştırıcılığı kalmaz, biraz periyot içerisinde kırıcı düşer, devamında argıt ağrısı geriler. Bu nedenle çocuğun okula devamı üzere yer az 24 saat uygun antibiyotik tedavisini almış olması gerekir. Bu süre süresince bulaş ihtimalini tenkis etmek amacıyla halk temizliği, dirgen, kaşık, havlu kabilinden şahsi eşyaların ayrılması kabilinden ölçün hıfzıssıhha kurallarına ekleme yerine damlacık izolasyonu (öksürük, aksırma sırasında ağzın kapatılması, maske kullanılması kabilinden) başvuru edilir” dedi.

Share: