Türkiye’nin evvel “Zihinsel engelliler hentbol takımı” spora kazandırıldı

Manisa Heybet Bayar Üniversitesi Keyif Bilimleri Fakültesi Asistan Dr. Mahmur Çiçeği Gamze Özkan’ın öncülüğünde kurulan Manisa Özel Sporcular El Topu Takımı, Türkiye’nin önceki zihnî engelliler el topu ekibi oldu.

Manisa Hususi Sporcular Hentbol Takımı kurucularından Dr. Özkan ve mızıka oyuncuları, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

“El Topu aşkı bariyer tanımaz” fikriyle yola çıktıklarını ve 2’si kız 14 otizmli gençle Manisa Özel Sporcular El Topu Takımı’nı oluşturduklarını tamlayan Özkan, proje paydaşları beyninde Manisa Bilgisizlik ve Spor İl Müdürlüğü, Sülale ve Içtimai Hizmetler İl Müdürlüğü ve İl Milli Yetişek Müdürlüğünün dahi vadi aldığını kaydetti.

Dr. Özkan, “Türkiye’nin bile kabul ettiği Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’nin referans kararı ile belirlenen ‘Engelli bireylerin kültür, spor, turizm ve abes ahit etkinliklerine tam, değer ve faal katılımının sağlanması konusunda organ devletlere müteveccih kararı’ doğrultusunda zihinsel engelli bireylerin fiziksel etkinlik ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının geliştirilmesine gereksinim olması sebebiyle bu projeyi başlattık.” diyerek konuştu.

Projenin bilimsel dolay hazırlığının bitmeme ettiğini ifade eden Dr. Özkan, “Bu proje kapsamında zihnî sakat bireylere el topu branşı açılmasının birlikte, bireylerin afiyet göstergeleri, bakımlarını yapan şahıslar ile ailelerinin stres yönetimi ve spora müteveccih tutumları değerlendirilecek. Bu çalışmada hususi gereksinimli bireylere karşı sosyal duyarlılığın gelişmesini hedefledik. Paydaşların uygun görüşleriyle proje ast yapısına uygun atıfet programlarına başvuru dahi yapacağız.” şeklinde konuştu.

Bu projede, çalıştığı üniversitede görev özne akademisyen Dr. Dilay Açıl ile alay malay Manisa Içe Yöneliklik Bilgisizlik ve Spor Kulübü Başkanı Raşide Kuyumcu ve antrenörler Alper Akay, Fatma Gümüş’ün üstelik büyük katkıları bulunduğunu aktaran Özkan, zihnî özürlü hentbolunun gelişmesi için ilmî say yürüttüklerini belirtti.

Dr. Özkan, “İlk adımı atmış bulunmaktayız. Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) ve Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonunun (TÖSSFED) bile destekleriyle projemizde sefer mezuniyet edeceğimize inanıyoruz. Asıl amacımız mânialı erat diyerek adlandırdığımız otizmli, down sendromlu, mental retardasyonu olan bireyleri topluma kazandırmak. Onların üstelik dimdik efrat gibi sosyalleşmelerini, takım oyunları içerisinde amaçladığımız dosdoğru hayat tarzı davranışlarını kazanmalarını çıkarmak.” ifadelerini kullandı.

“TÖSSFED’da zihinsel sakat el topu branşı açılmasını istiyoruz”

Çiğdem Gamze Özkan, sakat ailelerinin desteğinin çokça kocaman olduğunu vurgulayarak, “Projemizle TÖSSFED’da zihnî özürlü hentbol branşı açılmasını istiyoruz. Şubenin açılmasıyla Türkiye genelinde evvel özel gereksinimli dallar hentbol takımları ve ligi ortaya çıkma. Yaşanan zorlukları hepimiz biliyoruz. Ailelerin sosyalleşmesi, spora yönelik farkındalıklarının değişmesi açısından proje önemli. Algıladıkları stresi de toplumsal ortamda azaltmayı hedefliyoruz.” dedi.

THF Başkanı Uğur Kılıç’a alelhusus teşekkürname fail Özkan, “Amacımız zihnî özürlü bireylerin gözlerindeki ışığı aylamak. Sporcularımızın ve ailelerin gözlerinde gördüklerimiz çokça anlamlı. Bunun sürdürülebilir olması amacıyla hem THF’nin hem da TÖSSFED’in desteklerini bekliyoruz.” şeklinde düşünüm belirtti.

Özel gereksinimli hentbolcuların görüşleri

Manisa Otizm Hentbol Takımı oyuncularından kaleci İbrahim Içten, “Çokça mutluyum. Kaleciyim ve bereketli kurtarışlar yaptım. Haddinden Fazla çalıştım, güzel duygular yaşadım. Arkadaşlarımla birlikte bahtiyar oldum. Arkadaşlarımı haddinden fazla seviyorum. Cimnastik da yapıyorum. Cimnastikte Kovid-19 salgını öncesinde 2 sene Türkiye birincisi oldum. Hentbolda kalecilik yapıyorum ve cümlesi kurtardıkça çok mutlu oluyorum.” diye niteleyerek konuştu.

İbrahim Dâhilen’ın annesi Hatice Ahbapça, “İbrahim’in ikizi dahi var. İkiz kardeşi elan asude amma İbrahim çokça sosyal aynı yavru. Cimnastiğe senelerdir gidiyor. İki misil sıkışık Türkiye birincisi oldu. Demincek hentbolda birlikte başarılı olacak. Anlaklı ve çok çalışıyor. Hentbolda inşallah bütünü bereketli yerlere gelecekler.” değerlendirmesinde bulundu.

Oyunculardan Ferhat Şeker, “Hentbolda çok mutluyuz. Bu proje iki aydır bitmeme ediyor. Spora yüzmeyle başladım. 2015’ten beri yüzüyorum. Hentboldan da çokça kıvançlı kaldık. İnşallah devamını getireceğiz.” dedi.

Ferhat Şeker Hastalığı’in annesi Hatice Duyma Akgümüş, “THF’ye hakeza bire bir imkan sunduğu amacıyla haddinden fazla teşekkürname ediyoruz. Ferhat yüzücüydü. Otistik olduğu için bireysel sporla ilgileniyor. Grup çalışmalarında anlayışsız kalıyorduk. El Topu bizim açımızdan çokça dolgunca oldu.” şeklinde konuştu.

Oyunculardan Kasıt Ağabey, “Buraya gelmekten, arkadaşlarla bu arada el topu oynamaktan çokça memnunum. Maçımızı kazandık, kupayı da aldık. İnşallah ati senelerde bambaşka illere da gezmek istiyoruz. Bir Vakitler basketbol oynadım. Hentbol elan iyice. Çokça güzel duygular yaşadım. Ankara’yı birlikte beğendim. THF’ye teşekkürname ederim. Hepsinden Cenabıhak razı olsun.” ifadelerini kullandı.

Oyunculardan Burak Başkaya ise “Okuldayken futbol oynadım ve yüzmeye gittim. Demin buraya geldim. Hentboldan memnun kaldım. İlerde el topu ile madalya çalmak istiyorum.” şeklinde düşünce belirtti.

Share: