Türkiye’de üretimi mütezayit kivide ati sene garaz 100 bin ton

Türkiye’da kısaca 30 ilde üretimi yapılan ve getirisi ile üreticisinin yüzünü güldüren kivide almanak istihsal miktarının 100 bin tonu geçmesi hedefleniyor.

Türkiye Ekincilik Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Aslan Soydan, AA muhabirine, Türk çiftçisinin kivi ile 1988 yılında tanıştığını söyledi.

İlk yerine Yalova’de üretimine başlanılan kivinin elan sonradan Karadeniz Bölgesi’ne yayıldığını tamlayan Soydan, Kargaşa, Rize ve Giresun’dahi kiviye ilginin gelişigüzel güzeşte yıl arttığını vurguladı.

Soydan, bu illerin yanında 25 ilde daha kivi yetiştirildiğini, kivi üretiminin kesim ekonomisine yetişkin katkı sağladığını aktardı.

Son dönemde Karadeniz’in beraberinde Akdeniz ve Marmara bölgesinde bir nice ilde kivi tarımı yapıldığını dile getiren Soydan, kivinin yabancısı olduğu bu topraklarda yaygınlaşmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Kivide istihsal 90 bin tonu buldu

Soydan, ülkede seçme sabık yıl tüketimi küsurat kivinin rekoltesinin birlikte arttığını, bu yıl toplam rekoltenin 90 bin tonu bulduğunu söyledi.

Alelhusus Yalova, Bursa, Ordu, Rize ve Samsun’bile kivi rekoltesinde çoğalma yaşandığını anlatan Soydan, “Kivinin büyüklük ekonomisine katkısı ise tıpkı oranda artıyor. Takkadak bu sene kivinin ülke ekonomisine katkısının kestirmece 800 milyon lirayı bulması bekleniyor.” dedi.

Soydan, kivinin Kargaşa ekonomisine katkısının ise 100 milyon lirayı bulacağını anlatım ederek, fındıktan bilahare ekonomiye girecek paranın çağ temsilcilerine adeta can suyu olacağını belirtti.

“Alelhusus gereksiz arazilerin kivi ile doldurulmasını rica ediyoruz”

Arazisi müsait ve akarsu sorunu sıfır üreticilere kivi bahçesi kurmaları çağrısında mevcut Soydan, şu değerlendirmede bulundu:

“Fındık bahçelerinin sökülmesini istemiyoruz. Hele yersiz arazilerin kivi ile doldurulmasını dilek ediyoruz. Zira kivinin geleceği oldukça temiz. Bölgemizin hava şartları ve arazi yapısı bu ürünün yetişmesi üzere az çok akıllıca. Kivi halen hazır kozmetik, pasta sektörü ve semere suyu fabrikalarında çokça ciddi şekilde yeğleme ediliyor. Hem hoş koku hem dahi nitelik yönünden kivi meyvesi buraların vazgeçilmez ürünü haline geldi.”

Soydan, kivide rekoltenin gelecek sene 100 bin tonu bulmasını beklediklerini, cesamet destekleriyle kurulan tesisler yardımıyla bu rakama rahat şekilde ulaşılacağını aktardı.

Üreticilerin fehamet desteklerinden faydalanmasını isteyen Soydan, Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nın birlikte DOKAP Nahiye Kalkınma İdaresi yoluyla son yıllarda kivi üreticilerine kocaman destek verildiğinin altını çizdi.

Soydan, gelecek yıllarda üretimi elan üstelik artacak kivide ihracatın gündeme gelebileceğini de sözlerine ekledi.

Share: