TRAKYA’DA, İSTANBUL’UN SUYUNU KARŞILAYAN BARAJLARDA DOLULUK YÜZDE 50’NİN ALTINA DÜŞTÜ

İSTANBUL’un Trakya’dan su ihtiyacını muhteşem oranda karşılayan, nisan ayında doluluk dolayısıyla taşan Kazandere ve Pabuçdere ile Istrancalar barajlarındaki doluluk oranları yüzdelik 50’nin altına düştü.

Kırklareli’nin Vize ilçesinin Aksicim köyü yakın kâin ve İstanbul’un Trakya’dan akarsu ihtiyacını karşılayan barajlardan Kazandere ve Pabuçdere, 18 Nisan’dahi yüzdelik 100 doluluk oranına ulaştı. Doluluk dolayısıyla barajların sularının savaktan kontrolsüz adına dere yatağına akıp taşması üstüne bölgedeki ekincilik arazileri su altında kaldı. Aşırı, 8 kilometre uzaklıktaki Kıyıköy beldesinde mevcut balıkçı barağına kadar ulaşıp teknelere kötülük verdi. Ancak sabık süre içerisinde barajlardaki su düzeyi seçme güzeşte geriledi. İstanbul Su ve Lağım Döşemi İdaresi’nin (İSKİ) resmi genel ağ sitesindeki verilere göre, Kazandere’nin doluluk oranı yüzdelik 44,78’e, Pabuçdere’nin yüzde 32,64’e, Istarancalar’bile ise 34,86’ya kadar düştü.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Yer ve Su Kaynakları Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Halim Ilımlı, yağışsız tıpkısı yaz geçirildiğini, bu yüzden barajlardaki akarsu seviyesinin düşmesinin normal olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ölçülü, “Yunak ve yağışsız edebiyat ardından tabi kâin depolanan akarsu miktarlarında da azalmalar gözlendi. Bundan sonrası çok yüce. Eğer tıpkı kurak gün devam ederse o ahit felaket genişlik edecektir” dedi.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BONUS OLDU’

Son zamanlarda sakil kuraklık ve iklim değişikliğinin konuşulduğunu tamlayan Prof. Dr. Ilımlı, “İklim değişikliği bize bonus oldu. Bunun öncesinde bizim durumumuzda, elhak doğayı ve coğrafyayı kullanmamaktan ufuk çokça aheste sıkıntılarımız vardı. Pabuçdere ve Kazandere barajları İstanbul’a su sağlayan 2 muhteşem baraj. Bu 2 baraj, Marmara havzasında yani Karadeniz’e cari iki derenin üstünde Kazandere ve Pabuçdere’ye düz yazı edilmiş, tahminî 2’sinin toplamı 75 milyon metreküp kapasiteli barajımızdır. Pabuçdere, Kazandere’ye bakarak 3 tekmil elan balaban olan baraj. Şimdi bunlarda akarsu seviyeleri niye azalıyor? Istrancalar harabati oluyor. Istrancalar’daki konveksiyon hatları, patlatmalı, taş ocakları, kireç ocakları ve benzerleri. kalker ve karstik yapıyı düz üstü ve vadi altı kaynaklarımızın tagaddi havzalarını haddinden fazla koca düzeyde damarı bozuk etkiliyor. O vesileyle yapmamız müstelzim, önce kendimize bakmamız ve doğayı elan akla yatkın düzgün kullanmamız lazım. İkincisi, bu bilcümle bibi bütün ülkede maalesef öyle. Bizim insanımızın az buçuk herhalde aklı gözünde, görmediğimize ve yaşamadığımıza inanmıyoruz. Amma bunun şakaya dirimsel benzeri tarafı kalmadı. Şehirlerde su kullanma etiğini, kullanma tasarruflarında domestik yönetimler ilkin kalkışmak için sakil şekilde almamız lazım. ve doğayı, coğrafyayı ağırbaşlı biçimde koruyarak, her yeri iskân yeri, rastgele yeri maden ocağı, değme yeri taş ocağı kadar görmemek, orman nitelenmiş arazileri çokça alçak arkalamak, yağmur rejimini tınlamalı tutabilmek için tarımda tabi artık konvansiyonel tarımdan yavaş yavaş nükûl etmek, henüz bir iki arazi işleyerek, elan beş altı su kaybı yaratacak uygulamalara tıpkısı an geçmiş geçmemiz geçişsiz. Doğrusu işimiz yumruk. Bu yıl Trakya’da, söz gelişi ayçiçeğinde, rekolte değerleri çok düşük. Nitelik anlamında az daha eski yılların yarısına benzeyen düşüklükte değerler var. Bunların kâffesi april, mayıs aylarında yağmur almamamızdan kaynaklanan vaziyetler. Ilkgüz ayından bilahare ati yağışlarla umarım akarsu kaynaklarındaki bu azalmayı gidermiş olabiliriz” diyerek konuştu.



Share: