NAZIR MUŞ BU YILKİ İHRACAT HEDEFİMİZ 250 MİLYAR DOLAR

TİCARET Bakanı Mehmet Muş, ” Türkiye’nin bu yılkı dış satım hedefi 250 milyar dolar. Bunu yakalayacağımızı düşünüyoruz. Yeryüzü mehabetli meselemiz finansman birikimi??dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş Gaziantep’te düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği zirvesine katıldı. Gaziantep İhracatçılar Birliği binasında gerçekleştirilen toplantıya Bakan Muş’un yanında Gaziantep Valisi Davul Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, milletvekilleri ve çok sayıda hisse senedi insanı katıldı.

‘HİÇBİR HÜKÜMET İSTEYEREK ZAM YAPMAZ’

Zirvede tutum üzerine soruları cevaplayan Bakan Muş, neşelilik ve gaz zamlarına özen çekerek, seçme iletilmek isteyen tek hükümetin hele zam yapmayacağını söyledi. Enerji zamlarının sanayicileri zorlayacağını bildiklerini ancak zamların yapılan sübvanseler sonrasında merbut kaldığını belirten Muş, sübvansiyonlarla 84 milyon vergi sağlandığı

nı ve sürecin taharri edilmeye çalışıldığını kaydetti.

Mehmet Muş, ‘Tek hükümet remiks ayırmak istemez, tığ ince süredir erke fiyatlarını sübvanse ediyorduk. Normalde bizim enerji giderlerimiz ortalama 35-40 bilyon dolar civarındaydı. Güzeşte yıl 51 milyar dolar, bu sene 100 bilyon doların üstüne çıkıyoruz. Halen bizde beğenilen enerjinin fiyatı DENIZ ile kıyas edildiğinde onun çokça daha altında amma bu aynı nişan değildir. Kişi içimizde bunun sanayiciyi zorlayacağı aşikar. Bizim benzeri enerji kaynağımız yok. Gelirimiz vergilerden. Sübvansiyonlar dahi 84 milyonun verdiği vergilerle karşılanıyordu. Sübvanse edilemeyecek aksam fiyata yansıtıldı. Bunun ilanihaye olmadığını biliyoruz. Hiçbir arsıulusal çalım enerji fiyatlarının geleceğiyle bir tahminde bulunamıyor. Bu süreci sanayicimizle ahali ele vererek atlatacağımız kanısındayım’ dedi.

‘YAPTIRIMLAR AĞIR OLACAK’

Nazır Muş, otomotiv sektöründe yapılan bakir düzenlemelerin 15 Eylül itibariyle hayata geçirileceğini ve kimsenin erinçsiz olmasını ve canını sıkılmasını istemediklerini belirterek, ‘Biz muvazalı işlemleri takip ediyoruz. Başka sektörlerde de yaptık. Akaryakıtta dahi yaptık. Şayet siz benzeri kalça koydunuz, bunun peşi sıra dolanılıyorsa burada danışık vardır. Bunun yaptırımı ağır sıklet evet. Biz insanı amaçla bireysel dil satımında bakmıyoruz ama ticari işlemlerde getireceğimiz yaptırımlar devreye girecek. Biz kimsenin tasalı olmasını, canının sıkılmasını istemeyiz. Bir kural konulmuşsa tümce ona uymalıdır. Bundan ahir süreçte elde edilecek kanı tamamını ceza yerine alacağız. İlan sitelerinden çekicilik satımlara büyüklüğünde kül veriler bize geliyor. çıktı da alacağız. Ant-deslim verileri birlikte bize geliyor. Meclisten izin talebinde da bulunacağız’şeklinde konuştu.

‘E – TİCARET DÜZENLEMESİNİ ÇOK AKLA YATKIN BİR ZAMANDA YAPTIK’

Muş, yapılan e-tecim düzenlemesinin akla yatkin aynı zamanda yapıldığını ve ihracata yönelik teşviklerin olacağını söyledi. Uygulamanın müşteriye müspet yansıyacağını belirten Muş, ‘E tecim düzenlemesini makul bire bir zamanda yaptık. Bunun yönetmeliklerin çıkaracağız. Bakir oyuncular geliyor ülkemize. İhracata müteveccih burada teşviklerimiz var. Şube açanlar, alt yapı oluşturan var. Bunun müşteriye haddinden fazla müspet yansıması olacağını düşünüyoruz. Bu alan haddinden fazla büyük. Uygulayım Bilimi geliştikçe bol bolamat seviyesi arttıkça bura henüz birlikte büyüyecek. Anadan Görme alışkanlıkları olanlar bu alana girmiyor amma bakir gelenler gelişigüzel şeyi e tecim ile alıyor. Burada öngörülebilir herkes kurduk. Lokal pazarlar bile ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Siz market açtığında şubelerden bahsediyorsunuz. Onların ulaşabildiği alanlar bağlı Ama elektronik tecim ülkenin tamamına müteveccih. Dünyanın yer çokça tartıştığı laf bu. Tığ burada değişik ülkelerden daha erken yaptık’ diye niteleyerek konuştu.

‘İHRACAT HEDEFİMİZ 250 MİLYAR DOLAR’

Vekil Muş, Türkiye’nin bu yılki ihracat hedeflerinin 250 milyar dolar olduğunu ve hedeflerin tutturulacağını söyledi. Türkiye’nin Eximbank Bank ve sair yollardan finansman uydurmak üzere çalıştığını söyleyen Muş sözlerini şöyle tamamladı ‘Türkiye’nin bu yılkı ihracat hedefi 250 milyar dolar. Bunu yakalayacağımızı düşünüyoruz. Genişlik büyük meselemiz finansman birikimi. Anamal için haricen finansman seçmek gerekiyor. Burada Eximbank ve başka yollardan bunu çözmeye çalışıyoruz. Eximbank kaynakları azami düzeyde kullanılmaya çalışılıyor. Bizim gördüğümüz bire bir üstelik tutu sorunu var. Sistemimizi düzenledik. İGE ile ihracatçı imdi tutu sorunu olmadan ihracat yapabilecek. İGE kaynakları aceleci büyüyen bir bina. Yılsonuna kadar şu anki kaynaklarının 2 katına hamiş olacak. Birkaç sene içre sanayicinin ipotek ve krediye algı sorununda güvence meselesi ortadan kalkmış olacak. Zira buranın ortakları ihracatçı birlikleridir.?



Share: