Melez hayvanları GPS vericili tasma ve fotokapanlarla doğasında izleniyor

Ekincilik ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, ülke genelindeki karışık hayvanı çeşitliliğini kurduğu 3 bin 180 fotokapanla izlerken 10 yılda 260 aşılanmamış hayvanına taktığı GPS vericili tasmayla da bu hayvanların hayat döngülerini strateji ediyor.

AA muhabirinin, Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Türkiye’deki aşılanmamış hayatına müteveccih çalışmalar yakın zamana büyüklüğünde artık doğrudan dürme dair kendisine gerçekleştiriliyordu.

Son dönemde ise tabiatla uğraş ve yapısal zorlukların aşılmasına yönelik geliştirilen teknolojiler etken adına kullanılıyor. Çandır hayatını gözlemede canlıların hareketini algılayarak hava yapabilen fotokapanlarla gerçekleştirilen icraat, koca faktörünün iş sahasına etkisini cins olduğunca aza indiriyor.

Fotokapan çalışmalarıyla türlerin yayılış alanları, kişi dinamikleri, popülasyon yoğunlukları, bireylerinin teşhisi kabil bilgiler kesme verilerle ortaya konulabiliyor. Cins eylem planı, hile ve evolüsyon planı çalışmaları ile türlerin korunması faaliyetlerinde bu verilerden faydalanılıyor.

Ülke genelinde doğaya yerleştirilen kestirmece 3 bin 180 fotokapan ile Rum yaban koyunu, ayı, sırtlan, kızılgeyik, esmer ve kurt üzere çandır hayvanları izleniyor.

GPS tasmalı melez hayvanları

Bakanlığın tezyit istasyonlarında üretilen evet da melez hayvanı rehabilitasyon merkezinde tedavi edilerek tabii alanlarına bırakılan ve ilmî araştırma için tabii hayat alanlarında yakalanan karışık hayvanları, hayatta kalma oranları ve yayılış alanlarının tespit edilebilmesi için uydu vericili evet birlikte GPS’li tasmalar takılarak izleniyor. Yapılan izlemeler, çandır hayvanlarının üreme, konaklama ve kışlama alanlarının tespitine imkan verdiğinden, bu alanların yöntemine dayalı da alınacak kararlara altlık oluşturuyor.

Bu kapsamda serencam 10 yılda, 24 türden 260 çandır hayvanına GPS vericili tasma takılarak strateji çalışmaları yapıldı.

Bu verici uygulamasıyla 2013’te Adıyaman’daki tıpkısı çizgili sırtlanın 10 ayda tahminî 2 bin 894 kilometrelik alanda, 1518 kilometre yürüyerek Kahramanmaraş’a gittiği tayin edildi. Tekrar bu çalışmayla 2016’üstelik Aksaray Ekecik Dağı’nda doğaya bırakılan ve 2 sene izlenen bir Rum aşılanmamış koyununun tahminî 2 bin 300 hektarlık alanı kullandığı kayıtlara geçti.

Kaçak avcılarla mücadele

Ayrıca fotokapanlar gayrikanuni avcılık ile mücadelede faaliyetin başarısını tezyit etmek için Umum Müdürlük vasıtasıyla av siper ve taharri çalışmalarında mutluluk çapında güç şekilde kullanılmaya başlandı.?

Yağız Avcılığı Kanunu kapsamında av ve melez hayvanı kaynaklarını kişi alanlarıyla gelişigüzel koruyarak bu kaynakları gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Vekillik birimleri yoluyla av siper ve kontrolü faaliyetleri yürütülüyor. söz konusu çalışmalar 15 nahiye müdürlüğü, 81 mülk büro müdürlüğünce 2 bin 94 av dulda, 400 arazi ara bulucu, 3 bin 180 fotokapan ve 25 dron ile devlet genelinde sene süresince sürüyor. DKMP ekipleri aracılığıyla 2012 yılından bugüne büyüklüğünde yasadışı avlanan 72 bin 297 gönül hakkında muamelat yapıldı ve 79 milyon 714 bin 542 teklik yönetimsel nakdî ceza kesildi.

Nezaret, nesli nâr altındaki yaban hayvanları ve bunların türevlerine ilişkin Birleşmiş Milletler Nesli Od Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşmesi’nin (CITES) paydaşı durumunda bulunuyor. Bu kapsamda gümrüklerden Türkiye’ye giriş ve depar yapacak nesli nâr altındaki melez hayvanları ve bunlardan elde edilen ürünlerin ticaretiyle ilgilendiren aksiyon ve amal yaparak kontrol altında tutup, denetleme yapılıyor. Yasa gereği bugüne büyüklüğünde 44 bin 808 evrak düzenlendi.

Share: