Malatya’nın Darende ilçesine ilişkin Palanga Köyünde kumpir hasadı için toprak haset düzenlendi. İlçede ayrımsız firma aracılığıyla bin 500 dekara ekilen patatesten üstün verim alındı.
Tarla gününde konuşan İlçe Kültür Odası Başkanı Orhan Kara, üretimin önemine angajman etti. Esmer, “Patatesin bizim burada yetişmesi yapıt envanteri anlamında elan da genişlediğimizi gösteriyor. Malatya deyince yalnız sarıerik akla gelirken bundan sonra Darende kumpir ile üstelik anılır oldu. Palanga tarımda yükselen ayrımsız değerimiz. Selanik firması da burada üretim yapıyor. Almak ki burada güzelce tıpkısı dirimlik elde ediyorlar kim yıllardır burada kumpir geliştiriyorlar. Buradaki üreticilerimizin eli kulağı kalkışmak bizi yakınan ilgilendiriyor” şeklinde konuştu. Pandemi ile gelişigüzel gıdaya ulaşmanın zorlaştığına dikkat çeker Karaca, “Umumi başkanımız diyor ki bir vakitler benzeri ülkenin olmazsa olmazı savunmaydı amma demin gıda olduğunu gördük. Burada yüzlerce yaşama ailesiyle alay malay itilaf kaynağı oluyor. Üreteceğiz çıktı üreteceğiz ve ülkemizin gelişmesine katkıda bulunacağız” ifadelerini kullandı.
Palanga Mahallesi Muhtarı Melik Mavi ise “Elbistan karaca yolu üzerinde mevcut Darende’nin sulanabilir arz şişman ovası bura. Burada firma ile gelişigüzel patates üretiyoruz. Patateslerimiz hem iç hem üstelik aut etraf tohumluk kendisine gidiyor. Tığ birinci sınıf ve tamamen örgensel kumpir üretiyoruz. Bu ovada bin 500 dekarlık alanda patates üretimi yapıyoruz. İstihdam açısında sezonda 500 kişiye aksiyon veriyoruz. Karye ve kaymakamlık ekonomisine çokça aheste katkıda buluyoruz. Ulaşımdan gayrı giderlere büyüklüğünde hacısı hocası ilçeden karşılanıyor. Bağımlı bir zamanda ülke ekonomisine bile çokça kilolu anlamda katkıda buluşmuş oluyoruz. Sonuç yıllarda yaşanan tarımdaki sıkıntıyı tığ burada göğüslemiş durumdayız. Üretim yapmanın önemini güzelliğini burada umum vatandaşlarımıza anlattığımızı düşünüyoruz. Biz yılmadan bıkmadan herhangi bir ahit üreteceğiz üretimde olacağız. Yükselti olarak bin 300, bin 400 rakımdayız. Çok fena hâlde bire bir iklimi var buranın toprağında eskimemiş. Patateste oluşacak hastalık görülmüyor. Tıpkı zamanda kimyevi kullanmıyoruz” dedi.
Tohumculuk Firma Yetkilisi İlhami Bengü birlikte üretim hakkında vukuf vererek, “Bin 500 dekar alanda üretim yapıyoruz. Burada sağlıklı patates yetiştiriyor. Bölgenin rakımından faydalanıp temiz işaret elde ediyoruz. Biz yemeklik yahut eşey patates üretimi yapmıyoruz. Tohumluk olduğu üzere maliyet anlamında üstelik basılmış kullanmadığımız amacıyla karımız oluyor. Hem bile düzgün ayrımsız istihsal yapabilmekteyiz. Bey anlamında almanak 6 bin tona mail üretiyoruz. Yemeklik ve tohumluk anlamında sıkı dışına ihracatımız gerçekleşmektedir. Rekoltemize uygun istihsal sağladık. Burada mevcut çiftçilere destek adına onları birlikte üretime katıyor ve buradaki im yelpazesini genişletiriyoruz. Yerel üretime burada katkımız az çok çok. Bildiğiniz gibi tığ tohumda dışarıya bağımlıydık. Amma Niğde Patates Araştırı Enstitüsü vasıtasıyla geliştirilen tohumu tığ üretiyoruz ve çoğaltıyoruz. Döl süreci tafsilatlı berenarı alacağı üzere muştulu tarafı yer azından bir yerden başladık geliştirmeye devam ediyoruz. Ben yetişkin noktalara geldiğimizi düşünüyorum. Daha dahi ileriye gideceğimize inancım tamdır” diye niteleyerek konuştu. – MALATYA