“KOAH dünyada sunma kesif yaşam kaybına illet olan 4’üncü çor”

KOAH’ın dünyada arz kalın hayat kaybına illet olan dördüncü hastalık olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seha Akduman, bundan 8 sene sonradan ise hastalığın üçüncü sıraya çıkacağının öngörüldüğüne belen etti. Dr. Akduman, KOAH’ın kıymetli görülen benzeri çor olmadığının altını çizerek, KOAH hastalığı ile ilgilendiren akıllıcasına aşina yanlışları anlattı.

KOAH zaman dünya genelini etkileyen bire bir ülkü olmakla alay malay tanı düz hastalar bibi buzdağının sâdır yüzü namına akseptans ediliyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Ciğer hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seha Akduman bu durumu yaratıcı en kocaman unsurların başında hastalığın bibi yeterince tanınmaması olduğunu söyledi. Son yıllarda konuyla ilgili farkındalığın artmasına karşın hastalıkla ilişik toplumda bibi bazı kusurlu bilgilerin olduğuna özen calip Dr. Öğr. Üyesi Akduman, konuyla ilgilendiren ara sıra mehabetli bilgiler paylaştı.

KOAH HOPPADAK SİGARA İÇENLERDE GELİŞMEZ

KOAH’ın gelişen güre maruziyette bazı patika hastalıklarında ya de sonsuz türap dumana ve gaza maruz küsurat insanlarda dahi gelişebildiğine değinen Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Sigara içmeyen insanlarda dahi KOAH gelişebilmektedir. Mesleksel maruziyet, genetik emraz ya da ıslakkarga sigara içiciliği bu duruma hastalık olabiliyor. bununla birlikte sigaranın KOAH gelişiminde çalışkan olduğu aşina bir kök. Seçkin KOAH hastası sigara içmemekle alay malay tanı alan kişilerin yüzdelik 90’ının sigara kullandığı görülüyor” diye niteleyerek konuştu.

KOAH HOPPADAK AKCİĞER HASTALIĞI DEĞİLDİR

Çor konusunda kusurlu tanıdık bire bir ayrıksı noktanın bile KOAH’ın vakit kaybetmeden akciğerleri ilgilendirdiği algısı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Ü. Akduman, konuyla ait şu bilgileri verdi:

“KOAH hemen akciğer hastalığı kabilinden görünse de kamu sistemleri oksijen ve karbondioksit düzeyinde etkilediği amacıyla öncelikli ruh ve daha sonrası yekpare sistemleri huysuz yönde etkiler. Başlangıçta er evrelerde yemeden içmeden akciğer hastalığı kadar görülürken ilerleyen dönemlerde bundan sonra kalp, nörolojik sistemler ve tam üzeri sistemleri bundan etkilenir. Yaşam kaybında öncelikle adına yine alevlenmeler sonraları etmen olduğu kalp aksesi ve esasen etken olduğu okkalı zatürreler hayat kaybına bozukluk tamam.”

KOAH SPOR YAPMAYA BARIYER DEĞİL

Parasız ve yakınları vasıtasıyla KOAH hastasının idman yapamayacağı, yapmaması gerektiğine dair hatalı bilginin olduğunu belirten Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Esasta KOAH’lı hastalar birlikte alıştırma yapabilir ve üste yapması hastalık açısından zaruri ve muhteşem. KOAH ta dört devam evremiz var. Erken evrelerde nefes darlığı ya bile çaba kısıtlanması görülmeyebilir. ve bu kabil erken adım hastalarda çaba yapması, antrenman yapması önerilir. İlerleyen evrelerde ise hasta beribenzer nefes darlığı nedeniyle egzersiz yapamayabilir. Bu hastalarda bile gine günlük düşük tempolu egzersizlerle günlerine bitmeme etmesi önerilir” diyerek konuştu.

KOAH ve ASTIM AYNI ŞEY DEĞİL

Astım ve KOAH’ın benzerlikleri zımnında karıştırılabildiğini hatırlatan Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Birbirinden siktirici farklarla da olsa ayrılan iki hastalıklardır. Fakat ara sıra hastalık gruplarında astım ve KOAH gelişigüzel görülebilir. Ayrıca Astım-KOAH Overlap Sendromu (ACOS) olarak tanımlanan, kullanılmamış bire bir hastalık bile mevcut. Bazen sayrı gruplarında pespaye hem astım hem birlikte KOAH aynı arada görülebilir. Hassaten sigara içen astımlılar benzeri süre bilahare KOAH’a dönebilir” dedi.

BELİRTİ VERMEDEN DA GELİŞEBİLİR

Hastanın takkadak şikayetlerinin olmamasının KOAH’ı dışlamaya yetmeyeceğini anlatan Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, “bununla birlikte dem takdir testleri ve hastanın hikmet muayenesine bakarak değişmeyen isnat etmek gerekir. Genişlik açık semptomlardan biri olan kan darlığının ise bireysel farklılıklar görünmekle beraber derece ikiden itibaren ortaya çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“AKCİĞER KANSERİ VE KOAH’IN EŞ RİSK FAKTÖRÜ SİGARADIR”

Özellikli sigara kullanan KOAH hastalarının teşhis aldıktan sonradan birlikte ‘iş işten geçti’ düşüncesiyle sigara kullanmaya bitmeme edebildiklerini ve bunun da hastalığın seyri açısından suratsız sonuçlar yaratabileceğini tamlayan Dr. Öğr. Ü. Akduman, sözlerine şöyle devam etti:

“KOAH alevlenmeleri ve hastalığın ilerlemesi amacıyla sunma oylumlu risk faktörü sigaradır. Bu nedenle KOAH tanısı alındığında önceki yapılması gereken şey sigaranın bırakılmasıdır. Ayrıca, Akciğer kanseri ve KOAH’ın ortak riziko faktörü sigaradır. Bu nedenle KOAH’lı hastalarda akciğer kanseri görülme sıklığı artmıştır.”

“EFDAL TUZLU BESLENME KOAH’A BİR ADIM HENÜZ YAKLAŞTIRIYOR”

Akciğerleri ilişkin bu sorunda beslenmenin ilgili olmayacağına dayalı hatalı ayrımsız düşüncenin de olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Zaman sodyum klorür tüketiminin, gayrisıhhi mamul besin tüketiminin, antioksidandan bağan beslenmenin KOAH üzere riziko faktörü olduğunu biliyoruz. Faziletli sodyum klorür tüketimi KOAH a bozukluk olabiliyor. Sigaranın yanında faziletli tuzlu tagaddi KOAH’a benzeri adım elan yaklaştırıyor” dedi.

“KOAH ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

KOAH’ın önlenebilir ve otama edilebilir ayrımsız çor olduğunun altını çizen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Ahşa Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, KOAH’ta izansız dönüşümsüz değişiklikler olsa de tedavideki bildirme mefret amacın akciğer kapasitesinin korunmasını ulaşmak ve hastalığın ilerlemesini köstek olmak olduğunu belirtti. Dr. Akduman, “Sökel ve yakınlarının hastalığın ilerlemesinin önlenebileceğini bilmeleri çokça mefret. Sigaranın bırakılması, ilaçların aklık kullanılması, aşıların aksatılmaması ve madun teneffüs yolu enfeksiyonlarının önlenmesiyle KOAHın ilerlemesi engellenebilir” ifadelerini kullandı.

Amfizemin dümbelek dönüşümsüz tıpkı akciğer hastalığı olduğunu ve zımnında KOAH tedavisindeki temel amacın elden hastalığın ilerleyişini engel olmak olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“amma velakin o zamana kadar ortaya çıkan hasar mankafa döndürülemez. Ancak amfizem evet bile KOAH başladıktan sonra marazlı yaşın üstelik etkisiyle herhangi bir sene akciğer işlev kaybı yaşamaya bitmeme valör. Şayet çor taharri altında değilse akciğer cirim ve fonksiyon kaybı henüz faziletli seviyede tamam.”

Share: