Kilosunu 100 bin liraya satılan nebat üzere dünyanın dört bir yanından Safranbolu’ya gezgin yağıyor

Gıda, çare, kozmetik kabilinden bir nice alanda geçer “dünyanın arz fiyatlı baharatı” olarak adlandırılan zafran bitkisinin Türkiye’deki çeşidi İran, İspanya, Hindistan ve Yunanistan kadar kâh ülkelerde üretilene göre sağlamlık, yapılış ve hoş koku bakımından ayrımlılık gösteriyor.

KİLOSU 100 BİN LİRA

Ağırlığının 100 bin merhametsiz kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece az kilo üretilebilen ve kilogramı 100 bin liradan azrail bulan safranı vira etmek üzere dünyanın dört bir yanından turist Safranbolu ilçesine geliyor. 3 bin 500 almanak geçmişe topluluk, Bizans döneminde Mağrip Anadolu’bile ticareti yapılan, Osmanlı döneminde da önemini esirgeyici safran bitkisinin, göze yenileyici, solunum rahatsızlıkları, ruhsal çöküntü, ağrı, hafıza kaybı, soluk şekeri seviyesi düzenleyici, müşahede keskinliğini artırıcı ve akbasma oluşumunu önleme özelliği bulunuyor.

“ÇOK FAZLA YABANCI MİSAFİR GELİYOR”

Safran üreticisi İsmail Yılmayan, İhlas Bilim Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, safranın iki haftadır çiçek açtığını belirtti. Şu anda safranda çiçeklenmenin doruk olduğu dönüş olduğunu ifade eden Yılmayan, “Gelişigüzel çağ topluyoruz, akşamları üstelik içindeki çiçekleri temizliyoruz. İnşallah önümüzdeki cuma namazı-cumartesi haset birlikte Zafran Hasadı Festivali var. Mihman oldukça yoğun, tarlayı sarmak istiyorlar” dedi. “Dünyanın temas marifetiyle safranı görmeye gelenler var” diyen Yılmayan, “Bu seçkin güzeşte yıl derece derece artıyor, bu yıl yabancı konuk artık çok. Safranbolu’birlikte hele Avrupalı turist çok fazla. Rastgele dönüş 3-5 makine geliyor” ifadelerini kullandı.

10-15 Kasım’a kadar çiçeklenmenin devam edeceğini aktaran Yılmayan, şunları kaydetti:

“Tığ dahi çiçek toplamaya bitmeme ederiz. Biz safranın vakit kaybetmeden kendisini, al lifini kullanmıyoruz. Ürünün seçme tarafını değerlendiriyoruz. İçindeki zerrin lifler alelumum kozmetik da, kahve yapımında kullanılıyor. Dışındaki mor yapraklar zafran pekmezi ve reçel yapımında kullanılıyor. Kırmızı lifler de malum hep yemeklerde, tatlılarda, kozmetik da, boyada, deva sanayinde kullanılıyor.

“YENİLEYİCİ ÖZELLİĞİ İÇİN ALIYORLAR”

Safranın hücre yenileyici özelliği var. Yer nazik özelliği bu. Bire Bir de sakinleştirici özelliği var. Gelenlerin ihtimal bile yüzde 80’i bunun amacıyla geliyor. Safranı haddinden fazla içtiğinde gülme krizine sokuyor, öyle aynı özelliği var rahatlatıyor insanları” Yılmaz, 20 kilogram civarın tıpkısı yayın beklediklerini, şu an kilo fiyatının 100 bin lira olduğunu sözlerine ekledi.

Share: