Kearney’in araştırmasına bakarak, küresel devlerin enflasyona cebin kullanılmamış silahı “ayar mühendisliği”

Uluslararası müşavirlik şirketi Kearney, global şirketlerin yöneticileri ortada gerçekleştirdiği “Satın Almada Mükemmellik” araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, almanak ciroları 2 milyar doların üzerindeki 600 şirketle gerçekleştirilen araştırı, enflasyonun 1 numaralı gündem maddesi olduğunu ve maliyet baskısıyla mücadelede satın alma yönetimlerinin stratejik azamet üstlendiğini ortaya koydu.

Küresel devler, enflasyonist süreci imale etmek için genel maliyet yönetim tekniklerinin birlikte “ayar mühendisliği”nden üstelik yararlanmaya başladı.

Araştırma, kayırıcı düzem yöneticilerin yüzdelik 80’inin satın alma birimlerinin şirkete stratejik önemde yardım yaptığını düşündüğünü gösterdi.

Araştırmaya bakarak, global ekonomide sonuç 3 sene; Kovid-19 salgını, Rusya- Ukrayna savaşı ve enflasyondaki anif artım nedeniyle haddinden fazla düzensiz geçti. Iktisadi dengeleri bozan bu ahval küresel şirketleri kabak husus ve küşayiş girdi tedarikinde zorladı. Bu dönemde yaşanan yer sıkıntıları dengenin tedarikçilerden yana değişmesine hastalık oldu ve maliyetler anif biçimde yükseldi. Bu süreçte satın alma yönetimi balaban ehemmiyet kazandı.

Küresel şirketlerin mali işlerden sorumlu peş dozaj yöneticilerinin (CFO) yüzde 92’si, satın alma yönetimlerinin tedbir süreçleri ve maliyetlerin kontrol altında tutulması üstüne beklentilerini karşıladığını veya aştığını belirtti.

CFO’ların yüzde 85’i, satın almanın sağladığı ayar konusunda tehlikesiz olduklarını aktarırken, bu cesamet 2017’üstelik yapılan araştırmada yüzde 31 ile sınırlı kalmıştı.

Öte yandan, Kearney, satın alma süreçlerinin etkinliğini kontrol etmek talip şirketlere yönelik bire bir değerlendirme ara bulucu geliştirdi. Kearney’in genel ağ sitesinde saha düz emek, Türk şirketlerine üstelik satın almada yetkinlik seviyelerini ölçme ve istimara imkanı sağlıyor.

“Şirketlerin anne gündem maddesi maliyetlerin zahir düşürüleceği oldu”

Açıklamada görüşlerine düz sunulan Kearney Türkiye Direktörü Saygınlık Okutur, mübayaa yönetimlerine mahsus güvendeki kaba artışın; müstevli, yüksek para şişkinliği, çarpışma gibi mukavim olayların art arda yaşandığı 3 yıllık dönemden başarıyla çıkıldığını gösterdiğini aktardı.

Enflasyonun bütün dünyada uzun zamandır görülmeyen seviyelere çıkması nedeniyle da satın almanın şişman ehemmiyet kazandığını vurgulayan Okutur, “Tüketici enflasyonu Amerika ve Avrupa’da akıbet 40 yılın zirvesine yükseldi. Yüksek şişkinlik süresince şirketlerin ana ruzname maddesi, maliyetlerin nasıl düşürüleceği oldu. Satın almada mükemmeliyete ulaşan şirketler, maliyet yönetim teknikleri ve değer mühendisliğini kullanarak bu süreci muvaffakiyetli biçimde yönetti.” değerlendirmesini yaptı.

Share: