Kaybolmaya yüz tutan “sayacılık” mesleğine ömrünün 70 yılını adadı

Kaybolmaya beniz markajcı mesleklerden, “deri yahut kumaşı keserek ayakkabı kalıbına akla yatkın hale getirme” adına tanımlanan sayacılığın akıbet ustalarından 82 yaşındaki Bekir Çıklabulduk, 70 yıldır isteyerek işini yapıyor.

Babasının 3 ağabeyini ayakkabıcılık, kendisini ise henüz 10 yaşındaki iken “sayacılık” mesleğine yönlendirdiği Bekir Çıklabulduk, 1967 yılında ailecek barhana ettikleri İstanbul’birlikte 50’ye andıran kankızıl yetiştirdi.

Mesleğe 2 yıl aleniyet verdikten sonraları 10 yıl evvel Kayseri’ye dönen Çıklabulduk, site merkezindeki Kunduracılar İş Hanı’nda tezgahının başına geçti.

Üç bala ve üç torun sahibi 82 yaşındaki Çıklabulduk, mütenakıs bandaj zımnında şakirt bulamadığı mesleğini, ömrü yettiğince devam yol açmak istiyor.

“Bir Tane başıma çalışıyorum”

Çıklabulduk, AA muhabirine, bir zamanlar çokça eşsiz olduğu için babasının kendisini bu mesleğe yönlendirdiğini söyledi.

Sabahları okula, öğleden sonradan ise iş hesabına gittiğini rapor fail Çıklabulduk, vatani görevini tamamlayıp evlendiğini ve becerikli kendisine sürdürdüğü mesleği yardımıyla 3 çocuğunu büyüttüğünü anlattı.

Büyük ağabeyinin aldığı kararla 1967 yılında İstanbul’a gittiklerini belirten Çıklabulduk, “Gedikpaşa’da dükkan tuttuk. Atölyede alay malay çalışmaya başladık. O ahit günde 120 civarında saya yapardım. Sonrasında ayrıldık. Kayseri’ye dönerek sanatımı burada icra etmeye devam ettim. Yegâne başıma çalışıyorum. Yanımda çırak yok. Henüz önceki yanımda 2-3 can çalışıyordu. Deminden hisse senedi birkaç olduğu için günde en aşkın 18-20 saya yapıyorum.” diyerek konuştu.

Kayseri’da zanaatını yapacak kimesne olmadığı için arkadaşının ısrarı üzerine mesleğe mankafa döndüğünü aktaran Çıklabulduk, şunları kaydetti:

“Şen çalışıyorum. Tek kendimi sıkmıyorum. Kimseye ihtiyacım de bulunmayan. Araba ve tezgahta zat işimi görebiliyorum. Şakirt bulsam alırım amma namevcut. Amiyane yaştan beri mesleği severek yapıyorum. Karşı tarafı memnun etmek üzere çabalıyorum. Bugüne kadar 40-50 can yetiştirdim. Hepsi üstelik beni arar zira beni severler. Ben hangi yediysem onlara birlikte aynısını yedirdim. Bazıları mesleğe devam ediyor. Birini koronavirüsten kaybettim. Evladımı kaybetmiş kadar üzüldüm.”

Çıklabulduk, rağbet verdiği mesleği ömrü yettiğince yapmaya bitmeme edeceğini sözlerine ekledi.

Sayacılar, katıksız evet bile takma deriler ile nesiç ürünlerinden kesilmiş parçaları makinelerle işleyerek başmak modeline akıllıca ağıl getiriyor.

Share: