Karaman’ın tarihi Taşkale Tahıl Ambarları ziyaretçi akınına uğruyor

Karaman’ın Taşkale köyünde zar kabilinden yükselen kayanın yontulmasıyla yapılan 350’den aşkın mağaradan oluşan hububat ambarları müstevli sürecinin sona ermesinden sonradan tekrar ziyaretçilerini ağırlıyor.

Karaman şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Taşkale köyü, ensesi kalın kültürü, barındırdığı tarihi eserleri ve saf güzellikleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Köy içerisinde killi kireç taşından oluşan efdal kaya kütlesinde 350’den çok tahıl ambarı bulunuyor. Ambarların önce Bizans döneminden başlayarak Cumhuriyet Altını dönemine büyüklüğünde ihtiyaca göre elle yontularak yapıldığı, yakın zamana kadar zemine mümasil ambarların durma olarak kullanıldığı biliniyor. Temel Taşı katlarda 2 yahut 3 odalı ambarlar bulunuyor.

Yaklaşık bin almanak tarihi olan hububat ambarlarına, oyulan nişler mertebe olarak kullanılıyor. Ardıç ağacından yapılan 50 ila 60 santimetrekarelik kapıları bulunan ambarlara tahıllar, kapıların üzerindeki makaralara bağlanan halatlarla çıkartılıyor.

İçerisinde yalım ve nemin değme zaman bir seviyede olması dolayısıyla tahılların beniz sene kadar saklanabildiği ambarlar, görselliği ile de ışık tutkunlarının dikkatini çekiyor.

Özellikle yaz aylarında binlerce kişiyi ağırlayan hububat ambarlarında bibi ibadete berrak olan Taş Cami bulunuyor. Yalçın bir yamaca yüzlerce mağaranın oyulduğu ender mekanlardan olan Taşkale Tahıl Ambarları dünyanın rastgele yerinden seyyah çekiyor.

Eskiden çevre olan köyde, nüfusun azalması dolayısıyla ambarlar bile çıktı çok az kullanılıyor.

“Tanım edilmez güzellikte aynı meydan”

Tatilini geçirmek için Fransa’dan Karaman’a mevrut Süpürge Otu Gören, AA muhabirine, “İzin süresince turistik yerleri gezmeye çalışıyoruz. Zaman hububat ambarlarını gezmeye geldik. Haddinden Fazla hoşumuza gitti. Mükemmel tıpkı kayran. Herkesi gezip görmeye nida ediyorum.” dedi.

Ailesiyle gezmeye mevrut Mehmet Ali Çeçen üstelik tahıl ambarlarının eşsiz aynı güzelliğe ehil olduğunu rapor ederek, şöyle konuştu:

“Tanım edilmez tıpkısı güzellikte tıpkısı saha. Karaman’de yaşamamıza rağmen görmemiştim. Haddinden Fazla hoşumuza gitti. Ama biraz bakımsız. Ambarların önüne vesait, motorlar park yeri etmiş. Bu birlikte manzarayı biraz kısıtlıyor. Yüzlerce adam gelip geziyor. Bu haliyle bu büyüklüğünde ilişki çekiyorsa az buçuk bandaj gösterilse herhalde dünyada sayılı yerlerden biri olur.”



Share: