Karabük Üniversitesinde mimarlık yenileme eğitimi dijitalleşti

Karabük Üniversitesinde mimari yenileme eğitimi metaverse uygulamasıyla sanal ortama taşındı.

Karabük Üniversitesi önderliğinde hesaplı, İtalya’dan Salento Üniversitesi ve İngiltere’den Birmingham City Üniversitesinin eş olarak meydan aldığı, “Digitizing Architectural Restoration Education Through Virtual Reality” isimli Avrupa Birliği Eğitim Bilimi ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca Erasmus+ kapsamında desteklenen projenin tanıtım toplantısı, Safranbolu Fethi Toker Iyicene Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konuşma Salonu’nda yapıldı.

Mimari eğitiminin kılgısal yerine metaverse ortamına taşındığı projede öğrenciler ve talim elemanları, sanal ana gözlüklerini takarak mevhum dünyada mimari alanda ölçümler aldı ve çizimler yaptı.

Her ayrımsız kullanıcının avatarlarla sahne edildiği uygulamada kullanıcılar, esas tıpkısı binada ölçüm alıyormuş kabilinden bu arada ibret işledi.

Mimarlık eğitimin uzaktan yapılmasına imkân tanıyan metaverse uygulamasında öğrenciler evlerinden ferdî olarak sanal ortama dahil olabilecek.

Proje kapsamında Safranbolu’daki tarihi Tabakhane binası, İtalya’nın Lecce ile İngiltere’nin Birmingham şehrinden iki çatı modellenerek metaverse ortamına aktarıldı.

Proje yürütücülüğünü Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ortakcı’nın yaptığı projenin lansman toplantısında yer illerden gelen öğretim üyesi ve öğrencilere, sistemin derslerde elbet kullanılacağı anlatıldı ve uygulamalı namına testler yapıldı.

” Türkiye’de alanında yapılan evvel mesai”

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Son Teşrin Özacar, gazetecilere, proje kapsamında sanal gerçeklikle mimarlık restorasyon eğitimi dijitalleştirdiklerini söyledi.

“Çalışmanın Türkiye’dahi alanında yapılan önceki himmet olduğunu” tamlayan Özacar, “Bu müstevi sayesinde tığ tarihi yapıları modelleyerek öğrencilerin bu ortamlarda etkileşim yapmalarını sağlıyoruz. Bu ortamda duvarları ölçebiliyorlar. Ölçümlerini kağıda geçirebiliyorlar. Bu ölçümler köken zamanlı hocalar tarafından izlenebiliyor.” dedi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Sevecen Dizdar Patika Yüksekokulu Yenileme Bölümü Öğretim Yardımcısı Hüseyin Müşkül Erbil de hele salgın sürecinde açıktan eğitimde alanda çalışmaları içeren süreçte güçlük yaşadıklarını anlatarak, “Bu zorluğun üzerinden pekâlâ gelinebilir diye niteleyerek meşveret yaparken Avrupa Birliği projesi çerçevesinde bu işlerin hastalık sanal dünyada gerçekleşmesin diye niteleyerek heveslenerek mesai başladı. Türkiye’dahi birlikte ilk olan aynı aplikasyon bu. Ayrımsız taraftan üstelik projemiz gelenekle geleceği çitmek yerine üstelik aynı anlam taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Düzce Üniversitesi Tekellüm Tasarımı ve Mimarlık Fakültesi Mimari Bölümü öğrencisi İdil Oğul ise uygulamanın kendilerine zorlamasız sağladığını belirtti.

Share: