Kapatılan yer yağı kuyusunda 1911 yılında kontrol yapıldığı Osmanlı arşivinden bundan sonra

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde 1963 yılında “Burada petrol yok” denilerek mülga yer yağı kuyusunda evvel kendisine yabancı aynı şirketin 1911 yılında yer yağı aramak için müsaade istediğinin belgesi Osmanlı arşivinden çıktı.

Kadirli ilçesine kapalı Çınar köyünde 1961-63 yılları ortada yabancı tıpkı ortaklık vasıtasıyla petrol araması yapılmış, açılan kuyu ise 1963 yılında “burada petrol bulunmayan” denilerek kapatılmıştı. Ayrımsız sene kapatılan ve Kadirli ilçesine 50 km uzaklıkta kâin Ceyhan ilçesinde Türkiye Petrolleri Çok Ortaklı Ortaklığına sadık Çukurova-1 ve Çukurova-2 isimli araştırma sahasında, elan geçmiş petrol bulunmayan denilerek kapatılan kuyudan ihtiraz değeri 1 bilyon dolar olan faziletkâr kalite yer yağı bulunmuştu. Tarihçi edip Cezmi Yurtsever, Çukurova bölgesinde 1963 yılında yer yağı namevcut denilerek kapatılan bu kuyularda esasen Osmanlı’nın akıbet zamanında 1911 yılında gene yabancı tıpkısı şeriklik eliyle petrol arandığını bunun belgesinin da Osmanlı arşivinde olduğunu ortaya çıkardı.

Yurtsever yaptığı açıklamada, “Osmanlı’nın genişlik edisyon günlerinde Afrika’nın kuzeyinde Libya çöllerinde çarpışma bitmeme ederken ve Balkan savaşlarının dahi çıkmasının çok yakın olduğu bire bir zamanda Nisan 1911 tarihinde başkaları Osmanlı’nın madenler bakanlığına bire bir arzuhâl vererek Çukurova’da Adana vilayeti Kozan sancağı Karszülkadiriye yani Kadirli kazasında yer yağı karasakız ve özge madenlerin bulunduğunu o madenlerin tenzil istekleri ile ilgili ruhsatname verilmesini istiyorlar. Bu şu vukuf geliyor, emretmek oluyor ki Osmanlı coğrafyasında ve Çukurova’bile 1911 yılında ayrışık yerlerde petrolün varlığını biliyorlar ve bu petrolü görmek için ruhsatname talebinde bulunuyorlar. Osmanlı arşivinde buna dair pek çokça belge var. Bu tarihten sonradan aradan güzeşte 40-50 sene gibi uzun uzun bir zaman sonrası 1960 yılların başlarında Amerikan şirketleri Kadirli’ye geldiler Kesikkeli köyü civarında petrol araması yaptılar kuyu açtılar ve burada varlıklı temel bulunmayan denilerek üzerini kapatıp gittiler. Ayrımsız dönemde yine Ceyhan Soysallı köyünde açılan petrol kuyusu gene petrol yok denilerek kapatılmıştı. Mail bir zamanda Ceyhan’üstelik ensesi kalın petrol kaynağı bulundu. Ben eminim ki Kadirli’de da kapatılan kuyuda benzeri araştırma yapıldığı takdirde varlıklı tıpkısı petrol kaynağını bulunacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. – OSMANİYE



Share: