Kantarcılık mesleğinin serencam temsilcileri zamana direniyor

Kantarcılık mesleğinin serencam temsilcileri zamana direniyor

GÜMÜŞHANE Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde diri 82 yaşındaki İhsan Alemin 62 yıldır sürdürdüğü kantarcılık mesleğiyle zamana meydan okuyor. Gelişen teknolojiyle gelişigüzel baskül üretiminin azaldığını söyleyen Alemin, meslekte şakirt yetişmemesinden yakınıyor.

Palan ilçesi Cami Yanı mahallesinde tüvana 82 yaşındaki İhsan Alemin 62 yıldır ata mesleği olan el kantarı üretimini sürdürüyor. Ağırbaşlı cisimleri ölçmek için geçer not tek kollu halk kantarının bir nice tasarruf alanı bulunurken, mesleğin serencam temsilcilerinden olan İhsan Alemin çırak yetiştirememekten yakınıyor. Özellikle sipariş konusunda üretimi yapılan ve hassaslık ayarının yalnız ustalar vasıtasıyla ayarlanabildiği halk kantarının gelişen teknolojiyle gelişigüzel unutulmaya yüz tuttuğunu tamlayan 82 yaşındaki Alemin ömrünün sonuna büyüklüğünde mesleğini sürdüreceğini tabir ediyor.

“Mesleğimiz ölüyor, elan öğrenen namevcut”

Palan ilçesinde kantarcılık mesleğini sürdüren akıbet 2 kişiden biri olan İhsan Alemin (82), “Kantarı görüşme için yapıyorum savuşturmak paramı üstelik kazanıyorum. İsteyene yapıyoruz. Yaşlandığım üzere çıktı ara sıra çalışıyorum. Filhakika bunu özne 2 gönül var biri ben başkası üstelik yaşlandı. Takkadak ikimiz kaldık. Tığ kantardan mülk kazanamıyoruz ki. 1960 yılında yapmaya başladım. Mesleğimiz ölüyor, daha öğrenen bulunmayan. Ego çocuklara öğrenin diyorum, yapmasanız birlikte öğrenin diyorum gittikçe geçişsiz tamam diye niteleyerek fakat vekil namevcut, bu çığır öldü. Bu kantarlar ilişki yerlerinde kullanılıyor, tarlalarda kullanılıyor. Şimdi dijitalleri daha çok metanetli rica olmuyor. Yaşım 82 çok ağırlık benim bundan sonra gözüm dahi görmüyor. Benzeri arkadaşım benden çokça ısrarcı oldu ona bire bir baskül yapacağım. Bu kantarın 1 günde yapılma şansı yok. Haddinden Fazla bunaltıcı tıpkı hisse senedi olduğu amacıyla zaman zaman fazla değer söylüyorum istemesinler diye niteleyerek” dedi.

Share: