Isparta’da 68 yaşındaki hasta “TAVI” operasyonuyla iflah buldu

Isparta’birlikte, Süleyman Demirel Darülfünun (SDÜ) Hastanesinde gerçekleştirilen sınırlanmış ihtisas kapağı değiş yöntemi “TAVI” operasyonuyla 68 yaşındaki pestil sağlığına kavuştu.

Denizli’de aktif Osman Selvi, SDÜ Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı ekipleri aracılığıyla ayrımsız saatte gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu.

Operasyonda hastanın sağlıklı kasığından, bağır kafesi açılmadan, narkozsuz adına gerçekleştirildi.

SDÜ Tıp Fakültesi Dahili Tababet Bilimleri Bölümü Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karabacak, gazetecilere yaptığı açıklamada, işler sonrasında hastaların hayat kalitelerinde ciddi iyileşmeler görüldüğünü belirtti.

“TAVI” yönteminin özellikle encam yaşta celi duygu ameliyatı akla yatkın olmayan yahut faziletli riskli olan hastalarda her bire bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Karabacak, “İşlemde genellikle genel anestezi (narkoz) gerekmemekte, dernekevi anestezi altında yapılmaktadır. En macerasız anlatımıyla, plastik ayrımsız kateter ile hastanın iyi kasık atardamarından girilmekte ve daralmış olan ihtisas kapağı değiştirilmektedir. İşlem kestirmece 1 saat sürmekte ve ciğer kafesi açılmadan yapılmaktadır. Hastalar işlemden sonraları genişlik çok 24 saat güç bakımda izleme edilmekte, 3-4 dolaşma sonraları taburcu edilebilmektedirler.” diye konuştu.

Aort kapağı üzerine birlikte vukuf veren Karabacak, şunları rapor etti:

“”Aort kapağı vücuda kanı pompalayan sol karıncık ile aort damarı beyninde mevcut his kapağıdır. Aort kap darlığı hastalığı özellikle gelecek yaşta görülmekte ve hastaların dirim kalitesini az çok düşürmektedir. 75 gözyaşı üzerinde 100 kişiden 3’ünde, 85 gözyaşı üzerinde ise 100 kişiden 5’inde görülmektedir. Hastalarda soluk darlığı, sine ağrısı, bayılmalar, dizem bozuklukları ve elan kötüsü dangadak kardiyak ölümlere neden olabilmektedir. Darlığa tutkun şikayetleri başlayan hastalarda 3-5 yıl ortamında ölüm riskinin yüzde 100’e mail olduğu bilinmektedir. Zımnında aort darlığının sinsi bire bir hastalık olduğu ve alelhusus bu şikayetler başladığında çabucak tedavi edilmesi gerektiği söylenebilir.”

Karabacak, aort kapağı darlığında deva tedavisinin yerinin az çok mecbur olduğundan tedavinin daralmış kapağın değiştirilmesi olduğunu tabir etti.

Bu amaçla hastaların özelliklerine göre ayan kalp cerrahisi yahut “TAVI” işlemi uygulanabildiğini anlatan Karabacak, “Dokunaklı aort kap darlığı olan bu hastaların bire bir kısmında encam gözyaşı veya faziletkâr ameliyat riskleri nedeni ile cerrahi müdahale önerilmemektedir. Kemiksiz işler üzere akla yatkın sıfır hastalarda TAVI işlemi üzere konsey kararı alınmaktadır.” dedi.

Hasta Osman Selvi ise sonuç 3 aydır nefes darlığı çektiğini ve meydanlık meydanlık baygınlık geçirdiğini belirterek, “Hastalığımın farkında değildim. Hastaneye geldiğimde ekokardiyografide (YANKI) sonuçlarımda farkına vardım. Ciğerimde kararma başlamış. Hastanede tedavime başlandı. Allaha çok şükür şu an sağlım durumum çok ferah, yürüyebiliyorum.” diyerek konuştu.

Share: