İsmail Kahraman’ın Rize’deki konuşmasına dair izah Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanvekili ve TBMM 27. Başkanı İsmail Alp’ın sosyal medya hesabından Rize’nin fethinin 561’inci yıl dönümü törenindeki konuşmasına dair izah yapıldı.

Alp’ın Twitter hesabından TBMM 27. Reislik Ofisi Matbuat Müşavirliği marifetiyle paylaşılan açıklamada, söz konusu törendeki konuşmanın bire bir bölümünün, bütünün bağlamından ayrı adına haberleştirildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Sayın Yiğit’ın konuşmasında bel ettiği üzere, Acımasız ordusunun nehiy ettiği toprakları tecezzi ederek ülkelerine dönmesi sırasında temas muharebe olmamıştır. Bilindiği gibi 1916’bile Moskof orduları, savaşarak girdikleri Küçük Asya topraklarından Çar idaresinin yıkıldığı, Kızıl Lenin’in Rusya’nın lideri olduğu 1917 ihtilali sonrası çekildi. Rusya, bu tarihte İngiltere, Fransa ve İtalya ile olan birlikteliğinden ayrıldı ve ülkemizdeki işgale üstelik serencam verdi. Tıpkısı şekilde yurdumuzu karışma fail ve dört sene topraklarımızda artan müstevliler, Bir Numara Dünya Harbi’ni sonlandırdıkları amacıyla İzmir’i 6 Eylül 1922 Çarşamba haset tecezzi etti. 9 Ilkgüz 1922 Cumartesi günü ordumuz İzmir’e girdi. İşgal kuvvetleri 4 Ilk Teşrin 1923 Perşembe günü İstanbul’dan ayrıldı, ordumuz ise 6 Ilk Teşrin 1923 Cumartesi haset İstanbul’a girdi.”

Açıklamada, “Değme yıl 2 Mart tarihi Rize’nin kurtuluşu kendisine anılmakta, öğün üzerindeki ilçelerde de birer devir arayla o ilçenin kurtuluş günü kendisine kutlanmaktadır. ‘Esaretten tutsaklıktan kurtuldum’ diyerek alay yapılmaz, fetihler kutlanır. Tarihimiz fetihlerle doludur.” ifadeleri kullanılarak, şöyle denildi:

“Sayın Yiğit birlikte Rize’deki konuşmasında bu topraklarda 1071 Malazgirt Zaferi ile başlayan zaferlerimizin dökümünü yaptı, saydığı zaferleri 30 Ağustos Iri Atak Zaferi ile sonlandırdı, martir ve gazilerimizi rahmetle andı. Halas Mücadele’miz esnasında başka cephelerde ve başka devletlerle olan savaşlarda şüheda verdik. Yekpare şehitlerimizi rahmetle ve minnetle ecnebi ediyoruz. Tarihi gerçekleri hatırlamak ve akıllıca nakletmek elzemdir. Ruz bir bahir feneridir; geleceği gösterir, geçmişten dersler aldırır ve yaşanan hatıra birlikte değerlendirme imkanı sağlar. Sayın Alp’ın dedesi Yemen’dahi, dayısı Sarıkamış’ta martir olmuştur. Bayrağımızdaki al renkte payı olan benzeri aileden mevrut, ömrü manevi ve milli değerlere bakım ve bağlılıkla önceki tıpkısı zatı karalamak yahut kusurlu takdim etmek vicdanları yaralar, yürekleri kanatır.”

Share: