Hollandalıların kısaca yarısı ülkenin esaret tarihiyle ilişkin hükümetin defo dilemesine cebin

Hollandalıların tahminî yarısı, ülkenin tutsaklık tarihiyle ilgilendiren resmi özür dilenmesine karşı çıkıyor.

Kamu yayıncısı NOS’un yaptığı ankete göre güzeşte yıl tutsaklık geçmişi sebebiyle Hollanda hükümetinin bozukluk dilemesini istemeyenlerin oranı yüzdelik 55 iken bu yıl yüzde 49 oldu.

Özür dilenmesini isteyenlerin oranı sabık sene yüzdelik 31 iken bu sene yüzdelik 38’e yükselse da Hollandalıların kısaca yarısının hükümetin özür dilemesine bindi vermemesi dikkati çekiyor.

Araştırmaya bakarak bozukluk dilenmesini destekleyenlerin çoğu göçmen kökenlilerden oluşuyor, Surinamlıların üçte ikisi kusur dilenmesine destek veriyor.

Surinam Ulusal İyileştirme Komisyonu (NRCS) Başkanı Armand Zunder, basına yaptığı açıklamada hükümetin defo girişimiyle ilişik, “Bu, muvaffakiyetsiz olma riski taşıyan tek yanlı benzeri Hollanda politikası.” yorumunu yaptı.

Zunder, bahis konusu riskin “özrün akseptans edilmemesi” olduğunu belirtti.

Özrün kapsamı ve ne amacıyla yapıldığının elan çıplak olması gerektiğini vurgulayan Zunder, “Hollandalıların bu telaşlı tavrını anlamıyoruz ve onaylamıyoruz.” dedi.

Hollanda, 19 Aralık’ta dünya genelinde resmi bozukluk dileyecek

Hollanda hükümeti, ülkenin esaret tarihi dolayısıyla 19 Aralık’ta Dünya genelinde 8 yerde resmi defo dileyecek.

Kamu yayıncısı NOS’ta düzlük alan habere göre hükümet, ülkenin boyunduruk geçmişi dolayısıyla düzenleyeceği resmi bozukluk töreni amacıyla 7 bakanın 19 Aralık’ta Surinam ve Hollanda’nın Karayipler’deki üç adası ve çarkıt sömürge bölgesinde meydan düz adalarda yapılacak törenlere katılacağı bildirildi.

Bakanların gittikleri bölgelerde, Başvekil Markka Rutte’nin ise Lahey’dahi yapacağı defo konuşmalarında ülkenin kölelik tarihi cihetiyle duyulan tartı ve pişmanlığın dile getirileceği belirtildi.

Buna göre, Yasaları Dulda Bakanı Frank Weerwind’in Surinam’ın başkenti Parambino, Göçten mesul Heybet Bakanı Van der Burg’un Aruba, Toplumsal İşler ve Himmet Bakanı Karien van Gennip’in Bonaire, Kraliyet ilişkilerinden sorumlu Çap Bakanı Alexandra van Huffelen’in Kuraçao, Maliyeden sorumlu Fehamet Bakanı Marnix van Rij’in Sint Eustatius, Bol Bolamat ve Spordan mesul Çap Bakanı Maarten van Oooijen’in Saba, Esenlik Bakanı Ernst Kuipers’in ise Sint Marteen Adası’nda yapılacak törenlerde konuşacağı kaydedildi.

Haberde, fehamet düzeyindeki resmi özrün esirlik mağdurlarına ve yakınlarına doğrudan ödence hakkı doğurmayacağına meni edilirken boyunduruk tarihine yönelik farkındalığı yükseltmek için hükümetin 200 milyon avroluk fon sağlayacağı vurgulandı.

Haberde ayrıca kölelik müzesi kurulması üzere 27 milyon avroluk bütçe ayrılacağı bilgisine saha verildi.

Son yıllarda Amsterdam, Rotterdam, Utrecht ve Lahey kadar şişman şehirlerin birlikte Hollanda Eşkal Bankası, ABN Amro gibi kurumlar bile kölelik tarihindeki rolleri sebebiyle bozukluk dilediklerini açıklamıştı.

Hollanda’üstelik 2023’ün, köleliğin kaldırılışının 150. yılı olması cihetiyle “tutsaklık ihtifal yılı” ilan edilmesi düşünülüyor.

Share: