Hamsi yağından mülevven sabun üretiyorlar

Samsun’un yaka ilçesi Alaçam’da zinde Ilkbahar ve Gürhan Gün Batısı çifti, evlerinin terasında hamsi yağından renkli sabunlar üretiyor.

Arıcılıkla uğraşan ve uğraşı yerine başladıkları sabun yapımını ilerleten koşa, ağız ağıza anadan görme ve tabii tekniklerle 13 nev sabun yapıyor. Çiftin yaptığı sabunlar arasında yeryüzü çok merak edilen ise hamsi yağından ürettikleri sabunlar oluyor.

Ilkbahar ve Gürhan Mağrip çifti, hamsi avcılığının gösterişli yapıldığı Karadeniz Bölgesi’nde hamsi düşman bulmakta sarp çekmiyor. Çiftin, hamsi hasım ve hamsi unu fabrikalarının bulunduğu Alaçam ve Yakakent ilçelerinden temin ettiği yağ ile ürettikleri sabun, oldukça arzu görüyor.

Hamsi semiz sabunla dürü kazandılar

Ilkbahar Batı, AA muhabirine, asıl işlerinin arıcılık olduğunu, uğraşı namına başladıkları sabun yapımında giderek kendilerini geliştirdiklerini söyledi.

Hamsi besili sabunla Atakum Belediyesinin düzenlediği Samsun’a özel hediyelik pırtı yarışmasında mansiyon ödülü aldığını belirten Garp, “Hamsi yağlı sabunu önceki duyanlar evvel hamsi kokusu olduğu amacıyla ‘Öyle sabun evet mu?’ diyor. ‘Hamsi yağlı amma kokmuyor, hamsi kokmasını isterdim.’ diyenler de oluyor.” ifadelerini kullandı.

Sabunların bayındır kuruyabilmesi amacıyla evlerinin terasında istihsal yaptıklarını nâkil Gün Batısı, “Sabunlarımızın yapımında yüzdelik 70 başlıca zeytinyağı kullanıyoruz. Sair kalanı birlikte üreteceğimiz sabunun aromasına sınırlanmış kendisine değişiyor. Hamsi besili sabunun birlikte aksi sağmal, lavantalı, boş lifli, düğü kepekli, bıttım ve solgun kantaronlu sabunlar de üretiyoruz.” dedi.

Gürhan Günindi ise lavanta balı üretebilmek üzere lavanta bahçesi oluşturduklarını, sabun yapmaya bile lavanta üretiminden sonraları başladıklarını anlattı.

Yetiştirdikleri lavantanın yağının, balından elan zer olduğunu öğrendiklerini söyleyen Günindi, “Arkadaşlar, ‘Bunu kendin değerlendir, kaba konu yerine satma.’ dediler. Lavanta sabunu, lavanta düşman, lavanta kolonyası gibi ayrı ayrı örnekler verdiler. Bizim birlikte elan kolayımıza sabun geldi. Beş Altı denemeden bilahare sabun yapmayı başardık. Lavanta sabunu ile başladık, şu dakika 13 kök sabun yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yöresel ürünlerin sabunlarını göndermek istediler

Gezdikleri yerlerde bütün yörede üretilen ürünlerin satıldığını gördüklerini belirten Gün Batısı, ” Giresun’a gittiğimde öz dondurması olduğunu söylediler. Çayın dondurması mı olur, dedim. Bizim bölgemiz, ülkede hamsi unu ve hamsi düşman üretilen yeryüzü sakil toprak. Bilahare hamsi hasım gerçekleştirme ettim ve bunun sabununu etme denemelerine başladım.” dedi.

“İnsanlar evvel dolay yargılı bakıyorlar”

Hamsi besili sabunların hamsi kokmadığını belirten Batı, şunları kaydetti:

“Hamsi yağının ayrımsız kokusu var. Bunu bastırdık aynı şekilde, ortaya haddinden fazla güzel tıpkı eser artık. Balık yağı biliyorsunuz insan cildine, âdem saçına yarayışlı. Dışarıdan da kullanılıyor, dahilen üstelik kullanılıyor. Idraksiz dönüşleri üstelik çokça güzelce. Şu anda arz çokça satılan ürünlerimizden bir tanesi. İnsanlar evvel ön yargılı bakıyorlar. Hamsinin antagonist çok bozuk kokar diyorlar ancak denediklerinde kafasız dönüşleri çok iyi oluyor.”

Gürhan Günindi, müşterilerin kendilerine toplumsal medya hesapları üzerinden ulaştığını, Türkiye’nin değme yerinden müşterileri olduğunu sözlerine ekledi.



Share: